Nick de Waard
Nick de Waard Psyche 15 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Van overweldiging naar veerkracht: omgaan met paniekaanvallen en het vinden van innerlijke rust

Paniekaanvallen hebben voor een lange tijd mijn leven beïnvloed. Ik had er dagelijks last van. In dit artikel wil ik graag met je delen hoe ik van de overweldiging van paniekaanvallen naar veerkracht ben gegaan waardoor ik innerlijke rust kon vinden. Ik wil vooral ook meegeven dat er een weg naar herstel is, alleen dat het soms even een zoektocht kan zijn.

Als je van paniekaanvallen naar veerkracht wilt dan is het belangrijk dat je de volgende stappen gaat zetten.

1. Ontdek de oorzaak van jouw paniekaanvallen

Als eerste is het belangrijk om te begrijpen wat de oorzaken en symptomen van paniekaanvallen zijn. Voor mij leken paniekaanvallen uit het niets te komen, zonder enige aanleiding. Mijn hart begon sneller te kloppen, ik werd koud van binnen, begon te zweten en kreeg een druk op mijn borst. Het was een super angstaanjagende ervaring die soms zelfs traumatisch was. Na verloop van tijd ontdekte ik dat mijn paniekaanvallen niet uit de lucht kwamen vallen, sterker nog: ze hadden een aanleiding.

Gelukkig maar, want als iets een oorzaak heeft, dan heeft het ook een oplossing. Stress was voor mij namelijk een grote trigger voor de paniekaanvallen. Ik ervoer stress vanuit mijn werk, een drukke leefstijl, persoonlijke uitdagingen en het niet weten wat ik wilde in het leven. Als ik wilde herstellen, waren dit de thema’s waar ik dingen moest veranderen.

2. Ga aan de slag met het aanpakken van de oorzaak

Een van de eerste stappen die ik heb gezet, was door meer zelfzorg te implementeren in mijn dagelijkse routine. Zo begon ik met regelmatige meditatie (elke dag een half uur) en diep ademen als ik voelde dat ik weer gestrest was. Dit hielp mij om meer uit m’n hoofd te komen en mezelf meer te gronden in het huidige moment.

Daarna begon ik te minderen met afspraken. Ik had namelijk een druk leven en wilde van alles en overal bij zijn, maar het enige dat ik écht wilde was gewoon: innerlijke rust. Door minder afspraken te plannen (ook in de avond) merkte ik dat ik rustiger werd en mijn slaap ook beter werd.

Daarnaast was voeding voor mij een belangrijk punt in het herstellen van paniekaanvallen. Ik was iemand die namelijk veel vlees at en na veel onderzoek kon ik voor mezelf de conclusie trekken dat ik beter kon stoppen met het eten van vlees. Het maakte me juist onrustig. Nadat ik stopte met het eten van vlees, kon ik de weken daarna direct een duidelijk verschil voelen: mijn hoofd was rustiger en mijn lichaam ook. Ik voelde me minder gejaagd en was minder snel boos.

Ook op het werk had ik de nodige stappen te zetten. Ik leerde om realistische doelen en de juiste prioriteiten te stellen. Ik raakte soms zo overweldigd van alle taken en verantwoordelijkheden dat ik echt moest leren om mijn grenzen aan te geven richting mezelf, maar ook richting collega’s. Het hoeft niet altijd 100 procent, soms kan 80 procent al goed genoeg zijn.

3. Deel je verhaal met anderen, hou het niet voor jezelf

Wat veel cliënten doen (en wat ik zelf ook deed) is de ervaring met paniekaanvallen voor zichzelf houden. We zijn soms bang voor de reacties van anderen en daardoor vertellen we liever niks. We denken dingen als: “straks vindt die persoon mij raar” of “wat zullen anderen wel niet denken”.

Maar wat mij heel erg hielp was juist erover praten met een professional, familieleden of vrienden. Je zult zien dat je echt niet de enige bent met mentale klachten. Sterker nog, ik ben van mening dat 95 procent van de mensheid ooit last gaat krijgen van mentale klachten (of al heeft gehad).

Ik vond het niet makkelijk om hulp te zoeken, omdat ik vond dat dit niet nodig was voor mij, maar uiteindelijk ben ik blij dat ik het heb gedaan en zou ik willen dat ik het eerder deed.

Van overweldiging naar veerkracht

Het proces is zeker niet gemakkelijk, maar het is wel mogelijk. Paniekaanvallen hebben nu misschien nog veel invloed op jou, maar daar kan verandering in komen. Jij bent innerlijk
namelijk sterker dan jouw angsten. Zorg goed voor jezelf, probeer stress te verminderen en bouw veerkracht op. Je bent niet alleen en er zijn genoeg mensen die jou kunnen en willen helpen. Je hebt de kracht om van overweldiging naar veerkracht te gaan en innerlijke rust te vinden.

Dit gastartikel is geschreven door Nick de Waard, expert op het gebied van stress, angst en paniekaanvallen. Nick helpt mensen om te herstellen van stress- en angstklachten middels
zijn unieke coachingsmethode. Graag in contact komen? Ga dan naar nickdewaard.nl. Meer tips over chronische hyperventilatie? Ga dan naar dit artikel over hyperventilatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️