Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 11 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

Het duurzame modemerk Unrobe komt met een stijlvolle vuilnismannenlijn én is zero waste

‘Heroes of Waste’, zo heet de nieuwe collectie van het duurzame kledingmerk Unrobe. De collectie is geïnspireerd op de Amsterdamse mannen én vrouwen die de straten schoonhouden. De stoffen zijn gemaakt van organisch katoen en gerecycled polyester. Bestel je een item van Unrobe? Dán pas gaan ze aan de slag waardoor er nooit waste is. 

“Dressing people by undressing the industry”, dat is de slogan van Unrobe. En dat kunnen wij alleen maar aanmoedigen. In een wereld waarin fast fashion op z’n zachtst gezegd de overhand heeft en mode de één na vervuilendste industrie is, is het hoog tijd voor vernieuwing en innovatie. En dat natuurlijk allemaal ook nog eens stijlvol.

De Amsterdamse vuilnismannenlijn

“Zes keer per jaar lanceren we een nieuwe collectie en bedenken steeds een nieuw belangrijk thema,” vertelt oprichter Daan Ubachs (31) aan Bedrock. Dit keer kozen hij en zijn business partner Koen Warmerdam (31) voor ‘zero waste‘. De twee raakten geïnspireerd door de Amsterdamse vuilnismannen die de straten schoonhouden. Daarom bestaat de collectie uit fel gekleurde items, maar ook uit items met minder opvallende kleuren. “We willen dit keer vooral een statement maken.”

De stoffen voor deze collectie zijn gemaakt van organisch katoen, gerecycled polyester én van afval zoals oude PET-flessen. Maar hoe kan je in de mode-industrie nou geen waste maken? Bijvoorbeeld door geen kleding op ‘stock‘ te hebben. Als je een item bestelt, dan pas wordt het gemaakt. Binnen 30 dagen ligt een item uit deze collectie op je deurmat. “Precies voor het lente seizoen begint en wanneer we felle kleuren verwachten.”

10 innovatieve vrouwen bundelen hun (fashion) krachten in nieuwe winkel

QR-code vertelt je de kosten van je t-shirt

En niet alleen deze opvallende collectie wordt duurzaam geproduceerd, het modemerk is ontstaan met het idee helemaal duurzaam te zijn. Van de stoffen tot de premiumfabrieken binnen Europa (die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan) en van transparantie tot geen visitekaartjes hebben: van A tot Z wil het kledingmerk verandering maken in de industrie.

prijzen van t-shirt
Openheid over prijzen: de kosten voor een t-shirt van Unrobe

Als één van de eerste merken laat Unrobe helemaal eerlijk zien waar het prijskaartje vandaan komt. In de webwinkel zie je per item hoeveel de kosten zijn om het item te maken: van de stoffen, de arbeidskosten en ook de transportkosten. Ook zie je de verkoopkosten ten opzichte van andere grote merken, waar, door wie en hoe het product gemaakt wordt. Of je scant de QR-code in het t-shirt. Hierboven zie je de kosten van een vrouwen t-shirt met lange mouwen uit de vuilnismannenlijn.

Druk van grote modemerken

Pas een jaar geleden ontstond het innovatieve en duurzame concept van Unrobe. Daan en Koen werkten allebei jarenlang in de mode-industrie en vlogen de hele wereld over. “Ik zag er veel goede dingen, maar ook veel slechte dingen. Zoveel chemicaliën, waterverspilling en de contante druk om ‘goede deals’ te maken met leveranciers en grote modemerken.”

Daan herinnert zich hoe bekende modemerken het liefst zo min mogelijk voor een t-shirt wilden betalen. Als grote merken een euro per t-shirt minder betalen, moet de inkoper weer een betere deal maker bij zijn stoffenleverancier en uiteindelijk houden zo de mensen onderaan de industrie het minste over.

Dat kan anders vonden Daan en Koen die elkaar van vroeger kennen. “Wij wilden eerlijke prijzen voor goede kwaliteit kleding. Want dat kan. Daarom hebben we alle middle mans er tussenuit gehaald en doen alles zelf waardoor we eerder prijzen kunnen betalen en vragen.”

Wil je ook één van de stijlvolle items scoren? Je kan de Heroes of Waste-lijn tot 30 december bestellen!

Meer lezen over duurzame mode?

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het duurzame modemerk Unrobe komt met een stijlvolle vuilnismannenlijn én is zero waste
Sluiten