Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 31 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Detoxen & vasten: wat heb je er eigenlijk aan? En is het echt zo gezond voor je?

Resetten, detoxen, vasten, ontgiften, hoe je het ook noemt, het schijnt dé manier te zijn om af te vallen en gifstoffen uit je lichaam te laten verwijnen. Tijdje slecht gegeten? Detoxen of vasten is steevast het antwoord. Maar wat zijn eigenlijk de effecten van dagenlang niets eten en op sappen leven?

Het klinkt best wel logisch: je lichaam een bepaalde tijd behandelen als een tempel en je voelt je weer als herboren. Maar werkt dat in essentie eigenlijk wel zo? Dit is de zin en onzin van detoxen.

Wat is detoxen?

In essentie is het doel van detoxen het verwijderen van alle afval- en gifstoffen die in jouw lichaam rond zouden dwalen, vertelt het Voedingscentrum ons. We doen dit om ons lichaam te reinigen en ons beter te voelen. En ons goed voelen willen we allemaal, dus doen we er massaal aan mee.

Het woord komt van het Engelse woord ‘detoxification’, wat letterlijk vertaald ontgiften betekent. Je kan op allerlei manieren detoxen. Bekende vormen zijn oil-pulling, darmspoelingen en vasten.

To detox or not to detox

Waarom we dit zouden doen? Detox preachers beamen dat het af en toe nodig is om je lichaam te helpen zichzelf te reinigen, omdat we onszelf blootstellen aan allerlei gifstoffen.

Waarom zouden we dit niet moeten doen? Omdat er (nog) geen wetenschappelijk bewijs is dat detoxen écht helpt en omdat jouw lichaam zelf dondersgoed weet hoe het zichzelf moet ontgiften.

https://www.bedrock.nl/hoe-ik-ziek-werd-van-een-sapkuur-en-nu-alleen-maar-detox-met-eten/

De werking van je lever en nieren

Er zijn 2 soorten stoffen die jouw lichaam opruimt: wateroplosbare stoffen en vetoplosbare stoffen. Om deze afvalstoffen uit jouw lichaam af te voeren, heb jij bij jouw geboorte nieren en een lever gekregen.

Je nieren halen de wateroplosbare stoffen uit je lichaam en zorgen dat je deze uit plast. Jouw lever ontfermt zich over de vetoplosbare stoffen en zorgen dat deze asap jouw lichaam weer verlaten. Ook stoffen die aan voedsel zijn toegevoegd, ruimt je lichaam netjes op en hopen zich dus niet op.

Benieuwd naar de andere effecten op je lichaam van detoxen?

Lees meer → Detoxen: wat heb je er eigenlijk aan?

Wat is vasten?

Vasten is je lichaam reinigen door een bepaalde tijdsperiode niets te eten en alleen water of sapjes te drinken. Of iets gemakkelijker: door een bepaalde tijd alleen fruit of rijst te eten. Maar is vasten gezond? En wat heb je er aan? En welke verschillende soorten vasten bestaan er?

Vasten wordt al gedaan sinds mensenheugenis. Het is een oeroude traditie die in verschillende godsdiensten en religies terugkomt. Denk bijvoorbeeld aan de Ramadan. Maar tegenwoordig wordt vasten niet alleen als manier gebruikt om te laten zien dat je geloof belangrijk voor je is, maar ook als manier om af te vallen. Noem het een trendy levensstijl om je lichaam te ontgiften van alle opgestapelde toxines.

Must read: De vicieuze cirkel van het detoxen (en hoe je ‘m doorbreekt)

Is vasten gezond? En wat zijn de voordelen?

Ons voedsel zit vol met kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen die ons lichaam binnen komen. Je lichaam is zelf prima in staat om die stoffen weg te filteren, maar als je té veel ‘giftige’ stoffen binnenkrijgt, kan vasten een goede manier zijn om je lichaam een flinke reboot te geven.

Het geeft je spijsvertering rust, we eten namelijk de hele dag door waardoor het weinig tijd krijgt om te rusten. Als je een dag hard hebt gewerkt, heeft je lichaam rust nodig en dat geldt ook voor je spijsvertering. Je laat je lichaam zich als het ware ‘resetten‘ waardoor je energie level ineens heel hoog kan zijn. Daarnaast kan je zo je slechte eetpatronen eruit pikken.

Benieuwd naar de andere effecten op je lichaam van vasten en alle verschillende soorten vastsoorten?

Lees meer → Afvallen door te vasten, is dat gezond? En wat heb je er aan?

Er zijn dus veel manieren om te vasten en te detoxen. Lees je in elk geval goed in en check welke methode bij jou past.

Meer lezen over detoxen en vasten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️