Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Maatschappij 27 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

6 adviezen van de oudste én gezondste mensen ter wereld

In de zoektocht naar een lang en gelukkig leven, kijken we sinds een aantal jaar graag naar de Blue Zones. Waarom zijn mensen daar gelukkiger en waarom worden ze ouder dan in de rest van de wereld? Door te kijken naar hun levensstijl, kunnen we een aantal adviezen voor een gezond en gelukkig leven formuleren.

Dit is wat de oudste én gezondste mensen ter wereld met elkaar gemeenschappelijk hebben.

6 x advies uit de Blue Zones

Even een opfrisser: wat zijn de Blue Zones ook alweer? In deze vijf zones worden mensen ouder dan gemiddeld. Het gaat om Okinawa (een Japans eiland), Loma Linda in Californië, het schiereiland Nicoya van Costa Rica, het Italiaanse eiland Sardinië en het Griekse eiland Ikaria.

Wat kunnen we van deze mensen leren? Spoiler: vaak gaat het niet eens om heel ingrijpende dingen.

1. Beweeg op een natuurlijke manier

Een duur lidmaatschap bij de gym? Een marathon lopen? Dagelijks gewicht heffen? Hoeft eigenlijk allemaal niet! Althans: de oudste mensen ter wereld zorgen ervoor dat ze beweging op een natuurlijke manier in hun dagelijks leven inbouwen.

Body neutrality kan je gelukkiger maken – maar wat is het precies?

Dat wil zeggen: fietsen en wandelen om boodschappen te doen, tuinieren, dansen… Eigenlijk is het niet eens heel moeilijk!

2. Leer met stress omgaan

Stress vermijden is een onmogelijke opdracht, maar de manier waarop je omgaat met stress blijkt een belangrijke sleutel voor een gezond leven. De gezondste mensen kennen routines die stressverlagend werken, zoals mediteren, dutjes doen of sport.

3. Volg de 80 procent regel

Volgens de 80 procent regel stop je met eten wanneer je het gevoel hebt dat je maag voor 80 procent gevuld is. Vaak zijn we juist gewend om pas te stoppen wanneer we he-le-maal vol zitten, maar voor je gezondheid zou het geen kwaad kunnen om dat wat minder te doen.

4. Eet voornamelijk plantaardig

Als men kijkt naar de voeding van de langst levende mensen is er één duidelijke conclusie: ze eten voornamelijk plantaardig. Dat wil niet zeggen dat ze nooit vlees of vis eten, maar dit is eerder uitzonderlijk.

5. Drink alcohol met mate

Mensen die het langst leven drinken wel geregeld alcohol, maar doen dit met mate. Mensen die matig drinken, leven zelfs langer dan mensen die helemaal niet drinken, hoe vreemd dat dat misschien ook klinkt.

Het eeuwige leven? Dit is wat we kunnen leren van de zogenaamde ‘Blue Zones’

De truc zit ‘m erin om 1 à 2 glazen per dag te drinken, onder het genot van eten en goed gezelschap. Ofwel: mindful drinken en genieten van elke slok!

6. Zet je geliefden op de eerste plaats

Mensen die langer leven zetten hun familie en vrienden op de eerste plaats. Dat houdt bijvoorbeeld in dat ze zorg dragen voor zieke ouders. Ook het aangaan van langdurige romantische relaties is belangrijk. Commitment en investeren in je warmste relaties zal zich terugbetalen in zorg wanneer je later zelf zorgbehoevend bent.

De geheimen van Blue Zone Ikaria: een Grieks eiland (zó worden ze hier oud)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️