Kim van der Blom
Kim van der Blom Welzijn 23 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Doe dit met je telefoon om 8 uur slaap te krijgen

We kennen het allemaal wel, je ligt ‘s avonds in bed te draaien en kan maar moeilijk in slaap vallen. Dit hebben we mede te danken aan hetgeen wat ons de hele dag bezighoudt, onze telefoon. We staan altijd aan en op elke ping die we horen moeten we zo snel mogelijk reageren. Hebben we geen berichten om te beantwoorden dan zitten we wel te scrollen op TikTok.

Herkenbaar? Lees dan vooral wat je moet doen om makkelijker in slaap te kunnen vallen.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we makkelijk in slaap vallen?

Een goede nachtrust is essentieel voor ons functioneren. Een goede nachtrust resulteert in het verbeteren van je aandacht en concentratie, maar dat niet alleen. Slaap heeft ook effect op je gezondheid, het zorgt er namelijk voor dat je hart gezond blijft en je immuunsysteem sterk blijft. Daarnaast helpt het ook met de mentale en emotionele welzijn.

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat een op de vijf last heeft van slaapproblemen. Zij hebben moeite met in slaap vallen, de hele nacht door te slapen of worden te vroeg wakker. 10 procent hiervan heeft veel slaapproblemen. Volwassenen hebben per dag zeven tot negen uur slaap nodig. Dit blijkt makkelijker te behalen dan je misschien nu denkt.

Oplossingen voor slaapproblemen

We raken vaak afgeleid door onze telefoon en zitten er constant mee in ons hand. Daarom moet je als je moeite hebt met slapen je telefoon twee uur van tevoren op niet storen zetten. Hierdoor kan je geen afleidingsmeldingen binnenkrijgen en raak je minder snel afgeleid voordat je op het punt staat om naar bed te gaan.

Kijk jij ‘s nachts vaak in je telefoon om te kijken naar de tijd? Zet het blauwe licht van je telefoon uit. Dit bevindt zich in hetzelfde spectrum als zonlicht. Wanneer je ‘s nachts op je telefoon kijkt worden de melatoninereceptoren uitgeschakeld, dit helpt bij het in slaap vallen.

Toch ligt het niet alleen aan het licht dat ervoor zorgt dat je slaap wordt beïnvloed. Het gaat juist om de tijd dat je aan dit licht wordt blootgesteld. De grootste kans dat je slaap wordt verstoord is als je hem tussen 23.00 en 04.00 uur gebruikt.

Als je je niet fijn voelt om je telefoon op niet storen te zetten voor het geval je een belangrijk telefoontje mist kan je twee maatregelen nemen. Je kan een app gebruiken waarin je aangeeft welke socialmediaplatformen niet beschikbaar moeten zijn na een bepaalde tijd of je geeft aan welke contacten je mogen bellen ondanks dat je op niet storen staat.

Hoeveel slaap heb ik nodig?

Hoewel ze zeggen dat je zeven tot negen uur slaap nodig hebt, kan dit nog altijd verschillen per persoon. Als je heel erg pusht om een bepaald aantal slaap te krijgen, kan dit ook resulteren in slapeloosheid. Daarom is er ook geen bepaald tijdstip dat je moet gaan slapen. Sommige willen vroeg slapen en vroeg naar bed en de ander is juist meer een nachtpersoon.

Het gaat er vooral om dat je gaat slapen wanneer jij je slaperig begint te voelen. Een klok kan je niet vertellen wanneer je naar bed moet. Dit voel je zelf het beste aan. Het helpt wel om in ieder geval een paar uur daarvoor je telefoon te laten liggen. Dit zal allemaal helpen om je nachtrust te verbeteren.

Slaap je slecht? Laat deze snacks dan liever staan voordat je naar bed gaat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️