Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Betere wereld 29 dec 2020
Leestijd: 5 minuten

Zo laat je je niet meer verleiden tot het kopen van fast fashion

Er elke dag trendy bijlopen; het ziet er misschien hartstikke leuk uit, toch wil je er voor oppassen. Fast fashion-bedrijven verleiden je om keer op keer kleding te kopen en altijd in de mode te blijven. Helaas vertellen ze ons niet welke nadelen er allemaal aan fast fashion hangen.

Dit is waarom je fast fashion wil vermijden en wat je kunt doen om je er niet door te laten verleiden.

Wat is fast fashion?

Eigenlijk wordt de term fast fashion gebruikt voor kledingbedrijven die snel veel goedkope kleding produceren. Ze willen inspelen op elke kledingtrend en wisselen heel vaak van collectie.

Twee voorbeelden van bedrijven die op fast fashion inspelen, zijn H&M en Zara, waarbij H&M haar collectie maandelijks aanpast en Zara zelfs elke week. Op die manier kunnen mensen hier elke week terecht voor nieuwe kleding.

Must read: 3 creatieve manieren om verspilling uit de mode-industrie tegen te gaan

Hoe vervuilend is fast fashion?

De kleding-industrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Volgens een rapport van de Verenigde Naties (VN) uit 2018 is fast fashion verantwoordelijk voor een groot gedeelte van de mondiale vervuiling.

Zo zorgt de industrie voor 20 procent van al de watervervuiling ter wereld en is het verantwoordelijk voor 10 procent van alle CO2-uitstoot (dat is meer dan alle luchtvaart én zeetransport bij elkaar opgeteld).

Volgens de VN moet er snel iets gebeuren met deze industrie en wordt het nog niet goed genoeg aangepakt. Het is dan ook niet gek dat het rapport van de VN ‘Putting the brakes on fast fashion’ heet.

Wat maakt fast fashion zo vervuilend?

Hoe komt het dat kleding zo vervuilend is? Ten eerste heeft het ermee te maken dat er heel veel water wordt gebruikt en vervuild bij het maken van kleding. Zo heeft een katoenplant 10.000 liter water nodig om één kilo katoen te produceren. Dat betekent dat er voor het maken van één shirtje 2500 liter water nodig is en 7000 liter voor één spijkerbroek.

Verder wordt er door het verven van kleding jaarlijks 1,9 miljard liter drinkwater vervuild. Veel van dit vervuilde water belandt vervolgens in rivieren. Volgens EcoWatch wordt in India de gezondheid van 5 miljoen mensen aangetast als direct gevolg van het vervuilde water.

Daarnaast wordt er heel veel kleding weggegooid. Jaarlijks gooien we in Nederland 145 miljoen kilo aan kleding bij het restafval. Ook wordt er nauwelijks kleding gerecycleerd. Wereldwijd wordt er maar 13 procent van alle kleding herbruikt.

Must read: Redenen om tóch hoopvol te zijn over de vervuilende mode-industrie

Waarom is fast fashion zo goedkoop?

Ken je dat, dat je in een winkel staat met een shirt in je hand en jezelf afvraagt hoe het in hemelsnaam zo goedkoop kan zijn? Het antwoord op die vraag is misschien minder leuk dan je hoopt.

Goedkope stoffen

Ten eerste worden er bij fast fashion goedkope materialen gebruikt. Door goedkope stoffen, goedkope draden en goedkope fournituren te gebruiken wordt de kleding zelf natuurlijk ook een stuk goedkoper.

Een nadeel hiervan is dat goedkope materialen vaak een grote impact op het milieu hebben. Zo is (niet biologisch) katoen bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan stoffen van hennep.

Een ander nadeel hiervan is dat de kleding sneller kapot gaat. Na een paar keer dragen scheurt de stof, laten de naden los of vallen de knoopjes eraf. Dit is een nadeel voor ons, maar een voordeel voor de retailers; je zult namelijk sneller terugkomen voor iets nieuws.

Slechte werkomstandigheden

We kennen allemaal de filmpjes van de grote fabrieken waarin er honderden mensen achter een naaimachine zitten. Hoewel dit al jaren bekend is, gebeurt het helaas nog steeds. De mensen in de kledingfabrieken maken enorm lange dagen en worden veel te weinig betaald.

Het erge is dat de landen gevangen zijn door de macht van de mode-bedrijven. Wanneer een land haar regelgeving aanpast en de werkomstandigheden wil verbeteren, verplaatst het mode-bedrijf gewoon naar een ander land, die deze regelgeving nog niet heeft.

Hoe voorkom je verleiding door fast fashion?

Door de enorme vervuiling, kleding die snel kapot gaat en erbarmelijke omstandigheden voor de fabrieksmedewerkers, is het misschien verstandig om onze kleding niet meer als fast fashion te kopen. Maar hoe moet we dan onze kleding kopen?

Onze eerste tip zou zijn om te kijken of je je kleding écht nodig hebt. Hoevaak heb je wel niet een kledingstuk gekocht die nu nog steeds ongedragen in de kast ligt. Probeer daarom voor jezelf na te gaan of je het kledingstuk écht nodig hebt (of of je het écht gaat dragen) op die manier mijd je impulsaankopen.

Must read: A serious fashion challenge: journalist Malu koopt een jaar lang geen kleding

Een andere tip is om je kleding te kopen via erkende duurzame merken. Onlangs hebben we een artikel geschreven over een ethisch kledingplatform.

Kies voor kwaliteit. Wanneer je kleding koopt, kies dan voor kwaliteit. Koop een kledingstuk die langere tijd meegaat, zodat je het niet binnen een paar weken opnieuw hoeft te kopen.

Verder kun je er voor kiezen om tweedehands te kopen. Wanneer je je kleding in tweedehandswinkels koopt, weet je in ieder geval dat er geen extra productienadelen aan vastzitten.

Een andere tip is om je minder bezig te houden met mode. Ontvolg fast fashion bedrijven op sociale media, zet de nieuwsbrief van die kledingwinkel op stop en deabonneer op het modeblad. Op die manier word je ook niet continu herinnert dat je nieuwe kleding móet kopen.

Hoe verleidelijk het soms ook kan zijn wanneer je een goedkope jas ziet hangen in de winkels of een mooi broek voorbij ziet komen op social media, het is goed om te proberen om de verleiding te weerstaan.

Vraag jezelf af of je het écht nodig hebt en slaap een paar nachten over je aankoop. Ga je dit vaak dragen? Kan je het combineren met andere stukken in je kast? Of kan je iets soortgelijks tweedehands vinden? Uiteindelijk levert het een hoop op als je er niet voor kiest of in elk geval een bewuste keuze maakt.

Meer duurzame kledingkeuzes:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️