Redactie
Redactie Psyche 30 jul 2019
Leestijd: 4 minuten

6 tips om iemand met een burn-out liefdevol bij te staan

Veel (jonge) mensen worden tegenwoordig getroffen door een burn-out. Er is enorm veel te leren en te lezen over de symptomen en de processen, maar niet over wat jij kunt doen voor een overspannen vriend(in). Moet je nou wel of niet vragen hoe het gaat? En wil ze wel of niet mee naar de bios?

Dit kan de situatie voor beiden ongemakkelijk maken en de vriendschap onder druk zetten. Barbara Kok, emotietherapeute en oprichter van Burn Out Poli deelt een paar waardevolle tips.

Lees je in

Verdiep je in het onderwerp. Wat maakt iemand door? Wat voor gevoelens spelen er? Zijn er bepaalde gedachtepatronen? Dit maakt het makkelijker om jezelf in te beelden hoe de ander zich voelt, waardoor je meer compassievol kunt reageren om je vriend of vriendin beter te begrijpen.

Omarm de goede en slechte momenten

Burn-out-patiënten schamen zich vaak voor hun situatie en willen het niet accepteren, terwijl juist dát de belangrijkste eerste stap naar beter worden is. Geef iemand met een burn-out het gevoel dat diegene overspannen mag zijn. Alle reacties en emoties mogen er zijn.

Positieve aandacht

Iemand met een burn-out is letterlijk opgebrand. Door iemand te (ver)oordelen maak je dit alleen maar erger. Steeds  zoeken naar oplossingen draagt ook niet bij aan het herstelproces, hoe goed bedoeld ook.

Lees ook: Hoe herken je een burn out? Dit zijn de 12 fases van een burn-out

Probeer vooral te laten blijken dat je er voor iemand bent. Het gaat er niet om dat je de juiste dingen zegt, niets zeggen is soms ook voldoende.

Wil je toch een gesprek aangaan? Probeer dan de aandacht te richten op dingen die wel goed gaan in de omgeving, zoals bijvoorbeeld de gezondheid, vrienden of familie. En luister naar waar je vriend of vriendin zelf mee komt.

Zorg goed voor jezelf

We kennen allemaal de instructie uit het vliegtuig dat je eerst het zuurstofmasker bij jezelf moet opzetten, voordat je een ander helpt. Je kunt iemand anders pas echt goed helpen als je ook goed voor jezelf zorgt. Zorg er daarom voor dat je goed in je vel blijft zitten en waak ook voor de balans in de relatie met je vriend/vriendin. Jij moet niet de drager worden van de problemen van een ander.

Ook interessant: Werken aan je burn-out: dit kan je doen om te herstellen

Doe kleine dingen

Als je een burn-out hebt, kan alles je al snel te veel worden. Wees daarom flexibel (afspraken kunnen last minute worden afgezegd!) en plan kleine dingen in. Samen even ontbijten ergens of een (korte) strandwandeling maken. Laat af en toe ook eens wat van je horen, zonder iets terug te verwachten.

Probeer een beetje mee te helpen

Vaak vinden mensen met een burn-out zelfs kleine dingen al te zwaar. Even bellen naar de energiemaatschappij, boodschappen doen of contact met de omgeving onderhouden kan voor veel spanning zorgen. Vraag of jij daarbij kunt helpen. Misschien kun jij bepaalde praktische zaken overnemen waardoor meer rust gecreëerd wordt.

Hopelijk kun je hiermee de beste versie van jezelf zijn richting je vriend of vriendin die het erg moeilijk heeft.

Dit artikel is geschreven door emotietherapeute Barbara Kok. Zij is een expert op het gebied van (het voorkomen van) burn-outs en wil graag haar kennis delen. Daarom schrijft ze graag over emoties, mindfulness en soortgelijke onderwerpen én is zij directeur van de Burn Out Poli. Als je zelf nog vragen of juist tips hebt, laat het dan even weten aan Barbara.  Zij kijkt graag met je mee naar de specifieke situatie.

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️