Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Duurzaamheid 25 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

5 duurzame kledingmerken van Nederlandse bodem

Hoe meer je je gaat verdiepen in de kledingindustrie, hoe meer je de drive krijgt om er iets aan te doen, is onze ervaring. Als je eenmaal weet dat er in India en China per jaar 120 triljoen (da’s heel veel nullen) liter water per jaar wordt verbruikt voor katoenproductie, is de keuze voor duurzame mode snel gemaakt. Maar waar vind je die? We zetten graag wat duurzame kledingmerken van eigen bodem op een rijtje.

Van mannenoverhemden tot streetwear en kleurrijke tassen: voor ieder wat wils.

Streetwear van REFLEKTOR

Wist je dat ongeveer 9 van de 10 zeefdrukateliers nog inkt gebruiken op basis van plastic? Dat is misschien wel makkelijk voor hen, maar een stuk minder voor de aarde. REFLEKTOR streetwear doet het anders. Hun sweaters, hoodies, polo’s en shirts worden met de hand bedrukt in Nederland, door middel van zeefdruk met inkt op waterbasis. Da’s een stuk beter. Oprichter Sander Marskamp verzet zich met zijn ontwerpen ook tegen de grote, onpersoonlijke merken (“je weet 100 procent zeker dat je shirt ontworpen, bedrukt en verzonden is door mij”).

Daarnaast kost het gebruikte biologische katoen minder water én hebben alle kledingstukken een Fair Wear-certificaat, wat inhoudt dat het onder eerlijke omstandigheden gemaakt is. Bestellen die je natuurlijk op de site.

Tijdloze mode van Teym

Elke week een nieuw T-shirt? Daar doen ze niet aan bij Teym. Ze verzetten zich tegen seizoensgebonden trends en maken daarom alleen tijdloze producten. Per jaar wordt er één klassieker toegevoegd aan de collectie, die tot nu toe bestaat uit ‘The Parka’, ‘The Bag’, ‘The Merino Sweater’ en ‘The Sweatsuit’. Alle producten zijn zowel voor mannen als vrouwen te bestellen.

Ook fijn is dat Teym, overigens net als een aantal andere merken in dit rijtje, direct aan de consument verkoopt. Daarmee worden retailkosten bespaard én weet je zeker dat ze zich volledig kunnen focussen op het ontwerp van de producten. Dat ontwerp vindt allemaal plaats in het atelier in Amsterdam, en de kleding wordt zelfs altijd binnen Europa gemaakt. Kopen kan in de webshop.

Dit vind je misschien ook interessant: Minder keuzestress en meer duurzaamheid: wat is een capsule wardrobe?

Afbeelding duurzame spijkerbroek By Sympany x Kuyichi

Jeans van By Sympany x Kuyichi

Kuyichi is een Nederlands jeansmerk dat inmiddels al bijna 20 jaar bezig is met het maken van denim van biologisch katoen, zonder het gebruik van chemicaliën dus. Ze zijn de eerste die jeans van biologisch katoen maakten en zich daarbij ook nog inzetten voor betere omstandigheden voor katoenboeren. Al hun spijkerbroeken zijn vegan, en hun productieproces transparant.

Maar wat extra leuk is, is dat Kuyichi nu zijn krachten heeft gebundeld met Sympany, een sociale onderneming die je misschien kent van de textielcontainers op straat. Zij zamelen elk jaar zo’n 23 miljoen (!) recyclebaar textiel in en gebruiken hun netto opbrengst voor projecten in de teztielsector in India en meerdere landen in Afrika. Sympany en Kuyichi ontwikkelden samen twee spijkerbroeken – één voor mannen en één voor vrouwen – die voor 20 procent bestaat uit vezels uit jeans die door Sympany zijn ingezameld. Kopen kan online.

Tassen van DONKEY

DONKEY is een tassenmerk opgericht door Wara Juana Gutierrez Mamani – half Nederlandse, half Boliviaanse. Toen zij door Bolivia reisde, viel het haar op dat veel vrouwen een prachtige kleurrijke tas droegen; “een soort re-usable boodschappen tas, maar dan mooi”. Ze begon de tassen te importeren in samenwerking met een fair trade productiehuis in Bolivia, en zo ontstond haar merk DONKEY.

De tassen worden handgemaakt van gerecyceld plastic. Ze zijn dus zowel licht in gewicht als supersterk, maar ook nog eens te recyclen. Of je ze nu wilt gebruiken voor je dagelijkse boodschappen of als accessoire; het kan allemaal. Er zijn allerlei designs te koop (in meerdere formaten) op de site, maar ook op een aantal plekken in Amsterdam.

Dit vind je vast ook leuk: In de categorie goede ideeën: dit bedrijf maakt biologisch afbreekbaar plastic van een avocadopit

Mannenkleding van SKOT

Duurzame mode voor vrouwen is steeds meer te vinden, maar voor mannen lijkt het aanbod nog wat achter te lopen. Enter SKOT, dat beweert ‘het meest duurzame shirt ter wereld’ aan te bieden. Het duurzame mannenmodemerk maakt duurzame kleding van 100 procent biologisch katoen; per overhemd wordt 2000 liter water en 200 milliliter aan chemische bestrijdingsmiddelen bespaard. De productie is circulair en levert een eerlijke prijs op voor de producent. Per product kun je zelfs zien waar je precies voor betaalt – van materialen tot arbeid en transport.

Aan alles is gedacht: sommige knopen zijn gemaakt van gerecycelde kokosnoot en zelfs de verpakking is zo duurzaam mogelijk. Hun producten zijn opgesplitst in twee categorieën: de Fun- en de Serious-collectie. Voor ieder wat wils, dus. Je koopt de kleding in de webshop. En als je er écht op uitgekeken bent? Dan kun je de overhemden ook weer bij hen inleveren, zodat ze nieuwe grondstoffen opleveren.

Meer lezen over duurzame mode:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️