Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 19 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Dit is het grote verschil tussen gevraagd en ongevraagd relatieadvies

Vooral op moeilijke momenten word je gevraagd of ongevraagd voorzien van bakken aan relatieadvies. Dat is natuurlijk harstikke goed bedoeld, maar als je door een break-up gaat of zelfs in scheiding ligt, dan zijn slechte adviezen killing. Terwijl goed relatieadvies enorm kan helpen bij het verwerken van de breuk.

Daarom delen wij meer over het verschil tussen gevraagd en ongevraagd relatieadvies. En we verklappen alvast: je krijgt vaker te maken met ongevraagd relatieadvies, ook al is het goed bedoeld.

Gevraagd relatieadvies

Gevraagd relatieadvies is een behulpzame tip die je krijgt van vrienden, familie, kennissen of professionals als je jouw verhaal deelt na een breuk en vraagt naar een mening. Misschien worstel je met een vraagstuk, wil je jouw situatie vergelijken of zoek je naar houvast. Het verliezen van een intieme relatie voelt soms als rouwen. Je neem niet alleen afscheid van de liefde, maar ook van het toekomstbeeld samen. Het leven ziet er opeens helemaal anders uit. En dan is het fijn als je van anderen tips krijgt hoe hiermee om te gaan.

Voorbeelden van gevraagd relatieadvies:

Ongevraagd relatieadvies

Er is niks zo verschrikkelijk als ongevraagd relatieadvies. Stel je hebt ruzie en wil simpel gezegd je ‘ei’ kwijt, dan zit je niet te wachten op een reactie als: “Je kunt maar beter weggaan bij deze gek.” Je bent op zoek naar een luisterend oor en niet naar een oordeel.

En na een pittige scheiding weet jij ook wel dat jullie de kinderen op nummer één moeten zetten, maar je hoeft niet van jan en alleman te horen dat dit zo is. Soms wil je gewoon jouw verhaal doen zonder meteen de stempel ‘slechte moeder’ te krijgen. Je bent al emotioneel en als anderen over jouw gevoel heen walsen, komt dit extra hard aan.

Wanneer ongevraagd relatieadvies wél nuttig is:

Ongevraagd relatieadvies is niet prettig, maar soms wél nodig om tot het inzicht te komen dat de relatie niet meer werkt. Van een expert kun je dat beter hebben dan van iemand die dichtbij jou staat.

Als je problemen hebt, is het daarom geen schande om professionele hulp te zoeken. Zo voorkom je tegelijkertijd dat mensen in jouw omgeving maar wat gaan roepen.

Daarnaast hoef je je tegenover een relatietherapeut niet te schamen. Veel mensen willen hun partner niet zwart maken bij familie of vrienden en zwijgen daarom over de aard van het probleem.

Esther Perel, relatietherapeute en schrijfster van ‘Emotionele Intelligentie’, kent als geen ander de mechanismes van succesvolle en stuklopende relaties. Volgens haar zijn er 4 tekenen dat een relatie echt op knappen staat.

  • Onverschilligheid
  • Verwaarlozing
  • Geweld
  • Minachting

Een sprookjesachtige relatie bestaat niet

Relatieadvies, gevraagd of ongevraagd, kan dus nuttig zijn en helpen bij het vinden van een partner of bij het verwerken van een verloren liefde. Toch is het belangrijk om je te realiseren dat ieder huisje z’n kruisje heeft. Een sprookjesachtige relatie bestaat niet en relatieadvies gaat daar niks aan veranderen.

Elk mens en elke relatie is anders, dus het is ook een kwestie van samen met je partner uitvinden wat voor jullie wel en niet werkt. 

Ben jij op zoek naar relatieadvies? Doe de relatie checklist

Ben je het beu om heen en weer geslingerd te worden tussen verschillende, vaak tegenstrijdige adviezen? Dan heeft BEDROCK dé relatie checklist om op een rustig moment, onder afleiding, dieper in te gaan op jullie relatie.

Welke verschillende soorten relaties zijn er allemaal? Dit is dé lijst

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️