Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 1 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

Zo stop je met het kopen van spullen die je niet nodig hebt

Vorige week nog kwam ik thuis met een zonnebril. In een opwelling gekocht. Of ik ‘m nodig had? Totaal niet. Hij zag er gewoon leuk uit en ik was ‘even vergeten’ dat ik er thuis nog vijf heb liggen. En zo gaat het wel vaker. Niet dat ik wekelijks met zooi thuiskom die ik niet nodig heb, maar het gebeurt alsnog te vaak, vind ik zelf. Want of zonnebril nummer zes nou echt een toevoeging is aan mijn leven? Nope. Misschien is het zelfs alleen maar een last. Leven met minder spullen maakt tenslotte gelukkiger, legt psycholoog Manon Sikkel uit in een eerder artikel op Bedrock.

Maar hoe zorg je er nou voor dat je geen onnodige spullen meer koopt? Ik ging op zoek naar tips. Voor jullie én voor mezelf.

1. Houd een groter doel in je hoofd

Heb je ergens een mooie tas gezien, of sta je opeens met een paar schoenen in je handen (terwijl je er thuis genoeg hebt)? Denk dan aan iets groots dat je écht graag wil, maar waar je eerst voor moet sparen. Dit kan een mooie vakantie zijn, maar bijvoorbeeld ook een nieuwe bank of een sieraad. Klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, want die vakantie of die bank gaat uiteindelijk veel meer geld kosten dan een shirtje of een paar schoenen, maar het zorgt er wel voor dat je geen spullen koopt die je niet nodig hebt, zegt gedragsexpert Dr. Hersh Shefrin. “Het stelt je in staat om toe te geven aan je drang om geld te spenderen, terwijl je nog steeds financieel veilig bent,” zegt hij tegen Bustle.

2. Wacht een paar dagen met kopen

Op het moment dat je iets hebt gespot dat je graag wil hebben (dit kan van alles zijn), wacht dan eerst een dag of drie à vier en beslis dan pas of je overgaat tot een aankoop. Er bestaat namelijk een prima kans dat je het na een paar dagen vergeten bent, of in ieder geval niet meer zo de drang voelt om het te kopen. Wil je iets toch à la minute mee naar huis nemen, omdat het bijvoorbeeld gaat om een laatste exemplaar, vraag dan of je het nog mag ruilen en maak thuis de definitieve beslissing.

3. Blijf realistisch over het gebruik

Twijfel je of je iets moet kopen of niet? Bedenk dan eerst hoe realistisch het is dat je het item ook écht gaat dragen of gebruiken? In Nederland heb je nou eenmaal niet tien korte broeken nodig. En loop je nooit op hakken omdat je het maar pijnlijke krengen vindt, en omdat sneakers eigenlijk veel beter bij je passen? Koop ze dan ook niet. Heb je het wel een keer nodig, dan kun je altijd nog bij een vriendin aankloppen, of bijvoorbeeld iets huren bij LENA the fashion library.

5 simpele manieren om te ‘ontspullen’ voor meer rust in huis

4. Zorg dat je niet in de verleiding komt

Dit is misschien nog wel de makkelijkste manier om te stoppen met het kopen van onnodige spullen. Of nou ja, de meest effectieve in ieder geval. Want waar rook is, is vuur. Fiets je op de route naar je werk langs winkels en heb je al snel de neiging om te stoppen? Kijk dan eens of je ook een route kunt nemen die net zo snel is, maar waar géén interessante winkels zitten. En heb je een dagje vrij? Ga niet de stad in, maar zoek iets anders om je dag invulling te geven. Schrijf je ook uit van nieuwsbrieven waarin leuke aanbiedingen staan en vermijd online shoppen zoveel mogelijk. Omdat het niet tastbaar is, is het heel makkelijk je digitale winkelmandje vol te gooien.

5. Doe een inventaris check

Voel je de behoefte om nieuwe kleding te kopen, of bijvoorbeeld nieuwe accessoires voor in je huis? Kijk eerst eens wat je allemaal nog hebt. Grote kans dat je achterin je kledingkast items vindt die eigenlijk nog hartstikke leuk zijn, maar waarvan je gewoon vergeten was dat je ze had. En zo is het misschien ook met spullen voor in huis. Staan er nog dozen op zolder, of op een andere plek? Pak ze er weer eens bij en winkel uit je eigen collectie.

Meer lezen over ontspullen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️