Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Nutrition 13 jul 2016

De vicieuze cirkel van het detoxen (en hoe je ‘m doorbreekt)

Na elke ‘uitspatting’ – of dat nou een ‘ongezonde’ lunch of een ‘iets te gezellig’ weekend is – nemen we ons voor om écht even rustig aan te doen. We compenseren een periode van te veel eten met een week op rantsoen. Detoxen met sapjes, of met citroen en ahornsiroop. En hoewel je je daar waarschijnlijk even übergezond door voelt, heb je er op de lange termijn niet zoveel aan. Er is weinig onderzoek gedaan naar de werking van detoxkuren, schreven we al eerder in het artikel: Alles wat je wil weten over detoxen (is het nou wel of niet goed voor je). De onderzoeken die er zijn, zijn vaak kleinschalig en niet wetenschappelijk onderbouwd. Ook te weinig producenten van detoxkuren deden onderzoek om aan te tonen dat hun kuur daadwerkelijk helpt.

Detoxen: onzin of niet?

De meningen over detoxen verschillen behoorlijk. In onze rubriek Hokjes Denken stelden we een panel de vraag: is detox nu een reiniging voor het lichaam of slaat het helemaal nergens op?

Detoxen als resultaat van te moeilijke doelen

Met haar pleidooi in het online magazine Sakara Life slaat blogger Isabella Gucci-Ruffalo de spijker best wel op z’n kop. Over de hele wereld en sinds mensenheugenis gedijen mensen op de meest simpele maaltijden, schrijft ze.

Zonder moeilijke sapkuren, balansdagen of rare cravings. We zijn daar inmiddels alleen een beetje blind voor geworden, omdat we te moeilijke doelen stellen. We streven altijd naar meer, en beter, en gezonder. En daar gaat iets mis.

Detoxen leidt tot meer crap

Omdat we altijd wel een nieuw detoxpakket kunnen aanschaffen, gaan we ook automatisch vaker (en meer) crap consumeren. We worden boos op onszelf als we een zak chips leegeten, maar gelukkig kunnen we dan maandag met een detox beginnen.

En als dat niet lukt, worden we weer boos maar beginnen we volgende week. Detoxkuren zijn op zich niet verkeerd, maar de manier waarop we ze inzetten wel. We doen er een beetje te makkelijk over. Er op los leven, af en toe een weekje op ahornsiroop en citroen, om vervolgens weer uit de band te springen. Voilà vicieuze cirkel.

Vertrouw op je lichaam

Tenzij je een vervelende ziekte hebt en je dokter het je voorschrijft, is het eigenlijk niet per se nodig om je lever schoon te spoelen. Je lichaam kan dat namelijk heel goed zelf. Vertrouw maar op je lijf, pleit Isabella Gucci-Ruffalo.

Must read: Met deze tips leer je van je lichaam houden zoals het is

Als iets je systeem binnenkomt dat het niet in zich wil hebben, merk je dat wel. Buikpijn, misselijk, slechte huid… Bedenk je bijvoorbeeld wat er gebeurt als je iets eet dat bedorven blijkt. Je lichaam geeft je wel een seintje en weet zelf heel goed hoe het van gifstoffen af moet komen. Zelfs als je je een keer helemaal te buiten gaat bij McDonalds, weet je lijf nog een manier te vinden om de balans te herstellen.

Een beter alternatief voor detoxen: balans

Balans betekent niet dat je je hamburger-bevlieging compenseert met een groen sapje. Of dat je je met kerst vol kunt proppen en de schade in januari probeert te herstellen met een sapkuur van een week. Raakt je lijf alleen maar van in de war. Als je je niet relaxed voelt met variatie en spontaniteit in je eetpatroon, heb je waarschijnlijk niet de juiste balans.

Tip: 8 dingen die je kunt eten om je hormonen in balans te krijgen

De key zit ‘m in bewust met je lichaam omgaan en goed luisteren. Ook als dat betekent dat je af en toe wat meer eet dan normaal. Belangrijk om je te bedenken; je lichaam reageert in eerste instantie op cycli van de natuur: je leeftijd, de seizoenen, dag en nacht. Het werkt simpelweg niet optimaal op een eetritme dat jij het oplegt, omdat het in een boekje stond of omdat je jezelf te dik vindt.

Je eigen noden in kaart brengen

Dit is geen vrijbrief om alles te eten wat je tegenkomt. Als je goed naar je lijf luistert (en dan bedoelen we écht goed), hoor je vanzelf dat het niet hunkert naar een pak koekjes elke avond.

Als je goed luistert naar je (continu veranderende) behoeften, en daar gehoor aan geeft, raak je niet zo gauw van de rails én heb je dus ook nooit zo’n extreme detoxkuur nodig.

Veilig detoxen: zo doe je dat

Wil je toch wél een keer aan de detox? Kan best hoor, maar houd deze puntjes dan in je achterhoofd:

  • Mis geen essentiële voedingsstoffen, de kans op extreme vermoeidheid, slechte lichamelijke prestaties en andere klachten is dan groter.
  • Je kunt ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan, maar er zijn ook deskundigen die je een handje kunnen helpen. Zij geven je voor en tijdens de kuur nuttige informatie en tips (ook als je lichaam vreemd reageert).
  • Een detoxkuur is niet geschikt voor iedereen en soms, bij bepaalde ziektes bijvoorbeeld, wordt het zelfs afgeraden.
  • Houd het kort – maximaal een week – en voeg dan langzaam gezonde (!) voeding toe aan je patroon.
  • Dagelijks ‘detoxen’ (lees: een gezond voedingspatroon volgen) is beter dan altijd alles eten en twee keer per jaar een detoxkuur volgen.

Meer over voeding?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
De vicieuze cirkel van het detoxen (en hoe je ‘m doorbreekt)
Sluiten