Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 30 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Loopt je relatie niet zo lekker? Dit zijn de tekenen van het einde van je relatie

Heb jij al een tijdje een partner? Dan weet je vast wel dat een relatie niet altijd rozengeur en maneschijn is. Dat ups en downs erbij horen, is een open deur. Maar welke tekenen wijzen eigenlijk écht op het einde van een relatie?

Zit jij in een fase dat de conflicten in je relatie de bovenhand krijgen? Misschien geven deze 4 tekenen van het einde van een relatie meer inzicht in je huidige situatie.

4 tekenen die wijzen op het einde van een relatie

Op Medium.com lezen we dat de 4 ruiters van de apocalyps gebruikt worden als metafoor voor  het einde van relaties.

1. Kritiek

Kritiek is wellicht waar het allemaal mee begint. Typische uitdrukkingen van kritiek bevatten het woord ‘altijd’ of ‘nooit’. “Je denkt ook nooit eens aan mij” of “je ruimt ook nooit je kamer op”: we kennen het allemaal wel.

Lees ook: Durf kritiek te hebben op je geliefde

Meestal hebben we dan ook oprecht het gevoel dat het allemaal de schuld is van onze partner. Toch is het uiten van kritiek vaak een gevolg van onze eigen emotionele disbalans. Het gevaar van kritiek bestaat erin dat het een vastgeroest relatiepatroon wordt.

2. Minachting

Minachting kan voortvloeien uit een langdurig patroon van kritiek. Dat uit zich in sarcastische opmerkingen, spotten en het uitlachen van de partner wanneer die iets nieuws uitprobeert.

Dat lijkt misschien onschuldig, maar minachting is regelrecht vergif voor een relatie. Het tast vertrouwen aan en beschadigt mensen psychologisch. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen die minachting van hun partner ervaren, significant meer kans hebben om ziek te worden.

3. Verdedigend gedrag

Verdedigend gedrag is een reactie op kritiek en minachting. Typisch aan verdedigend gedrag is het verzinnen van excuses zoals: “je weet dat ik het druk had, waarom heb jíj dan niet opgeruimd?”. Met zo’n reactie is de kans op conflict meteen vergroot.

Dit vind je misschien ook interessant: 5 tips om minder snel in de verdediging te schieten

Niemand neemt immers verantwoordelijkheid voor het probleem en de communicatie verloopt alleen maar disfunctioneel.

4. Blokkades maken

Het maken van blokkades wordt in het Engels stonewalling genoemd. Stonewalling is een vorm van opgeven. Het beste voorbeeld van stonewalling is de ander negeren wanneer die een vraag stelt.

Must read: Hoe slechte communicatie een relatie kan verpesten

De redenering achter stonewalling is vaak: “als ik dit negeer, gaat de bui misschien liggen. Ik ga gewoon niet antwoorden”. Vaak betekent dit het einde van alle (positieve) communicatie.

Romantische relaties kunnen behoorlijk uitdaging zijn. Toch zijn conflicten in relaties normaal en niet perse ongezond. De sleutel tot een goede relatie zit’m in de manier hoe je omgaat met conflicten. Wil je daar meer over lezen? Met deze methode los je moeilijke situaties op.

Meer over relaties?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️