Margje Hoogland
Margje Hoogland Reizen 26 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

Wintersport plekken waar je dit jaar nog wél naar toe kan gaan

Heb je de behoefte om er even tussenuit te gaan deze winter, dan is wintersport natuurlijk een heerlijke oplossing. Ieder mens knapt op van de frisse berglucht, de zon en buiten actief zijn. Toch hebben we nog altijd te maken met het coronavirus en moet je in veel skigebieden nog rekening houden met maatregelen. 

Sowieso zit vrij reizen er nog niet in. Vrijwel in alle landen gelden regels die te maken hebben met de inperking van het virus. In het ene land zijn die regels wel minder streng, dan in het andere. Op basis van die regels kun je zelf een keuze maken waar je graag naartoe gaat.

1. Zweden

Zweden hanteert momenteel de minst strenge regels. Vanaf 28 december moet iedereen, ongeacht vaccinatie, een negatieve test (antigeen, PCR, LAMP of TMA) laten zien. Die test moet binnen 48 uur voor aankomst in Zweden zijn gedaan. Na die test kun je in Zweden vrij rondreizen. Ook is er geen QR-code nodig voor bijvoorbeeld de skilift of restaurants.

Zo kun je onbezorgd op skivakantie in verschillende mooie gebieden. Bij Åre is een skigebied van ruim 90 km aan pistes. Daarmee is het het grootste skigebied van Scandinavië. Ook bij het dorpje Sälen vind je 80 km aan pistes. Idre Fjäll is ook een mooie bestemming, het ligt best noordelijk en daarom heb je hier eigenlijk altijd kans op sneeuw.

Lees ook: Op wintersport? Daar zullen je lichaam én geest blij mee zijn

De après ski is in Zweden wel wat minder en het wordt er natuurlijk ook al vroeg donker. Toch is het zeker de moeite waard om hier op wintersport te gaan. De mensen zijn vriendelijk, je kunt er goed eten – ook veel vega – én hebt kans op het zien van het noorderlicht.

2. Noorwegen

Ook in Noorwegen kun je goed op wintersport deze winter. Voor aankomst in Noorwegen moet je je wel even registreren – óók als je gevaccineerd bent. Ook moet je binnen 24 uur na aankomst een sneltest doen in een teststation. Ben je niet gevaccineerd, helaas geldt er dan een quarantaine plicht van 10 dagen. Je kunt deze verkorten door op dag 3 weer een test te doen.

In Noorwegen kun je verder vrij reizen. In regio’s waar de bestemmingen hoog zijn, gelden wel wat strengere regels. Zo moet je daar op straat een mondkapje op. Wel kun je gewoon uiteten en gebruik maken van de lift.

Lees ook: De mooiste winterbestemmingen om bij weg te zwijmelen

Ook hier vind je weer prachtige skigebieden. Trysil is het grootste skigebied van Noorwegen en je vindt hier ruim 70 km aan pistes. De bergen zijn hier niet heel hoog, maar je bent hier wel verzekerd van goede sneeuw. In Hemsedal zijn de bergen wat hoger, er zijn routes om off-piste te skiën en voor beginners zijn er ook genoeg afdalingen.

3. Zwitserland

Zwitserland is ook niet heel streng. Wel moet je ook hier een negatieve PCR-, (72 uur oud) of antigeentest (24 uur oud) laten zien wanneer je het land binnen komt. Dit geldt ook voor gevaccineerden. Tussen de 4e en 7e dag moet je dan nog eens een tweede test afnemen. Een kleine moeite als je graag de pistes bedwingt.

Lees ook: Wandelen in plaats van wintersport: dit zijn de mooiste hikes van Zwitserland

Bij de meeste skiliften geldt de 3G-regel niet. Je kunt er dus gewoon gebruik maken. Toch hanteren sommige skiliften wel de 3G-regel of zelfs de 2G-regel. Je kunt die informatie vinden op de sites van het skigebied. Je moet vaak overal – vooral bij de gesloten skiliften – wel een mondpakje op. Ook hanteren restaurants wel een 3G-regel of zelfs strengere maatregelen.

4. Frankrijk

In Frankrijk zijn de wintersportgebieden gewoon open. Wel geldt er in Frankrijk de 3G-maatregel. Die geldt voor skiliften, restaurants en terrassen en ook voor bijvoorbeeld het zwembad. Als je gevaccineerd of hersteld bent, kun je dus gemakkelijk op wintersport. Ben je dat niet, dan moet je je vaker laten testen. Ook is in alle publieke binnenruimtes een mondkapje verplicht.

Gevaccineerd of hersteld?

Ben je gevaccineerd of herstel? Dan kun je ook gewoon op wintersport naar Italië en Duitsland. Hier geldt namelijk de 2G-regel. Voor Italië moet je ook als gevaccineerde een negatieve test kunnen laten zien, maar daarna kun je gebruik maken van de liften en naar restaurants. In Duitsland moet je extra opletten in Feldberg. Daar geldt 2G-plus. Dit betekent dat je je dagelijks moet laten testen.

Ook moet je in Duitsland, op plekken waar je een mondkapje moet dragen, altijd een FFP2-mondkapje dragen. In Italië is dit alleen nodig in het openbaar vervoer en in skiliften. Op andere plekken mag een ander mondkapje ook, maar deze moet je vrijwel altijd dragen.

Oostenrijk heeft de strengste regels. Je moet je vooraf registreren bij het Oostenrijkse ministerie van Gezondheid, je moet een vaccinatie- of herstelbewijs én een PCR-test nodig die bij aankomst niet ouder is dan 48 uur. Ook moet je 10 dagen in quarantaine, dit kun je verkorten door op dag 5 weer een test te doen. Als je je boosterprik hebt gehad én een negatieve PCR-test kunt laten zien dan hoef je niet in quarantaine.

De maatregelen kunnen trouwens altijd veranderen. Check voor vertrek dus altijd www.nederlandwereldwijd.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️