Laura Luijk
Laura Luijk Psyche 26 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

Waarom het helemaal oké is dat iedereen een eigen pad heeft in het leven

Je herkent het misschien wel, een vriendin is gaan samenwonen, heeft net een nieuwe baan of gaat trouwen. Een klein beetje paniek krijg je ervan, want dat is helemaal nog niet waar jij staat in je leven. En eigenlijk weet je ook helemaal niet of jij dat wel wilt. Het lijkt soms net alsof er een bepaalde tijdslimiet zit aan waar jij moet staan in je leven op een bepaalde leeftijd, maar allesbehalve dat is waar. We lopen vaak volgens de gebaande paden, omdat dit is wat we om ons heen zien, maar als je diepste verlangens zo anders zijn, dan moet je echt naar dit innerlijke verlangen gaan luisteren.

Het gaat namelijk om jou, jij bent de hoofdrolspeler in jouw eigen leven, hoe egoïstisch het nu ook klinkt. Het is helemaal oké, dat jouw pad net even wat anders is.

Welk pad wil jij volgen?

We hebben allemaal idealen, dromen, gedachten en wensen. Wensen die we soms misschien wegduwen, omdat ze niet lijken op ‘hoe het hoort’ volgens de maatschappij. Hierdoor vergt het veel moed om een andere weg in te slaan. We zijn vaak bang voor de meningen van anderen, waardoor we blokkeren en blijven waar we nu zijn.

Neem bijvoorbeeld een baan in loondienst. Deze baan aanhouden geeft meer zekerheid dan voor jezelf te beginnen. De veiligheid om dicht bij je familie en vrienden te wonen, terwijl je eigenlijk verlangt naar een zonnige plek om je thuis te noemen.

Dit is het verschil tussen meditatie en mindfulness

Je bent al jaren gestopt met studeren, maar komt een studie tegen die echt bij je past, maar je gaat er niet voor omdat je bang bent om te falen of omdat je denkt dat het misschien te laat is. De planning en de leeftijd waarop je iets gedaan zou moeten hebben volgens onze maatschappij slaat helemaal nergens op.

Volg je intuïtie en vertrouw op jezelf

We hebben allemaal een vrije wil ondanks dat dit misschien niet altijd zo lijkt. Als jij de wereld rond wil gaan reizen, nog een studie wil volgen, wilt emigreren naar Spanje… Ga er gewoon voor, er is in principe niemand die je echt tegenhoudt.

Luister je niet naar je intuïtie dan word jij niet gelukkiger, en laten we eerlijk zijn, mensen hebben altijd wel een oordeel klaar. Ook als je gewoon in je veilige omgeving blijft en je wel aan de zogenaamde ongeschreven regeltjes houd.

Met deze simpele oefeningen van 12 minuten per dag versterk je je focus

Maar een oh zo perfect leventje van iemand anders kan er achter de deuren ook weer anders uit zien. En dat is echt de key om te relativeren dat het oké is om je eigen pad te volgen. Daarnaast is het ook belangrijk om je te omringen met gelijkgestemden, mensen die begrijpen dat jij een andere kant op gaat. En je er anders in ieder geval in ondersteunen.

De timing van het leven

Je bent altijd op de juiste plek. Het leven wordt afgestemd op wat jij specifiek nodig hebt, dat wordt soms ook wel Divine Timing genoemd. Divine Timing gaat over het loslaten van het resultaat, maar het universum de ruimte geven om voor je te werken.

Must listen: Luister nú naar de gloednieuwe podcastserie over een bewust leven: Bedrock Talks

Het is niet erg dat bepaalde dingen later komen of helemaal niet komen, want dan komt er iets anders voor in de plaats, misschien wel beter dan je ooit gedacht had.

Pak pen en papier om eens over de volgende vragen na te denken:  

  • Wat vind ik echt belangrijk in het leven?
  • Op welke vlakken zou ik verandering willen zien?
  • Hoe zie ik mijn ideale dag voor mij?
  • Ben ik trouw aan mezelf op dit moment?
  • Hoe wil ik dat mijn toekomst eruit gaat zien?
  • Hoe kan ik mijn leven zo inrichten dat het aansluit op mijn behoeften?
  • Waar sta ik nu en waar wil ik nog naar toe?

Luister naar je intuïtie, wat voelt goed voor jou? Zo zal jij je mooiste leven kunnen leiden. Volg je eigen pad, het is goed zolang het bij jou past.

Dit gastartikel is geschreven door Laura Luijk. Laura is een creatieve avonturier met een grote passie voor schrijven, zelfontwikkeling, trendonderzoek, goede boeken, lekkere koffie en (solo) reizen. Ze is op haar gelukkigst als ze kan reizen, omdat elke ervaring uniek is en er blijvende herinneringen worden gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️