Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 23 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

De impact van kruidenthee op je hormoonhuishouding

Alles wat je tot je neemt heeft invloed op je hormonen. Daarom is gezond eten zo belangrijk. Maar als je daarnaast de nodige koppen koffie, glazen wijn, frisdrank en vruchtensappen blijft drinken, zal je niet de resultaten behalen waar je op hoopt. Heb je last van je menstruatie, probeer je zwanger te worden of heb je onverklaarbare kwaaltjes? Dan zijn kruidentheeën jouw redders in nood.

Deze 10 kruiden kun je drinken om je hormonen in balans te houden.

De kracht van kruiden

Natuurlijke medicatie en alternatieve geneeswijzen worden steeds populairder, vooral als het gaat om het verbeteren van je hormoonhuishouding. Een van de meest gebruikte remedies hiervoor is kruidenthee. Niet alleen lekker om te drinken, maar de kruiden hebben stuk voor stuk ook een gigantische waslijst aan gezondheidsvoordelen.

Zeker op hormonaal niveau kunnen kruiden een hoop teweeg brengen. Hormonen spelen een belangrijke rol bij het reguleren van verschillende functies in ons lichaam, waaronder onze stofwisseling, ons immuunsysteem en onze stemming. Wanneer onze hormoonhuishouding uit balans raakt, kunnen we last krijgen van verschillende symptomen, waaronder vermoeidheid, prikkelbaarheid en gewichtstoename.

10 heelmeesters voor het vrouwelijk lichaam

Gelukkig kunnen kruidentheeën ons helpen om onze hormoonhuishouding weer in balans te brengen. Elk kruid heeft een bepaalde werking op ons lichaam. De kruidengeneeskunde is al eeuwenoud, maar nog steeds superzinvol. Vooral bij vrouwen vormen specifieke kruiden de basis voor een gezonde en gebalanceerde hormoonhuishouding.

Benieuwd welke kruiden dit zijn? We zetten tien heelmeesters die een specifieke werking hebben op het vrouwelijk lichaam op een rijtje.

1. Pimpernel

Pimpernel is een geneeskrachtig kruid. Het bevat veel vitamine C en werkt ook nog eens bevorderend voor de spijsvertering. Handig voor vrouwen, want de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron hebben een grote invloed op onze darmflora en daarmee ook op de spijsvertering.

2. Citroenverbena

Kun je niet goed slapen of heb je last van nervositeit? Daar helpt citroenverbena bij. Goede slaap is superbelangrijk voor een goede werking van je hormonale systeem. Citroenverbena heeft een genezende werking en zit vol krachtige antioxidanten. Daarnaast is citroenverbena net als pimpernel goed voor je maag en darmen. Let op: in verband met de medicinale werking van dit kruid kun je als je zwanger bent beter niet te veel van de theeblend drinken.

3. Basilicum

Basilicum ken je natuurlijk van de pasta’s, pesto’s en salades, maar je kunt er ook prima thee van trekken. Basilicum zit boordevol vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het bijvoorbeeld vitamine B2, een belangrijke vitamine voor onder andere je spijsvertering en het behoud van een gezonde huid. Verder zit er in basilicum ook calcium, ijzer en kalium die helpen om je hormonen in balans te brengen.

4. Gedroogde rozen

Rozenbloesem is goed voor je huid en haar, stimuleert het immuunsysteem, heeft een reinigende werking en helpt tegen menstruatiepijn. Daarnaast brengt rozenbloesem ook nog eens balans in het hormoonhuishouden. En alsof dat nog niet genoeg is, werkt het ook tegen stress en slapeloosheid. Een wondermiddel dus!

5. Bromelia

Het sap van het blad van bromelia werkt koortsverlagend en ontstekingsremmend. Daarnaast kan ook bromelia helpen bij spijsverteringsproblemen die het gevolg kunnen zijn van een hormonale disbalans.

6. Zoethout

Zoethout bevat fyto-oestrogenen, die de productie van oestrogeen in ons lichaam kunnen verhogen. Daardoor kan het helpen bij de regulering van je menstruatiecyclus en kan het symptomen van PMS verminderen. Zoethoutthee kan ook helpen bij het verminderen van stress en angst, wat op haar beurt weer kan helpen bij het reguleren van onze hormonen.

7. Kaneel

Tijdens je menstruatie zijn er veel hormonale veranderingen waardoor je bloedsuiker schommelt. Vandaar dat je net voor en tijdens je cyclus meer cravings hebt in zoetigheid. Door kaneel in je thee te doen, kun je je bloedsuikerspiegel stabiel houden. Kaneel houdt het insulineniveau in het bloed namelijk onder controle, waardoor minder snaaibuien en veranderingen in je energieniveau krijgt.

8. Munt

Doordat pepermunt kan helpen om je spieren te kalmeren en je bloed te zuiveren, kan het symptomen van PMS verminderen. Daarnaast kan het helpen tegen misselijkheid (wellicht handig tijdens je zwangerschap) en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering.

9. Kamille

Kamille staat bekend om haar rustgevende kracht. Daardoor kan het helpen bij het verbeteren van je slaapkwaliteit, wat essentieel is voor een gezonde hormoonhuishouding. Daarnaast kan het ook helpen bij het verminderen van stress en angst, wat weer kan helpen bij het reguleren van je hormonen.

10. Hibiscus

Hibiscus kan helpen om de disbalans in je hormoonhuishouding te herstellen en de ongemakken tijdens je menstruatie te verminderen. Zo kunnen symptomen als depressie, stemmingswisselingen, pijnlijke borsten tegengaan worden. Let op: hibiscus thee verhoogt mogelijk testosteron en oestrogeen. Drink het daarom niet tijdens je zwangerschap en de gehele periode van borstvoeding.

Hopelijk kunnen deze kruiden je ondersteunen in je vrouwelijke ritme!

Zo hou je een mindful theeceremonie met jezelf (en kom je volledig tot rust)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️