Tessa Ham
Tessa Ham Psychologie 23 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Hanna Verboom maakt een docu over (haar) psychische gezondheid

Wist je dat bijna de helft van de Nederlanders met een psychische aandoening te maken krijgt? Actrice Hanna Verboom is daar één van. In haar korte en indrukwekkende documentaire Uit de schaduw vertelt ze openhartig over haar eigen bipolaire stoornis.

Zo wil ze het taboe rondom psychische aandoeningen doorbreken.

Docu van Hanna Verboom

“Ik ben niet meer bang om over dit deel van mijn leven te praten”, zegt Hanna Verboom in haar documentaire Uit de schaduw. Maar dat was vroeger wel anders. Van jongs af aan had ze al het gevoel dat ze anders was. “Op mijn 16e begonnen de depressies. Dagenlang lag ik op bed, sprak ik niet. En dan het uit niets, van de één op de andere dag ging het licht weer aan. Ik was ontzettend creatief en bedacht de mooiste dingen.”

Er zijn 6 soorten depressies (en die zijn écht allemaal anders)

Na haar eerste psychose kreeg de filmmaker, regisseur en sociale ondernemer op haar 21e de diagnose bipolaire stoornis. Er werd haar vooral op het hart gedrukt om het er nooit met iemand over te hebben. Ze zou nooit meer aan het werk komen. Uit onderzoek blijkt inderdaad dat 64 procent van de werkgevers niet iemand met een psychische stoornis zouden aannemen.

Zelfacceptatie is cruciaal

Maar zo’n groot deel van je leven verbergen, gaat op een gegeven moment eenzaam voelen. “Ik schaamde me ervoor en voelde me minder waard”, vertelt ze. Als Hanna zwanger is van haar tweede kindje, realiseert ze zich dat het zo niet langer kan. “Hoe kan ik een goede moeder zijn als ik mezelf niet kan accepteren?”

Inmiddels omarmt ze het meisje dat wat anders is dan de rest. Nu is het volgens haar tijd om het stigma te doorbreken. In plaats van een psychische stoornis, kwetsbaarheid of aandoening, noemt ze het zelf liever een variatie. Want, benadrukt ze bij Humberto Tan: “43,5 procent van de Nederlanders heeft een psychische variatie. We moeten erover praten.”

Benieuwd naar haar documentaire Uit de schaduw? Deze is tot en met 31 oktober gratis te kijken op haar platform Cinetree. In de documentaire wordt Hanna’s persoonlijke verhaal afgewisseld met kennis van psychiater Dirk de Wachter.

Filmhuis Cinetree tipt ‘A Strange Love Affair with Ego’: een intieme docu over narcisme

Tot Mental Health Day op 10 oktober zullen er op het platform nog meer films te zien zijn over dit onderwerp. Samen met de stichting Get it done hopen Cinetree en Hanna Verboom anderen aan te moedigen ook hun verhaal te delen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️