Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 14 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

De 3 beste dingen die je kunt doen voor een gezond brein (volgens deze neurofysioloog)

Sommige dingen zijn aangeboren, terwijl je andere dingen juist aanleert. ‘Nature or nature’, wordt dat ook weleens genoemd. Hoe zit dat eigenlijk met de gezondheid en vitaliteit van je brein? Volgens de Amerikaanse neurofysioloog Louisa Nicola zijn er in elk geval 3 vrij simpele dingen die je kunt doen om je brein optimaal z’n werk te kunnen laten doen.

Een gezond brein? Dát hoeft niet zo ingewikkeld te zijn, meent Nicola.

Deze 3 dingen zijn goed voor je brein

Natuurlijk; in principe is een groot deel van jouw intelligentie aangeboren. Ook kan je allerlei puzzels, oefeningen doen en je suf leren om jouw brein optimaler te laten functioneren. Tóch zijn de dingen die jouw brein van dag tot dag gezond houden, ontzettend simpel en vereisen geen studieboeken!

Lees maar mee:

1. Slaap

Alles staat of valt uiteindelijk met goede slaap blijkt uit bijna alle onderzoeken waar we bij BEDROCK over schrijven als het gaat over onze gezondheid. Nicola ziet slaap dan ook als ‘onze riolering‘, omdat het in staat is om al onze rommel op te ruimen die gedurende de dag wordt in ons lichaam wordt opgehoopt.

Is een glaasje rode wijn per dag écht goed voor je gezondheid?

Krijgen we niet genoeg slaap, dan kunnen onze hersenen het afval niet opruimen en gaan de gifstoffen zich dus vanzelf ophopen. Eén van die eiwitten die zich ophoopt, is amyloïde bèta en is tevens een kenmerk van Alzheimer, laat dit onderzoek uit 2010 zien.

Het geheim van een goede slaap volgens de neurofysioloog? Vooral de kwaliteit van slaap. Om een goede nachtrust makkelijker te maken, kun je op vaste tijden naar bed gaan, blauwe lichten twee van te voren skippen (een e-reader kan dus wel!) en zorgen voor een koele slaapkamer (extra belangrijk nu het zo warm is!).

2. Sporten

Sporten is naast voldoende slaap krijgen één van de beste dingen die je kunt doen voor je lichaam in z’n algemeen, maar al helemaal als het aankomt op de gezondheid van je brein. Vooral aerobe training en weerstandstraining zijn ideaal voor de gezondheid van de hersenen.

Aerobe training zijn sporten met een lage intensiteit die wat langer duren, zodat je lichaam genoeg tijd heeft om energie te produceren met behulp van zuurstof. Deze manier van sporten zorgt voor de het genereren van nieuwe neuronen in de hippocampus, zo blijkt uit onderzoek. Dat is het gebied van de hersenen waar het geheugen, nieuwe dingen leren en emoties worden gecontroleerd. Niet geheel onbelangrijk dus!

Weerstandstraining is ook wel krachttraining. Dit blijkt volgens onderzoek goed te zijn omdat er daardoor eiwitten vrijkomen in de bloedbaan en dat heeft weer effect op verschillende delen in onze hersenen.

3. Supplementen

Dat lees je goed, er zijn inderdaad bepaalde supplementen die de gezondheid van je hersenen kunnen ondersteunen. Vooral het innemen van omega-3-vetzuren is ontzettend goed voor ons brein, meent Nicola. “En dan specifiek EPA en DHA.”

7 manieren om je brein gezond te houden (ongeacht je leeftijd)

Deze vetzuren ondersteunen namelijk de algehele gezondheid van onze hersenen. Ook creatine ondersteunt de hersengezondheid flink, blijkt uit dit wetenschappelijke onderzoek uitgevoerd in 2018. Ondermeer met het kortetermijngeheugen, intelligentie en redenering zouden er daardoor op vooruit gaan.

Wist je dat er ook supplementen bestaan van razendgezonde paddenstoelen? Niet alleen shiitake heeft allerlei helende krachten voor ons lichaam, maar ook Lion’s mane (een adoptogeen) staat bekend om zijn hersenondersteunende krachten. Het wordt ook wel ingezet bij hersenschade of langdurige stress!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️