Sophie Golbach
Sophie Golbach Welzijn 23 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

De geheimen van Blue Zone Ikaria: een Grieks eiland (zó worden ze hier oud)

Op een gelukkige gezonde manier heel oud worden: voor velen is het waarschijnlijk dé droom. Maar het is heel goed mogelijk: op vijf plaatsen ter wereld worden de mensen ouder dan gemiddeld. Het geheim zit hem bijvoorbeeld in familie, beweging en eten. Wil je dat ook? Zó worden deze mensen oud.

Blue Zones, worden deze 5 plaatsen ook wel genoemd. Misschien heb je er wel eens van gehoord. Het Griekse eiland Ikaria is er één van. Een derde van de mensen op Ikaria wordt 90 jaar of ouder. Hoe kan dat? Daar zijn tips voor die je zelf thuis ook kan toepassen.

Blue Zones

Amerikaanse onderzoeker en journalist Dan Buettner stelde 20 jaar geleden 5 blauwe zones in de wereld vast: 5 zones waar mensen ouder worden dan gemiddeld. Waar liggen deze zones dan?

De zones zijn Okinawa, een Japans eiland, Loma Linda in Californië en het schiereiland Nicoya van Costa Rica. Zelf heeft Europa er twee: het Italiaanse eiland Sardinië en natuurlijk het Griekse eiland Ikaria.

Dit eten mensen met het blue zone-dieet (het eetpatroon waarmee je langer leeft)

Wat deze plaatsen vooral met elkaar gemeen hebben, is dat ze afgelegen zijn. De bewoners zijn zelfvoorzienend, eten verse groenten die ze zelf verbouwen en bemoeien zich maar weinig met de drukte van de rest van de wereld. Daarnaast zijn er nog 9 kenmerken die de Blue Zones gemeen lijken te hebben.

Het leven op Ikaria

Op het Griekse eiland Ikaria eten ze dus gezond. Dankzij het verbouwen van hun eigen groenten eten de bewoners altijd pure producten die vers uit de tuin komen. Dat geldt niet alleen voor de groenten, maar ook voor het vlees! Geit is op Ikaria een echte delicatesse, omdat op Ikaria meer geiten wonen dan mensen.

Het voordeel van zo zelfvoorzienend zijn, is dat mensen op latere leeftijd ook nog steeds rustig aan het werk zijn op het land. Door zo actief te zijn, te werken en bergjes op en af te lopen in Ikaria’s bergachtige landschap blijven mensen fit. Op latere leeftijd zijn ze nog steeds actief en sterk.

Voordelen van de Blue Zone

En, nog beter, een actief en zelfvoorzienend leven leidt tot nog meer voordelen waar je in eerste instantie misschien niet aan denkt.

Een rijk sociaal leven

Een goed sociaal leven heeft een impact die niet onderschat mag worden. Eenzaamheid kan grote gevolgen hebben. Ouderen op Ikaria hebben het gevoel nuttig te zijn en draaien volop mee in de samenleving. Het eiland Ikaria vormt dus een echte community van jong en oud!

Zonneschijn

Griekse ouderen zijn veel buiten, onder de Griekse zon. Ze zijn één met de natuur en hebben absoluut geen tekort aan vitamine D. Zoals je misschien wel weet, heeft de natuur een positieve invloed op ons.

Hoe laat is het?

Op Ikaria weet niemand dat precies. Mensen op het eiland maken zich niet druk om de tijd, en de term 9-to-5-job kennen ze daar niet. Hectiek zul je niet snel vinden op Ikaria, in plaats daarvan nemen mensen de tijd voor hun activiteiten, en voor zichzelf. ‘s Middags zijn veel winkeltjes en cafeetjes gesloten.

Daarbij komt dat zelf-service op de meeste plekken nog de norm is, bijvoorbeeld in de supermarkt. Misschien staat er niet eens iemand achter de toonbank. Je pakt wat je nodig hebt, en laat je geld op de balie achter. Mensen weten hoe ze moeten genieten.

Voldoende slaap

In de blauwe zones zorgen inwoners voor voldoende slaap. Hun leefstijlkeuze is erg van belang voor hun gezondheid en zorgt ervoor dat ze langer leven. Natuurlijk is 8 uur slaap de ideale hoeveelheid, maar toch is dat soms lastig. Met deze tips kan jij dat net zo doen als inwoners van Ikaria.

Het eeuwige leven? Dit is wat we kunnen leren van de zogenaamde ‘Blue Zones’

Rode wijn

Wijn ongezond? Misschien niet zoveel als je denkt. In Ikaria drinkt men 1 of 2 glazen rode wijn per dag, in combinatie met een lekkere maaltijd en een groot gezelschap. Het werkt ontspannend en in deze regio wordt rode wijn gelinkt aan een verlaagd stressniveau. Dat is goed voor hart- en bloedvaten.

De Power Nine

Eerder hadden we het over de 9 kenmerken die de Blue Zones gemeen lijken te hebben. Dit zijn ze:

  • Een goede vriendenkring
  • Familie en vrienden op de eerste plaats
  • Tot een groep behoren
  • Weinig stress
  • Natuurlijke beweging
  • Elke dag een doel hebben
  • De 80-20 procent regel (hierbij eet je 80 procent van de tijd gezond en mag je de andere 20 procent doen wat je wil)
  • Plantaardig voedsel en veel bonen
  • Een glaasje wijn

De leefstijl van Ikaria draagt bij aan een betere gezondheid én meer ontspanning! Een win-winsituatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️