Anne de Meulmeester
Anne de Meulmeester Welzijn 29 jan 2021
Leestijd: 5 minuten

Zo maak je je levensstijl écht gezonder volgens een holistisch voedingscoach

Het nieuwe jaar is al even begonnen, misschien was het ook voor jou wel (weer) hét moment om gezonder te gaan leven. En voordat je nu de dieetboeken uit de kast trekt, jezelf belooft 6 keer per week te gaan sporten of driftig calorieën gaat tellen, willen we je juist inspireren om te gaan voor een meer duurzame aanpak.

Met de tips van holistisch voeding- en leefstijlcoach Anne de Meulmeester leer je hoe je dat doet.

Duurzaam boven snel

Je lijf is een uniek geschenk en verdient het om goed voor gezorgd te worden. Stress, een vol leven, hoge eisen en alle uitdagingen die je op je bord krijgt, maken het soms moeilijk om goed voor jezelf te zorgen. Toch is een bewuste en gezonde lifestyle de enige echte weg naar een fit en gezond lichaam en een leven vol energie.

De basis van jouw gezondheid is voeding

Het lijkt een enorme open deur, maar we mogen het best nog eens zeggen: dat wat je eet, en dus aan voedingsstoffen binnenkrijgt, heeft invloed op álle biochemischie processen in je lichaam. Van je gewicht, tot je hormoonbalans, een gezonde spijsvertering, een goedwerkend brein en je energievoorraad.

Als er dus iets is waarmee jij een positieve invloed kunt uitoefenen op je leven, dan is het wel je voeding.

Ook lezen: Deze voeding kan zorgen voor een beter geheugen en meer focus

De ideale valkuil

Nu kan het heel verleidelijk zijn om te kiezen voor de snelle weg. Zeker als je een paar kilo wilt afvallen, jezelf hebt opgelegd nooit meer te snoepen of over een paar maanden een killer body wilt hebben.

Maar de kans van slagen is vaak klein en zelfs als je je doel haalt, is het extreem moeilijk om deze strenge manier van leven vol te houden. Want je aanpak is gericht op wilskracht en discipline. En die raken uitgeput.

Kies daarom voor een strategie die écht bij jou past. Compassie en mildheid naar jezelf zijn hierbij essentieel. Want gedragsverandering is een proces en daar horen ook fouten bij.

Lees ook: Gezondheidsbooster nodig? 9 x voeding met een ontstekingsremmende werking

Als je jezelf niet de ruimte geeft om fouten te maken, dan kom je gemakkelijk in een vicieuze cirkel terecht waarbij je al snel stopt met je nieuwe gezonde gedrag en niet opnieuw begint omdat je de ervaring hebt het niet vol te houden.

Geef je jezelf wel de ruimte om fouten te maken dan is het veel makkelijker om na een uit de hand gelopen snackbui, borrel of overgeslagen sportles, de draad weer op te pakken.

We’re all human, right?

Minor steps, major impact

Het veranderen van je levensstijl is dus een proces en dat kost tijd. Focus je dus niet te veel op je einddoelen, maar kies voor kleine aanpassingen die je één voor één integreert in je huidige levensstijl.

Deze minor steps maken uiteindelijk major impact.

Voedingstips voor een gezonde levensstijl

Wil jij bijvoorbeeld meer energie of met een gezond voedingspatroon een paar kilo afvallen? Dan zijn de volgende 3 tips een goed startpunt:

Eat your greens!

Eet dagelijks minimaal 400-500 gram groenten. Groenten zijn gezond. Dat is natuurlijk niet nieuw voor je, maar wel heel belangrijk en misschien doe je het nog niet genoeg. Meer groente eten zorgt voor meer verzadiging waardoor je minder kans hebt op snacken. En de voedingsstoffen die groenten leveren, verbeteren je hormoonbalans en je stofwisseling. Wat superbelangrijk is voor meer energie en een gezond gewicht!

Maak het jezelf, zeker in het begin, zo makkelijk mogelijk. Ben je geen keukenprins(es), houd het dan simpel en voeg wat rauwkost toe aan je huidige lunch. Heb je ’s avonds weinig tijd? Kies voorgesneden groenten en kook vooruit.

Structuur

Minder eten vaak eten is gezonder! Betekent dit dat je met honger leiden. Nee. Maar wel dat je niet om de twee uur hoef te eten voor voldoende energie of om je verbranding aan de gang te houden.

Ook interessant: Aan het intermittent fasten? Wat je het beste kan eten als eerste maaltijd van de dag

Sterker nog: hoe vaker je eet, hoe meer je jouw systeem belast. Richt je daarom liever op 3 voedzame hoofdmaaltijden en eet alleen een tussendoortje als je echt honger hebt.

Dit geeft je lichaam meer rust en heeft een positief effect op je energie (minder energie dips). Voorwaarde is wel dat je kies voor verse, onbewerkte producten bomvol voedingsstoffen!

Omgekeerde rollen

Als je wilt afvallen is er natuurlijk veel meer dat je kunt doen: minderen met toegevoegde suikers, snelle koolhydraten en bewerkte voedingsmiddelen bijvoorbeeld. Maar door eerst te beginnen met het toevoegen van gezonde voedingsgewoontes wordt het minderen met ongezondere voeding makkelijker. Draai de rollen dus eens om.

Tot slot zijn natuurlijk ook voldoende ontspanning, meer bewegen en betere slaap belangrijk. Wil je hiermee aan de slag, focus je dan opnieuw op realistische doelen, een goede persoonlijke aanpak en geef jezelf de ruimte om fouten te maken.

Luister ook: Bedrock Talks: de nieuwe podcast over voedingstrends en voeding als medicijn staat nú online

Word je eisenlijst te lang: denk aan elke dag een uur mediteren, 4 keer per week sporten en een dagelijkse yoga practice? Besef je dan dat het minimale van één keer per week ook impact heeft. Eén keer per week mediteren, één keer per week sporten en één keer per week yogales, is a good start.

Want doe je dit elke week, 52 weken per jaar dan maak je evengoed major impact, met minor steps!

Meer tips om gezond te leven?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️