Eva Spigt
Eva Spigt Psyche 20 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Hoe zorg je ervoor dat social media je mentale gezondheid niet aantast?

Perfecte lichamen, perfecte levens, perfecte foto’s. Het leven op social media is om tureluurs van te worden. Iedereen lijkt super gelukkig te zijn in alles wat ze doen. Dit terwijl iedereen weleens een mindere dag heeft. Kijken naar zoveel perfectie, kan stress opleveren. Het is zelfs zo dat een week lang pauze houden van social media, zorgt voor een duidelijke verbetering in je welzijn, blijkt uit Brits onderzoek.

Zo’n pauze vermindert zelfs klachten van depressie en angst. Hoe je dan toch ‘gezond’ door je feed kunt scrollen? Wij geven 5 tips om social media te gebruiken zonder je mentale gezondheid aan te tasten.

Wat doet social media met je?

Hoewel social media voor verbondenheid kan zorgen doordat je altijd in contact kan blijven met al je vrienden over de wereld, kan het ook invloed hebben op je zelfbeeld. Mensen laten natuurlijk veelal alleen de beste kant van zichzelf zien.

Daarnaast zijn er allerlei filters en apps waarmee je jezelf nog mooier kunt maken. Alles wordt gemanipuleerd om zo perfect mogelijk te lijken. Wallen, cellulitis en acne lijken op social media helemaal niet te bestaan.

Last van FOMO door social media? Deze 5 tips beschermen je ertegen

Voor de buitenwereld lijkt het dus alsof het bij iedereen geweldig gaat terwijl er heus wel mindere momenten zijn. Als je continue ziet dat iedereen het waanzinnig heeft, terwijl jij thuis op de bank zit, kan je last krijgen van FOMO. Dat betekent Fear Of Missing Out.

Dit kan zelfs leiden tot depressies. Daarnaast wijst onderzoek ook uit dat het gebruik van social media kan lijden tot mindere concentratievermogen en nachtrust.

Alsof dat nog niet verontrustend genoeg is, wordt cyberpesten ook een steeds groter probleem. Zo kan je haatberichten of bedreigingen ontvangen. Daarnaast komt het voor dat kinderen en jongeren andere klasgenoten uitsluiten van bepaalde berichtengroepen of sites.

Zo voelen gepeste kinderen zich niet alleen veilig op school of werk maar ook thuis, omdat social media ook daar bereik heeft.

Zo ga je gezond om met social media

Natuurlijk kun je al je social media apps eraf gooien maar iets minder radicaal kan ook. Wij geven 5 tips hoe je op een gezonde manier met social media kunt omgaan:

1. Niets is wat het lijk

Zoals we hierboven eigenlijk al zeiden, worden op social media de beste momenten uit iemands leven laten zien. De beste foto’s worden gekozen, met vaak een filter erover heen. Soms komt er zelfs Photoshop aan te pas om de billen putvrij te maken of tanden witter te maken. En we kennen allemaal de Photoshop fails van Kim Kardashian.

Heftig: dit is de invloed van social media op tienermeisjes

Mensen doen de gekste dingen om hun leven mooier te laten lijken. Onthoud dit als jij in je pyjama met een zak chips door andermans (perfecte) levens scrolt.

2. Geniet van het moment

Een mooie foto van eten, een story van je hardlooprondje of je schattige pup op de gram zetten. Je hoeft echt niet alles online te zetten. Je hersenen vinden het zelfs heerlijk om zelf herinneringen te maken als je niet bezig bent om alles op de kiek te zetten.

Zo kan je makkelijker een herinnering onthouden. Probeer dus om je leven in het echt te ervaren in plaats van via je telefoon. Fijne herinneringen blijven namelijk voor altijd.

3. Ontvolg mensen waar je niet blij van wordt

Het kan ter (sport)inspiratie bieden maar als je doodongelukkig wordt van al die fitgirls met perfecte lichamen, kan je ze maar beter ontvolgen. Waarom zou je accounts volgen waar je helemaal niet vrolijk van wordt? Je voelt jezelf alleen maar een stuk beter als je jezelf niet vergelijkt met anderen.

The Social Dilemma op Netflix brengt de waarheid achter social media aan het licht

Ook mensen die je pijn hebben gedaan, exen of vrienden waar je niet lekker mee gaat, kan je beter ontvolgen. Het komt toch iedere keer weer via je beeldscherm je innerlijke huiskamer binnen. Voor je mental health is het dus beter om deze mensen een halt toe te roepen.

4. Zet je notificaties uit

Het werkt bijna verslavend, een notificatie krijgen op je scherm. Veelal grijpen we meteen naar onze telefoon om te kijken wie of wat ons heeft bereikt maar door dit uit te zetten, grijp je minder snel naar je telefoon. Eerlijk is eerlijk, dat is wel even afkicken. Checken of je nieuwe meldingen hebt, is onderdeel van het proces.

5. Zet een timer

Je kan jezelf natuurlijk ook op een social media dieet zetten en jezelf maar een aantal uur per dag geven op te scrollen. Op de meeste telefoons kan je zien hoeveel tijd je besteed aan social media en daar een tijdslot op zetten.

Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat je maar 1 uur per dag op Instagram mag zitten. Als deze tijd voorbij is, kan je daarna de app niet meer openen. Handig voor de social media verslaafden onder ons.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️