Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Welzijn 25 mei 2016
Leestijd: 4 minuten

Food cravings, we hebben ze allemaal, maar wat betekenen ze?

Ken je dat? Je zit lekker op de bank een serie te kijken en ineens voel je een intens verlangen naar chocolade. Of dat moment dat je op de fiets zit en nog snel de afslag naar de supermarkt neemt, omdat je écht een zak chips moet hebben. Diagnose: food cravings. We hebben ze allemaal, maar staan er vaak niet bij stil wat ze betekenen. Waar komt die enorme hunkering toch vandaan? Food cravings zijn eigenlijk gewoon een signaal van ons lichaam dat we een tekort hebben aan essentiële mineralen. Niet alleen de smaak van het product zorgt er voor dat we het willen eten, maar ook de chemicaliën die het bevat. Dit zijn de meest voorkomende cravings en de betekenis erachter.

Chocolade

Paaseitjes, bonbons en heerlijke repen. Can’t get enough of it? Je cravings impliceren dat je magnesium nodig hebt. En laat dat nou net in rauwe cacao zitten, het belangrijkste ingrediënt in chocolade. Gezondere bronnen van magnesium zijn noten, zaden, groente en fruit. Als je toch chocolade koopt, kies dan een donkere variant die veel cacao bevat. Meer magnesium, minder suiker.

Chips

Wanneer je naar een zak chips grijpt heeft je lichaam behoefte aan zout. Het kan zijn dat je je flauw voelt en chips gaat eten als oppepper. In aardappelen zit echter weinig voegingswaarde. Op zoek naar een alternatief? Een handje noten doet wonderen.

Lees ook: Hoe boeken lezen sweet craving kan verminderen (ja, echt)

Snoep

I want candy’. Aaron Carter zong het jaren terug al, maar ook vandaag de dag kennen we dit gevoel maar al te goed, ook al ben je normaal gesproken niet zo’n zoetekauw. Een verklaring hiervoor is dat je een tekort hebt aan het mineraal chroom. Maar denk twee keer na voordat je naar de zure matten en lolly’s grijpt. Snoepen zorgt voor een piek in de bloedsuikerspiegel, waardoor het verlangen naar meer suiker blijft. Ook kan je na veel snoepen een moe en futloos gevoel ervaren. Je kunt beter ander voedsel eten dat rijk is aan chroom, zoals kip, wortelen, broccoli en eieren.

Kaas

Onweerstaanbare trek in kaas? Je lichaam heeft behoefte aan essentiële vetzuren zoals omega 3 of aan calcium. Calcium is een van de belangrijkste mineralen die het lichaam nodig heeft. Het is niet alleen goed voor je tanden en botten, maar ook voor je zenuw- en spierstelsel.

Lees ook: Waarom binge-eten we eigenlijk (én wat doet het met ons?)

Rood vlees

Denk je al de hele dag aan een sappige steak of een vette hamburger, dan is je lichaam de zoektocht gestart naar ijzer. Niet zo gek dat je naar een lekker stukje vlees hunkert, want in rood vlees zit veel ijzer. Je kunt ook kiezen voor een vegetarische bron van ijzer zoals bonen of spinazie.

Brood

Het verlangen naar brood kan betekenen dat je een tekort hebt aan het aminozuur tryptofaan. Het gekke is alleen dat er helemaal geen tryptofaan in brood zit. Voedingsbronnen waar wel tryptofaan in zit zijn haver, bananen, melk, kaas, gevogelte en zaden. Waarom je soms toch naar brood pakt? Het eten van brood zorgt voor de aanmaak van insuline, wat de tryptofaan die uit ander voedsel komt naar de hersenen brengt. Eenmaal hier wordt de tryptofaan omgezet in het feel-good hormoon serotonine.

Voor elke unhealthy craving is er een gezonder alternatief, waar ook de mineralen inzitten die je lichaam zoekt. Daarnaast kun je proberen niet toe te geven aan het verlangen naar ongezonde snacks. Een hongergevoel komt vanuit je buik, maar het is je hoofd die invloed uitoefent op cravings.

Luister nu ook naar Bedrock

Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatie helemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In de nieuwste Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.

Spoiler: Walt Disney en Holly Wood laten ons niet bepaald een weerspiegeling van werkelijke relaties en seks zien. Maar, wat moeten we dan wél geloven? Je hoort het in de vierde aflevering van Bedrock Talks!

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts! Leuk als ons laat weten wat je ervan vond in de reviews!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️