Sophie Golbach
Sophie Golbach Beweging 25 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Dé tip voor meer focus en een fit brein (van een neurowetenschapper)

Er zijn altijd wel duizend dingen die om aandacht vragen in het leven, waarbij je kinderen, het huishouden of andere zaken ook nog vaak tussendoor komen. Het valt lang niet altijd mee om scherp en geconcentreerd te blijven. Goed nieuws: focus kán je trainen!

Als we sporten doen we dat om ons lichaam fit te houden – dat is ook belangrijk – maar van sporten profiteert je brein net zo goed. Een work-out verbetert ook je concentratie. En het hoeft maar 10 minuten te duren.

Sport en energie

Sport jij regelmatig? Dan merk je bij jezelf misschien wel dat het je humeur in het algemeen verbetert en dat je na je work-out meer energie hebt. Hoe komt dat dan?

Door te bewegen, verbranden je cellen meer energie. Het zorgt ervoor dat zuurstof door je lichaam wordt verplaatst. Je krijgt meer energie van het sporten doordat beweging de niveaus van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline verlaagd.

Zo blijf je gemotiveerd om te sporten (en skip je nooit een workout)

Tegelijkertijd worden je niveaus van dopamine en serotonine verhoogd. Dit zijn stoffen die de hersencellen gebruiken om informatie met elkaar te delen, ook wel neurotransmitters genoemd. Met serotonine wordt je stemming of geheugen geregeld. Dopamine is belangrijk bij beloning en beweging.

Onderzoek

Beweging kan echt veel impact op je cognitieve functie hebben, waardoor je bijvoorbeeld langer je aandacht vast kan houden. Professor neurowetenschappen en psychologie Wendy Suzuki, aan New York University, heeft onderzoek gedaan naar de invloed van sport op ons brein.

Slechts één work-out heeft al onmiddellijk een effect op je hersenen. Niveaus van dopamine en serotonine worden dus verhoogd, waardoor je een beter humeur krijgt. Ook verbetert het je concentratie én je reactievermogen.

Sport en concentratie

Hoe zit het dan met de invloed van sport op je concentratie? Sport zorgt voor een snelle verbetering daarvan, die tot wel twee uur na je work-out voortduurt. Om langere effecten te creëren, zul je dit moeten volhouden.

Concentratieproblemen? Deze tips helpen je om gefocust te blijven

Sporten zorgt ervoor dat er nieuwe breincellen worden aangemaakt in de hippocampus, het deel van de hersenen dat het meest nauw betrokken is bij het geheugen. Dankzij die nieuwe breincellen groeit de hippocampus en verbetert je langetermijngeheugen.

Ook wordt er in onderzoeken in de neurowetenschap vaak ontdekt dat je je aandacht beter kan vasthouden als je voor een langere tijd sport. Je prefrontale cortex, die je focus regelt, is daarbij belangrijk. Je kan je hersenen eigenlijk ook als een spier zien, die sterker wordt als je meer gaat sporten.

Door te sporten krijgen je hersenen meer bloed. Dat zorgt ook voor meer zuurstof en voedingsstoffen in je hersenen, waardoor je concentratie en werkgeheugen verbeteren en onbelangrijke prikkels uit je omgeving worden onderdrukt.

10 minuten beweging

Het goede nieuws? Om meer concentratie te krijgen, heb je echt maar 10 minuten beweging nodig. Dat ontdekte Wendy Suzuki tijdens een online les die ze gaf aan eerstejaars studenten op New York University.

Hoeveel beweging heb je nodig om je hersenen een boost te geven?

Suzuki vroeg de studenten om de laatste 10 minuten van de les met haar mee te sporten, om hen de effecten van beweging op hun humeur en cognitieve functie te laten voelen.

En meer goed nieuws? Beweging vermindert onrustige gevoelens. Suzuki deed een snelle anxiety test bij de studenten, voor en na het bewegen. Voor het sporten vond zij een hoog onrustniveau bij de studenten, maar na het sporten was dit flink gedaald. Wat voor sport je daarvoor moet doen? Iets heel simpels als een power walk of aerobics heeft al een goed effect.

Als dat niet de kracht van 10 minuten extra bewegen laat zien!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️