Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 26 apr 2020
Leestijd: 4 minuten

Duurzaam wasjes draaien doe je met deze toffe eco-vriendelijke merken

Dat de wereld onze hulp hard nodig heeft om voor ons leefbaar te blijven, weten we inmiddels. We eten minder vlees, letten op waar we onze kleren kopen en zijn steeds bewuster van ons vlieggedrag. Maar bewust en duurzaam leven gaat nog véél verder dan dat. Zo schreven we onlangs nog over het gigantische onzichtbare gevaar van wassen. ‘Normale’ wasmiddelen namelijk zitten vol synthetische stoffen (microplastics) en daarom maken we een lijstje van onze favoriete eco-vriendelijke wasmiddelen!

Micro-what?

Microplastics het wassen van je kleding

Microplastics zijn microscopische kleine stukjes plastic die vrij komen bij de afbraak van grotere plastics, bij het slijten van rubber (denk aan autobanden), en, de grootste boosdoener: bij het wassen van synthetische kleding.

Wel 63 procent van de kleding is gemaakt van synthetische materialen, denk aan nylon, acryl en polyester. Steeds als je je kleren wast, kunnen er wel 700.000 (!) mircoplastics vrijkomen en die worden (het deel dat niet wordt weggefilterd) door je wasmachine zo afgevoerd de oceanen in en dragen bij aan te enorme plastic soep.

Ook lezen: Verduurzaam je badkamerrituelen met deze zero waste beautymerken

Wie nu denkt: ‘dat zal toch wel mee vallen?’, zo’n 35 procent van de plastic soep is afkomstig uit textiel. Just saying… Daarbij opgeteld worden de standaard wasmiddelen dus gemaakt van synthetische stoffen, die met de stoffen (lees: microplastics) van de kleding dus zo in de oceanen belanden.

Duurzaam wassen

Je kan daarom ten eerste je kleding minder vaak wassen, kleding van natuurlijke materialen dragen (hennep of katoen) of een GuppyFriend waszak gebruiken. Deze vangt de microplastics op en kun je gewoon recyclen bij plastic en de zak zelf ook!

En, je kan wasmiddelen gebruiken die zijn gemaakt op basis van natuurlijke en milieu-vriendelijke ingrediënten. We delen onze favoriete 5 eco-friendly wasmiddelenmerken:

& other stories wasmiddel
Bron: &Other Stories

& Other Stories

Je denkt misschien ‘huh, &Other Stories ken ik toch van hun kleding?’. Klopt. En precies daarom komen ze nu ook met een milieu-vriendelijke lijn om de kwaliteit van de kleding beter te bewaren. De With Care producten hebben een minimale watertoxiciteit.

De Delicate Detergent is een biologisch afbreekbaar wasmiddel en is eigenlijk een combinatie van 2 producten: de was wordt niet alleen schoon, maar ook verzorgd!

&Other Stories
Prijs: €9

ecover wasmiddel
Ecover

Ecover

De producten van Ecover zijn gemaakt van plantaardige en biologisch ingrediënten en mineralen én er bestaat een collectie om U tegen te zeggen. Van schoonmaakmiddelen tot wasmiddelen! Zo ook deze Ecover Delicate van 1,5 liter, die je kan gebruiken voor hand- of machine was.

Het wasmiddel beschermt de natuur, maar ook de kleuren en kwaliteit van je kleding, en dat in een subtiele geur waterlelie en groene meloen. Wat wil je nog meer?

Ecover
Prijs: 6,99

Marcels Green Soap
Bron: Marcel's Green Soap

Marcel’s Green Soap

Marcel’s Green Soap is misschien één van de snelst groeiende milieu-vriendelijke was- en schoonmaakmiddelen. Al eerder tipte we hun fijne natuurlijke toiletreiniger, maar dit keer kunnen we je het frisruikende wasmiddel zéker niet onthouden.

Dit naar vanille en katoen-ruikende wasmiddel, zorgt voor een heerlijk schone was (vanille schijnt rustgevend te werken dus perfect voor als je je beddengoed wast) én is milieu-vriendelijk.

Marcel’s Green Soap
Prijs: 6,99

Green Hub
Bron: Green Hub

Green Hub

Toegegeven: dit product is dan misschien geen wasmiddel, maar wel iets wat je zéker een je eco-wasroutine wilt toevoegen. Deze etherische olie kan je namelijk toevoegen aan je wasbeurt. De olie komt in verschillende geuren, maar deze lavendel-versie is onze favoriet.

De essentiële olie is helemaal biologisch en je voegt ongeveer 10 druppeltjes toe in je wasverzachter bakje voor een heerlijke frisse, natuurlijke touch aan je was!

Green Hub
Prijs: 6,99

Seepje
Bron: Seepje

Seepje

Seepje is nog maar kort op de markt, maar bij Bedrock zijn we al groot fan. Het is een – no surprise –  zeepmerk met natuurlijke ingrediënten. Na afwasmiddel en handzeep verkoopt het Nederlandse merk nu ook wasmiddelen!

Het merk maakt natuurlijke was- en reinigingsproducten op basis van de Sapindus mukorossi vrucht uit Nepal, die daar in overvloed groeit. En wel in de heerlijke geur van versgeperste lente.

Let op: wel gebruiken voor koude wasjes, niet voor zijde!

Seepje
Prijs: €8,95

Meer duurzame tips voor in huis?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️