Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Planeet 29 okt 2019
Leestijd: 4 minuten

Wat we kunnen leren van the way of life van de Inca’s

“In the jungle, the mighty jungle,” zo’n maand geleden alweer liep ik nietsvermoedend door de regenwouden in Peru. Ik was een 5-daagse track aan het doen naar de Machu Picchu. Je weet wel, dat wereldwonder dat is gemaakt door de Inca’s. Op dag 5 verscheen (nadat ik die ochtend eerst zo’n 1700 traptreden had beklommen – en ja dat was zwaar) dat wereldwonder in levenden lijve aan m’n ogen. Een kers op de taart na dagenlang wandelen door de Peruaanse (prachtige!) natuur, maar ook het moment dat me deed realiseren hoe bijzonder ‘die Inca’s’ eigenlijk waren.

Want naast het bouwen van dat machtige dorp in de bergen, doen de Inca’s allerlei dingen en hebben ze een prachtig geloof waar we veel van kunnen leren.

Inca’s way of life

Daar wilde ik meer van weten. En dat zet ik dan weer graag voor jou op een rijtje.

Geloof in de zon

Het belangrijkste geloof voor de Inca’s is de zon. Zonder de zon groeien er geen bomen, zijn er geen planten, wordt het ijzig koud en kunnen we dus eigenlijk niet bestaan. Ofwel: de zon is de grootste vriend van de aarde.

De Inca’s zijn overigens niet de enige die geloofden in de zon, ook de Azteken en oude Egyptenaren konden er wat van. De boodschap? Geloof in het goede, ga uit van het positieve (morgen schijnt de zon weer), geloof in datgene wat je sterker maakt en…

… wees daar dankbaar voor

De Inca’s waren zo blij met de zon, dat er regelmatig zonnefeesten werden gegeven en zonnetempels werden gebouw. Ook waren ze dankbaar voor de maan en Moeder Aarde (Pachamama). Moeder Aarde werd vooral door het gewone volk geëerd. Die dankbaarheid toonde ze onder andere door voor het drinken eerst een slok aan de aarde te geven door wat drank uit je glas op de grond te laten vallen.

De Inca’s stonden maar al te vaak stil bij de dingen die voor hen belangrijk waren en hadden allerlei rituelen om hun dankbaarheid te uiten. Sta ‘s stil bij datgeen wat ervoor zorgt dat jij hier kan zijn. Wees daar dankbaar voor. En kan je iets bedenken waardoor dit een gewoonte wordt?

Vindingrijkheid

Als er één manier is om de Inca’s te beschrijven, is het wel vindingrijk. Zo is Machu Picchu opgebouwd zonder enige metalen werktuigen (want die hadden ze niet) en gebruikten ze stenen zonder cement (want dat hadden ze niet) om huizen te bouwen.

Bron: Erin Cassano via Pexels

Ook leefden de Inca’s ver van de beschaving vandaan en was er natuurlijk nog geen verbinding om communicatie mogelijk te maken. Maar ook voor de berichtgeving hadden ze een bizar systeem bedacht, waardoor de leiders van het Inca-rijk binnen één dag op de hoogte waren van het reilen en zeilen op ruim 300 kilometer afstand.

Daarnaast maakten ze als eerste bijzondere boten van riet die stevig genoeg waren om de grote zee op te gaan en spullen te vervoeren.

En zo kan ik nog veel meer uitvindingen opdreunen die uit de koker van de Inca’s komen (wist je bijvoorbeeld dat ze toen al succesvolle hersenoperaties uitvoerden?!). Een vindingrijk volk dat met de spullen en grondstoffen die ze hadden op creatieve manieren ervoor zorgden dat ze waren voorzien van alles wat ze nodig hadden.

Denk dus ‘s verder dan je neus lang is. Met de middelen waar je zelf over beschikt kan je zoveel meer dan je denkt! Wees creatief en vindingrijk. En wist je trouwens dat creatief denken er ook voor zorgt dat je stemming verbeterd?

Hard werken en hard ontspannen

Dat de Inca’s al die tijd niet stil hebben gezeten om te komen waar ze waren, moge duidelijk zijn. Dat ze daar jaar en dag hard voor hebben gewerkt, is ook een feit. Maar Inca’s wisten ook dat ze al dat harde werken moesten afwisselen met genoeg ontspanning.

Volgens sommige mensen hadden de Inca’s zo’n 120 feestdagen per jaar en werd er dus veel tijd vrij gemaakt voor ontspanning, samenzijn, verbondenheid en (ere)feesten. Oftewel: 2 dagen werken op 1 dag rust.

Vind een goede balans tussen werk en ontspanning (ook op de werkvloer zelf), want genoeg rusten is zo belangrijk voor lichaam en geest.

Go local!

Zoals we eerder zeiden, gebruikten de Inca’s vooral producten die ze tot hun beschikking hadden. Voor eten was dat niet anders. Maïs, aardappels en rijst werd maar al te vaak gegeten, omdat dit was wat ze om handen hadden. En door hun vindingrijkheid bedachten ze weer allerlei manieren om de producten te conserveren en langer houdbaar te maken.

Food is your medicine

Wat ook typerend is voor Inca’s, maar eigenlijk in de Peruaanse cultuur in het algemeen, is het gebruik van eten en kruiden als medicijn. Zo werden cocabladeren ingezet tegen hoogteziekte, heeft aloë vera helende krachten, gebruiken ze macawortel om meer energie te krijgen en de vruchtbaarheid van de vrouw te ondersteunen. En zo zijn er talloze manieren waarop in Peru kwaaltjes worden bestreden door middel van kruiden en voeding.

Leren van andere culturen

Het kan zo verfrissend zijn om naar andere culturen en levenswijzen te kijken en daar je learnings uit te trekken. Je kunt wat leren van iedereen die je tegenkomt! We leerden ook al van de Aboriginals, namen lessen aan van de Scandinaviërs en onderzochten wat je kan leren van de zogenaamde Blue Zones op de wereld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Wat we kunnen leren van the way of life van de Inca’s
Sluiten