Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 23 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Waarom een warm cacaodrankje ontzettend populair is (+ een heerlijk recept)

Op het gebied van voedingstrends houden we je graag op de hoogte, want ze vliegen je om de oren. Van vasten tot detoxen met selderijsapjes: de trends op het gebied van gezondheid zijn haast niet bij te houden. Hét populairste drankje van dit moment? Een warm cacao drankje. Dít is alles wat je erover wilt weten.

Is het je al opgevallen dat naast koffie in menig koffiezaakje tegenwoordig ook cacao wordt geserveerd? Dat is niet zonder reden.

Doei koffie, hallo cacao

Waar koffie sinds mensengeheugenis het populairste drankje was, wordt het zwarte goud steeds vaker ingeruild voor een heus cacao drankje. Niet alleen ter vervanging van cafeïne, maar ook voor een meer ceremoniële setting. Wat is een warme cacao drank precies, en vooral: waarom is het zo populair?

Pure cacao

Een cacao drink of drank (het is maar net wat je zint) maak je – no surprise – op basis van pure cacao. Dat klinkt misschien als een simpel te verkrijgen ingrediënt, maar het tegendeel is waar.

https://www.bedrock.nl/chocolade-cacao-gezond/

Cacao komt namelijk van de cacaoboom en die komt vooral voor in vochtige gebieden in Midden- en Zuid-Amerika. Pure cacao komt dan ook daar vandaan. De cacao uit de supermarkt geeft je helaas niet hetzelfde effect.

Cacao drank: een eeuwenoude traditie

Cacao wordt al duizenden jaren als een heilige drank gebruikt. Niet alleen in Midden- en Zuid-Amerika, maar over de hele wereld. Ondermeer de Inca’s, Maya’s en Azteken zagen cacao als een goddelijk drankje.

De cacao drank werd eeuwen geleden al gebruikt voor verschillende ceremonies, rituelen en feesten. Waarom? Pure cacao (wat ontzettend bitter smaakt) zou in staat zijn om je fysiek en spiritueel met jezelf in contact te laten komen.

De kracht van cacao

Het bruine goud is rijk aan ontzettend veel antioxidanten, maar bevat ook mineralen als zink, ijzer, chroom en magnesium. Door het hoge gehalte aan antioxidanten is het in staat om de bloeddruk te verlagen, terwijl magnesium helpt bij het ontspannen van de spieren en zink en ijzer zorgen voor een betere balans van de bloedsuikerspiegel en cholesterol. Niet mis, toch?

Als we op een meer spiritueel niveau naar de kracht van cacao kijken, dan zou het drinken van een cacao drankje helpen bij het openen van de hartchakra. Deze chakra helpt om meer in verbinding te komen met jezelf, maar ook met de mensen om je heen. Inheemse culturen waren er bovendien van overtuigd dat cacao drinken helpt om in contact te komen met het goddelijke.

Cacao als plantmedicijn

Duizenden jaren geleden werd cacao dus al ingezet om in contact te komen met het goddelijke, maar ook tegenwoordig wordt cacao ingezet voor innerlijke verbinding, bijvoorbeeld tijdens cacaoceremonies. Door het hoge level aan antioxidanten werkt cacao op het gelukshormoon serotonine, en wordt daarom weleens een natuurlijke MDMA genoemd.

Wie graag wordt begeleid tijdens een cacaoceremonie kan online tal van verschillende ceremonies vinden, maar ook thuis kun je aan de slag. Je kunt een cacao drankje namelijk met het grootste gemak gewoon thuis maken.

Je kunt de cacao drank drinken voor het mediteren en het opdrinken met een intentie, of het cacao drankje inwisselen voor je koffie. Whatever floats your boat!

Recept: zelf een cacao drankje maken

Om zelf een cacao drankje te maken, is het ten eerste belangrijk om te zorgen voor pure cacao, deze kan je in natuurwinkels kopen of bij allerlei webshops online bestellen, zoals bij het Nederlandse ‘Pure Kakaw‘.

De cacao kan je puur drinken, maar is vrij bitter van smaak. Je kunt de cacao daarom ook met andere kruiden mixen, met een snufje kaneel of cayennepoeder bijvoorbeeld.

Choco lovers opgelet: dit zijn de gezondheidsvoordelen van (rauwe) cacao

Wie voor het eerst begint met het drinken van cacao, wil rustig aan beginnen met zo’n 10 tot 25 gram per kopje. Wil je een ceremonie houden, dan gebruik je wat meer: eerder 35 tot 45 gram cacao.

Voor de full experience wil je een cacao drankje maken een lekkere schuimlaag. Hoe? De cacao mix je met heet water of een plantaardige melk met een schuimer, blender of garde. Et voilà, zó simpel is het om jouw eigen cacao drankje te maken.

Enjoy!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️