Eva Spigt
Eva Spigt Psyche 6 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Love language: zo kan het een heuse dealbreaker zijn

Krijg jij regelmatig een berichtje waarvan je denkt ‘had je dat niet even anders kunnen zeggen?’ Miscommunicatie is misschien wel de grootste oorzaak van irritaties en ruzies binnen relaties of vriendschappen. Schrijver Gary Chapman heeft daar iets op gevonden. Volgens hem zijn er vijf talen der liefde, ook wel de ”5 love languages”.

Relaties hoeven helemaal niet moeilijk te zijn, zolang je iemands taal maar spreekt. Zo doe je dat.

Wat is jouw love language?

Voordat je iets aan deze miscommunicatie kunt doen, is het belangrijk dat je weet op welke manier jij en je partner of vriend(in) communiceren. Dit kan je doen via een makkelijke test. Je hebt vijf talen van de liefde:

Words of affirmation

Een van de meest voorkomende love languages is ‘’words of affirmation’’. Mensen die deze taal spreken, hechten veel waarde aan de dingen die je tegen hen zegt. Een complimentje op z’n tijd wordt dus zeer gewaardeerd.

Hoe je meer zelfliefde kunt ontwikkelen door de 5 liefdestalen

Physical touch

Elkaars handen vasthouden of zoenen in het openbaar, iemand die de love language ‘’physical touch’’ heeft, uit de liefde door lichamelijk contact.

Quality time

Iemand die de taal ‘’quality time’’ spreekt, wil het liefst onverdeelde aandacht. Leg je telefoon dus maar weg en ga iets leuks doen zonder gestoord te worden.

Receiving gifts

Een cadeautje tijdens de verjaardag of zomaar een bosje bloemen. Iemand die ‘’receiving gifts’’ spreekt, ontvangt graag iets tastbaars.

Acts of service

Mensen die deze taal spreken, ”acts of service”, uiten hun liefde door iets te doen voor hun partner. Bijvoorbeeld door het doen van de afwas of een avondje koken.

De dealbreakers per love language

Voor een liefdevolle relatie of vriendschap, is het dus handig om erachter te komen hoe diegene communiceert. Wil iemand bijvoorbeeld graag aangeraakt worden maar blijf jij maar de afwas doen, kan er irritatie ontstaan. Dit zijn grote dealbreakers per love language.

Dealbreker bij words of affirmation – Geen communicatie

Communicatie is key, en al helemaal als je deze taal spreekt. Je strooit met complimenten, een appje door de dag heen om je liefde te tonen en het uiten van je gevoelens gaat je makkelijk af. Als iemand hier moeite mee heeft, zal de liefde al snel bekoelen. Je wilt nu eenmaal horen dat iemand van je houdt of even aan je denkt.

5 selfhelp-boeken over de liefde (die echt werken)

Dealbreker bij physical touch – Geen affectie

Een kus in de ochtend of handen vasthouden in het openbaar. Als je deze taal spreekt, raak je je geliefde het liefst zoveel mogelijk aan, en andersom. Als je een moeilijke dag hebt, wil je het liefst even een knuffel van je partner. Iemand die koud is in het laten zien van zijn/haar liefde, is dan ook niks voor jou en het kan zelfs voelen als lichamelijke mishandeling als je niet aangeraakt wordt. Een lange afstandsrelatie is om deze reden dan ook hel voor jou.

Dealbreker bij quality time – Geen tijd samen

Degene waar jij van houdt, maak je prioriteit en de tijd die je vrij hebt, spendeer je het liefst met je geliefde. Gezellig uit eten, naar de bios of bankhangen, zolang het maar samen is. Iemand die verslaafd is aan z’n telefoon of veel op social media zit, is waarschijnlijk niet your person. Jij wil tijd samen doorbrengen in plaats van even bellen of appen.

Gezond oud worden? Dít zijn de eetgeheimen van de Blue Zones

Dealbreker bij receiving gifts – Geen initiatief

Dat mooie t-shirt dat iemand wil hebben of die vakantie waar iemand al de hele tijd over praat. Als je ‘’receiving gifts’’ praat, weet je als geen ander wat er op iemands wishlist staat en je onthoud dat dan ook. Cadeaus geven, zie jij als het creëren van herinneringen. Je kan het dan ook niet waarderen als iemand anders dit niet doet. Jij wil ook iemand die herinneringen wilt maken en daar betekenis aan geeft.

Dealbreker bij acts of service – Geen effort

Dingen doen voor de mensen waar je van houdt, is jouw mantra. Even de afwas doen of je geliefde ergens naartoe brengen doe jij uit liefde, niet omdat het moet. Maar als je er vervolgens niks voor terug krijgt, wordt het toch wel een probleem. Je hebt iemand nodig die ook in jou investeert. Iemand die geen effort stopt in de relatie, is dan ook uitgesloten.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️