Eva Spigt
Eva Spigt Verzorging 16 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Gezond oud worden? Dít zijn de eetgeheimen van de Blue Zones

Wist je dat op 5 plekken in de wereld mensen langer leven en gezond oud worden? Deze plekken noem je ‘Blue Zones’. Mensen worden daar gemiddeld 90 jaar, en soms zelfs 100. Dat in goede gezondheid, zonder medicijnen of invaliditeit. Deze zones hebben 9 gemeenschappelijke kenmerken.

Op deze manier kan jij dus ook gezond oud worden.

Blue Zones

De Amerikaanse auteur Dan Buettner heeft onderzoek gedaan naar deze Blue Zones. In deze gemeenschappen zetten ouderen wereldrecords met hun hoge leeftijd, in gezonde staat. Zijn conclusie?

Gezond oud worden heeft alles te maken met je dagelijkse gewoonten: het eten van veel groenten, een glaasje wijn drinken, wandelen in de natuur en een gezellig praatje maken.

Zo hou je gezonde gewoontes wél makkelijk vol (we delen 6 tips)

Er zijn 5 plekken van deze Blue Zones op de wereld, waarvan 2 in Europa:

  • Sardinië in Italië
  • Ikaria in Griekenland
  • Loma Linda in Californië
  • Okinawa in Japan
  • Nicoya – Costa Rica

Dan deelt 9 dieet- en levensstijl adviezen die je zelfs na je 100ste nog in vorm houden.

Welke eetstijl hebben deze Blue Zones gemeen?

Een van de regels is om zoveel mogelijk plantaardig voedsel te eten. Vooral bonen horen bij de dagelijkse voeding van de meeste honderdjarigen. Natuurlijk alles het liefst zelf verbouwd. Vlees wordt slechts een keer per maand gegeten.

Verder hanteren ze daar de 80 procent-regel. Dat betekent: niet dooreten tot je vol zit maar juist stoppen als je voor 80% verzadigd bent. Enne… je zult het niet geloven maar een wijntje hoort erbij. Drink regelmatig maar met mate, dus zo’n 1 a 2 glazen wijn per dag, het liefst tijdens het eten of gezellig met vrienden.

Levensstijl in de Blue Zones

Daarnaast is de sportschool geen onderdeel van hun levensstijl. Dan Buettner raadt aan om liever natuurlijk te bewegen en in een omgeving te wonen die je stimuleert om te bewegen zonder erbij na te denken.

Ook is het belangrijk om je doel te kennen. Weet jij waarvoor je wakker wilt worden in de ochtend? Het hebben van een passie kan je zomaar 7 jaar extra opleveren! Sociaal contact is ook super belangrijk. Zoek een groep gelijkgestemden waarmee je regelmatig afspreekt.

Dit heeft ook een positieve invloed op je gezondheid. Stel familie en geliefden op de eerste plaats en zorg voor een goede vriendenkring en voldoende sociale contacten.

Lang wandelen of snel wandelen, wat is beter voor je gezondheid?

Andere lessen die we van Buettner kunnen leren? Volgens hem zijn in de gelukkigste plaatsen ter wereld veel parken en groen aanwezig waar je kunt wandelen of fietsen. Mensen die daar wonen, zijn veelal gelukkiger dan op plekken zonder deze voorzieningen.

Ook speelt het voedingspatroon echt een grote rol: verminder de consumptie van junk- en fastfood. Daarnaast zou fruit en groenten goedkoper en beter beschikbaar worden gemaakt, dat zorgt voor gezondere en gelukkigere inwoners.

Zo tik jij de 100 jaar wel aan!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️