Leonie Collombon
Leonie Collombon Welzijn 23 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Zo vind je weer plezier in het bewegen van je lichaam

Dat regelmatig sporten gezond voor je is weten de meeste mensen heus wel, maar er ook daadwerkelijk iets aan doen is vaak een ander verhaal. Dat was voor mij jarenlang ook het geval. Nu weet ik dat dit komt doordat ik niet deed wat bij me paste. Zelf ook zoekende naar een manier van sporten waar je wél blij van wordt? Zo vind je weer plezier in het bewegen van je lichaam.

Jarenlang sleepte ik mezelf naar de sportschool of ging ik met veel tegenzin een rondje hardlopen. Ik dacht altijd dat ik simpelweg niet het sportieve type was. Sporten deed ik wel, maar enkel en alleen voor m’n gezondheid, niet omdat ik het zo leuk vond. Ik hoor het van veel vrouwen in mijn omgeving: keer op keer moeten ze die mentale drempel over en kijken ze niet uit naar hun wekelijkse sportmoment.

Op zoek naar die endorfinekick

Wat ik al die tijd niet wist, was dat ik de verkeerde sporten deed. Het waren sporten die anderen veel energie opleverden, waardoor ik het gevoel had die runner’s of fitness high óók te moeten voelen. Toch bleef ik de minuten aftellen en keerde ik het liefst zo snel mogelijk weer huiswaarts zodra ik een stap in de sportschool zette. Het zorgde ervoor dat ik mezelf weinig sportief vond. Beweging kwam de laatste jaren dan ook nooit echt in mijn lijstje met hobby’s voor. Inmiddels weet ik dat ik wél sportief ben en juist enorm geniet van bewegen, maar dat die welbekende sportschool simpelweg niets voor mij is. Door een lange zoektocht ontdekte ik vormen van beweging die bij míj passen en die míj die bekende endorfinekick geven.

Nieuwe hobby’s ontdekken

Iets meer dan een jaar geleden lag ik voor het eerst op een surfplank. Het was het startschot van een liefde die zich nu elke maand weer ontwikkelt. Hoewel ik er weinig van bak (al zit er heus wel íets van progressie in), voelen twee uur op de golven als twee minuten. Het liefst blijf ik elke keer langer in het water, en dat terwijl m’n spieren hard aan het werk worden gezet. Het is niet eens zo dat ik surfen niet als sporten zie, want de spierpijn is the day after meestal flink aanwezig, het is meer dat surfen me heeft laten inzien dat sporten iets positiefs kan betekenen.

Dezelfde levensles leerde ik door weer te gaan turnen. Als kind deed ik het jarenlang, als volwassene praatte ik er zo vaak over dat een vriendin op een gegeven moment vroeg “Waarom schrijf je je niet weer in bij een turnclub?” Toen ik er eindelijk voor ging, bleek dat misschien wel de beste keuze ooit. Al een half jaar sta ik op woensdagochtend te springen omdat ik die avond weer mag gaan trainen en toen ik laatst door een weekje vakantie een training moest overslaan, baalde ik daar flink van. Deze nieuwe hobby’s halen een heel andere Leonie naar boven dan toen ik mezelf met veel tegenzin naar de sportschool bleef slepen.

Weer plezier in bewegen

Het zit ‘m als je het mij vraagt in maatwerk. Dat ik niet geniet van een uurtje sportschool betekent niet dat iedereen het verschrikkelijk vindt. Er zullen genoeg mensen zijn die er niet aan moeten denken om de hele dag op zee te liggen of om sprongen te maken op een balk van zo’n tien centimeter breed. Dat is helemaal oké: het doel is om een vorm van beweging te vinden waar jíj plezier uit haalt.

Soms is dat een proces van trial and error. In al die jaren waarin ik dacht dat sporten niet voor mij was weggelegd, heb ik genoeg geprobeerd om het tegendeel te bewijzen. Volleybal (leuk, maar te tijdsafhankelijk voor mij), boksen (lichamelijk slopend en gaf me gek genoeg toch geen high), hardlopen (vind ik na een kilometer of vier behoorlijk saai worden), zwemmen (fijn en goed voor de spieren, maar wordt nogal eenzijdig als je alleen de school- en rugslag kan): ik heb het allemaal gedaan. Hoewel ik de sporten zeker niet stom vindt, doen ze voor mij niet wat turnen en surfen doen. Die zorgen ervoor dat ik het beste uit mezelf wil halen (zowel mentaal als lichamelijk) en geven me weer plezier in bewegen.

Bovendien ervaar ik voor het eerst in jaren weer het gevoel van beter willen worden in een sport. Om verder naar achter te kunnen peddelen heb ik sterkere armspieren nodig, om bepaalde oefeningen in de turnhal uit te voeren heb ik sterkere buikspieren nodig. En dus pak ik thuis met liefde de gewichten erbij of doe ik een buikspierkwartiertje op m’n yogamat -iets waar ik altijd een hekel aan had.

De les die ik hiervan leerde? Sporten is wél leuk, het is alleen even zoeken naar je nieuwe favoriete hobby.

Niet zo flexibel? Met deze oefeningen en tips ben je binnen no time leniger

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️