Sophie Golbach
Sophie Golbach Psyche 26 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Wil je je brein scherp houden? Zorg dan goed voor je lichaam

Bewegen is goed voor je hersenen. Dat weet je waarschijnlijk wel. Het verbetert je geheugen, je nachtrust, je probleemoplossend vermogen en het vermindert stress. Maar wist je dat voldoende beweging gedurende je leven ook het risico op dementie verkleint?

Als je je brein scherp wil houden, zal je je lichaam ook sterk moeten houden. Dat is waar het 10-jarig onderzoek van medisch consultant David Ward en zijn onderzoeksteam om draait. De Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry publiceerde het onderzoek.

Onderzoek

Aan het onderzoek deden veel verschillende mensen mee. Ward en de rest van het onderzoeksteam volgden de cognitieve achteruitgang van 1.762 ouderen gedurende 10 jaar. De gemiddelde leeftijd van deze ouderen samen was 64,1 jaar.

Dé tip voor meer focus en een fit brein (van een neurowetenschapper)

Uit het onderzoek kwamen interessante resultaten wat betreft de fysieke kwetsbaarheid van ouderen, hun levensstijl, hoe gezond of ongezond ze leefden en hun genen, naar voren.

Oorzaak van dementie

Allereerst ontdekten de onderzoekers dat fysieke kwetsbaarheid gepaard gaat met een hoog risico op dementie. De groep 60-plussers die zijn best deed om kwetsbaarheid te vermijden, door gezond te leven en hun lichaam fit te houden, had minder risico op dementie en andere achteruitgang door ouderdom.

Omgekeerd bleek het ook zo dat sommige mensen juist door hun ongezondere levensstijl kwetsbaarder zijn. Dat verhoogt het risico op dementie. Er is dus een relatie tussen je levensstijl en de kans op dementie. Manieren om dementie te voorkomen, kunnen daarop worden gebaseerd. Maar er speelt ook nog iets anders mee, namelijk je genen.

Waarom sporten zo ontzettend goed is voor je brein

Zoals genoemd kwamen er resultaten uit het onderzoek die gingen over de kwetsbaarheid van ouderen, hun levensstijl en hun genen. De onderzoekers bestudeerden toen de relatie tussen deze drie dingen. Daarna vergeleken zij deze factoren met verschillende gevallen van dementie.

Zoals je waarschijnlijk weet hebben sommige mensen genetische aanleg voor dementie. Ook voor hen helpt het om fit en gezond te blijven.

Dementie tegengaan

Je kan je misschien wel voorstellen dat de resultaten van dit onderzoek goed nieuws zijn, omdat we zo actief iets kunnen doen tegen dementie op latere leeftijd. Een gezonde levensstijl, zoals goed eten en voldoende bewegen, helpt enorm. De studie toont ook aan dat hoe kwetsbaarder, hoe waarschijnlijker het is dat je dementie krijgt. Zelfs ongeacht je genetische aanleg.

Deze gewoonte is nóg beter voor je brein dan sporten

Het onderzoeksteam trekt dan ook de conclusie dat fysieke kwetsbaarheid een belangrijk onderdeel is van mogelijke dementie. Maar; wel eentje waar je gedurende je leven aan kan werken. Dat is nog meer reden om meer te sporten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️