Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 27 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Cécile kreeg na haar scheiding een burn-out en helpt nu andere vrouwen in dezelfde situatie

Toen Cécile vier jaar geleden door een scheiding ging, kreeg ze een burn-out. Samen met haar ex-man deed ze er alles aan om haar dochter zo goed mogelijk uit de situatie te krijgen. Daarbij liep ze alleen zichzelf voorbij, met dus een burn-out als resultaat. Toen ze eenmaal hersteld was van die burn-out besloot ze haar coaching door te zetten. Nu helpt ze vrouwen die in eenzelfde situatie zitten.

Cécile kreeg een burn-out na haar scheiding

Cécile van der Sluis hielp als coach al vrouwen die op zoek waren naar zichzelf, maar nadat ze zelf in een moeilijke situatie belandde, haalde ze nog meer voldoening uit haar werk. Steeds meer vrouwen kwamen naar haar toe en vroegen zich af hoe zíj uit die situatie was gekrabbeld.

Jezelf voorbijlopen

“Vier jaar geleden ging ik scheiden. Dat gaat niet van de ene op de andere dag, maar is een lang proces dat veel uitdagingen en moeilijkheden oplevert. Daardoor ontstaat er een soort moeder-instinct: je denkt alleen nog maar aan je kind en niet meer aan jezelf.

Ik bleef doorgaan en liep mezelf voorbij. Dat merkte ik in eerste instantie aan hoofdpijn en stress, maar het resulteerde in een scheiding met volledige burn-out als resultaat. Ik kon niet meer slapen, niet meer rusten. Zodra mijn lichaam even ontspande, ging ik onbewust in de vechtmodus.

Ik stopte tijdelijk met mijn werk als coach en ging volledig voor mijn herstel. Door therapie en verplichte rust kwam ik er uiteindelijk uit, maar het was een pittige periode. Wel gaf het mijn eigen leven en werk meer diepgang. Door die tegenslagen vond ik de drive om nog meer vrouwen te helpen, of ze nou net een scheiding of een andere heftige periode achter de rug hadden.

Tegelijkertijd merkte ik dat steeds meer vrouwen naar míj toe kwamen, benieuwd hoe ik uit m’n burn-out was gekomen. Het was een geweldige match die ervoor zorgde dat ik op natuurlijke wijze steeds meer vrouwen na hun scheiding ging begeleiden.

cécile burn-out na scheiding
Foto via Cécile

Elke dag een moment voor jezelf

De belangrijkste les die ik deze vrouwen leer? Dat ze zichzelf weer op de eerste plek moeten zetten. Je kunt wel het beste voor je kind willen, maar dat betekent ook dat je voor jezelf moet zorgen. Je kunt niets geven als je het zelf ook niet hebt.

Dat klinkt misschien een beetje vaag, maar het laat zien dat voor jezelf zorgen het belangrijkst is. Daar word je uiteindelijk ook een betere moeder, vriendin of echtgenote van.

Jezelf (weer) op de eerste plek zetten is geen makkelijk proces, maar de eerste stap kan snel gemaakt worden. Klein beginnen is essentieel. Maak elke dag een moment voor jezelf vrij, klein of groot. Dat kunnen een kwartier yoga in de ochtend tot een wandeling van een half uur in de middag zijn. Ook de dag afsluiten met een rustmoment zorgt ervoor dat je je mentaal beter gaat voelen.

Die beweging en rustmomenten zijn voor elke vrouw belangrijk, maar de rest is maatwerk. Zelf schreef ik tijdens m’n scheiding alle gevoelens van me af; het hielp me om niet in mijn hoofd te blijven zitten. Schrijven helpt je over je gevoelens te praten, of dat nou op papier of tegen anderen is. Dat laatste gebeurt tijdens mijn coachingsdagen ook en helpt vrouwen zichtbaar.

Niet meer overleven, maar leven

Op die dagen komen groepen vrouwen bij elkaar, die stuk voor stuk door een moeilijke periode zijn gegaan. Door ook een stukje van mezelf en mijn verhaal weg te geven, laat ik hen zien dat ze zichzelf mogen zijn. Het resultaat is vaak een openhartige kring waarin de vrouwen zich kwetsbaar durven op te stellen. Er ontstaat verbinding en ze ontdekken dat ze er niet alleen voor staan.

Die verbinding is waar ik het uiteindelijk voor doe. Doordat deelnemers eindelijk hun kwetsbare kant durven open te stellen, beseffen ze dat zijzelf op de eerste plaats moeten staan. Als ik de lichtjes in hun ogen weer zie verschijnen na zo’n traject, is mijn doel bereikt.”

 

Van overweldiging naar veerkracht: omgaan met paniekaanvallen en het vinden van innerlijke rust

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️