Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 29 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

Slaaptekort? Het zou je creatief maken beweert dit onderzoek

Korte nachten, we maken ze allemaal weleens mee. Soms komt het door spanningen van je studie of werk of wat dacht je van een snurkende partner? Uit onderzoek blijkt nu dat slaaptekort tóch nog ergens goed voor is: je zou er creatief van worden.

Gapend zit je achter je laptop en je hebt nergens meer de puf voor. Maar die korte nachten kunnen zomaar eens resulteren in het ontdekken van je creativiteit. Hoe zit dat?

Slaaptekort maakt je brein creatief

TV-maker Frank Evenblij deed een leuk experiment. Een groep personen werd 24 uur wakker gehouden (wat een hel, maar dat terzijde). Vervolgens moesten zij vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren om een geldprijs te winnen. Wat bleek?

Op die manier werd duidelijk wat slaaptekort met het menselijk brein en het gedrag doet. En je raadt het al: de kandidaten werden creatiever in het vinden van oplossingen en antwoorden.

Must read: Wil je vanavond lekker slapen? 9 tips voor een goede nachtrust

Je kunt altijd nog kunstenares worden

De onderzoeker verwijst ook naar de Spaanse schilder Salvador Dali. Die zou een manier hebben gevonden om op het moment van inslapen te bepalen, om dan vervolgens zijn spullen op te pakken en te gaan schilderen.

Dat dit ene experiment zegt dat je creatiever wordt door weinig slaap, zegt natuurlijk niet over de gezondheid ervan. Onderzoek veel onderzoeken wijzen namelijk uit dat een slaaptekort is voor ontzettend veel lichamelijke functies. Van geheugen tot vitaliteit maar ook bepaalde ziektes zouden eerder getriggerd worden.

Dus, vanavond gewoon op tijd onder de wol!

Bron: Beautify

Meer over slaap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️