Susette Brabander
Susette Brabander Welzijn 3 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

Zachte zoenlippen? Zo maak je zélf all natural lippenbalsem van olijfolie

Omdat er niets fijner is dan natuurlijke huidproducten gebruiken en het nóg leuker is om die zelf te maken, delen we regelmatig handige DIY beautyproducten tips. Food- en beauty-expert Susette Brabander, alias Crêpe Susette, schreef het boek Culinaire Cosmetica dat bomvol all natural beautyrecepten staat. Speciaal voor Bedrock geeft ze tekst en uitleg over haar favoriete recepten. Dit keer: lippenbalsem van olijfolie.

Susette is naar eigen zeggen een onderzoekende art director, een nerd in een designjasje, een pragmatische idealist en een herbalist en connaisseur in een nooit stoppende opleiding. Ze deelt graag haar food- en beautykennis met ons!

De 3 heilige ingrediënten voor een lippenbalsem

Zelf lippenbalsem maken is makkelijker dan je misschien zou denken. Leuke bezigheid voor een ik-ga-echt-niet-naar-buiten-vandaag dag. Je hebt slechts 3 ingrediënten nodig: plantenolie, plantenboter en bijenwas. Een plantenolie die een mooie glans geeft in lippenbalsem is castorolie. Het is een stroperige plantenolie en wordt ook wel wonderolie of ricinusolie genoemd.

Plantenolie voor bijna álles

In de bloemen van de wonderboom ontstaan gladde of stekelige vruchten die donkerbruine wonderbonen bevatten. Je zou je bijna in Wonkaland wanen waar oempa loempa’s al zingend wonderbonen pletten en persen. Maar wat is er zo wonderlijk aan deze wonderolie? Nou, de olie voedt, verzacht en verzorgt de droge huid en de huid met rijpere kenmerken.

Overige bijzonderheden in willekeurige niet te volgen volgorde: castorolie wekt weeën op, ontwormt, bestrijdt vaginale infecties, vermindert jeuk bij eczeem, strijdt tegen schimmelnagels. En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar het wordt er dan niet smakelijker op. Over smakelijk gesproken. Wonderbonen bevatten het zeer giftige ricine. In de olie is deze giftigheid niet meer aanwezig.

Plantenboter voor een droge huid

Het tweede ingrediënt voor de lippenbalsem is de plantenboter. Ik gebruik graag mangoboter, vooral fijn voor de droge huid en de huid met gevoelige en rijpere kenmerken. En het derde ingrediënt voor het lippensmeersel is bijenwas. Geproduceerd door de wasklieren aan de onderkant van de lijfjes van vlijtige bijtjes. Het heeft een verzachtende werking omdat het vocht vasthoudt in je huid en is geschikt voor alle huidtypes.

DIY beautyproducten: zo maak je zelf een gezichtsmasker van gember

Extra optie: natuurlijke kleurstoffen

Je kunt natuurlijke kleurstoffen gebruiken om een kleurtje te geven aan je lippenbalsem. Je voegt kleur toe wanneer het mengsel voor de lippenbalsem is afgekoeld tot 40 graden. Los de poeder voor het toevoegen op in wat olie.

Voorbeelden natuurlijke kleurpigmenten:

  • Roze en rood: Braambespoeder, hibiscuspoeder, rodebietenpoeder, rozenpoeder.
  • Geel: abrikoospoeder.
  • Oranje: Duindoornolie 

Mengen maar!

De benodigdheden 

  • 3 eetl. olijfolie (of castorolie voor veel glans)
  • 1 eetl. bijenwas
  • 1 eetl. mangoboter (of sheaboter of cacaoboter
  • Pan en kom (rvs)
  • Digitale thermometer
  • Gesteriliseerd potje ± 50 ml

Optioneel:

Ongeveer 3 druppels etherische olie (bijvoorbeeld zoete sinaasappel, lavendel, roos of pepermunt)

Het recept voor de olijfolie lippenbalsem

1. Verwarm de bijenwas au bain-marie op een laag vuur. Als de bijenwas zacht is, voeg je de olie en boter toe. Roer totdat alles vloeibaar is en haal de pan van het vuur.

2. Laat het mengsel afkoelen tot ongeveer 40 graden. Voeg nu de etherische olie toe. Roer het goed door.

3. Vul het potje met de vloeistof en laat het afkoelen. Als de balsem is afgekoeld, kun je de pot afsluiten.

Houdbaarheid: in de koelkast ongeveer zes maanden. Je kunt er elke keer een beetje uit halen met een spateltje voor in een meeneempotje.

Bon appetit voor jouw huid!

Culinaire comsetica

Het DIY-boek Culinaire Cosmetica zit vol tips en recepten, om zelf cosmeticaproducten te maken. Je kunt daarvoor de inhoud van je koelkast, fruitschaal, voorraadkast of kruidentuin gebruiken. De recepten variëren van makkelijke en snelle maskertjes tot aan recepten die iets meer tijd kosten, zoals bijvoorbeeld een dagcrème of een zeep.

Als Chef-kok Huid- & Haar kun je zelf de mix van ingrediënten samenstellen die perfect is voor de specifieke behoeftes van jouw huid & haar. Een mooi meegenomen voordeel van zelf maken, is dat je veel minder afval produceert, je kunt je potjes en flesjes namelijk steriliseren en hergebruiken.

cover van boek Culinaire Cosmetica
Culinaire Cosmetica

Meer beautyproducten zelf leren maken?

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️