Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 13 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Is een glaasje rode wijn per dag écht goed voor je gezondheid?

Over voeding en gezondheid bestaan heel wat misvattingen, schreven we eerder. Dat is niet zo vreemd, want om de haverklap komen er nieuwe trends, maar ook wetenschappelijke onderzoeken uit. Deze week ontrafelen we of een glaasje rode wijn écht goed is voor je gezondheid. Is het een feit of fabel?

Je hoort het wel vaker in de wandelgangen: alcohol mag dan misschien niet bekend staat om hoe goed het is voor je gezondheid, toch zou een glaasje rode wijn per dag juist bijdragen aan een lang, gezond en bovendien gelukkig leven.

Kijk maar eens naar de Blue Zones. Het geheim van de gebieden in de wereld waar men het gelukkigst en gezondst oud wordt? Zon, samenzijn én lekker eten en drinken.

Een glaasje rode wijn per dag: gezond of toch niet?

Naar voeding, gezondheid en alcohol zijn ontzettend veel onderzoeken gedaan. Op die manier kunnen we er immers achter komen welke impact voeding en bepaalde producten op onze fysieke en soms ook mentale gezondheid hebben.

Toch bestaat er niet altijd duidelijkheid over al die onderwerpen, zoals bij alcohol en dat ene glaasje rode wijn per dag. Niet elk wetenschappelijk onderzoek komt immers met dezelfde resultaten.

Sommige onderzoeken wijzen namelijk uit dat gematigd alcohol drinken goed zou zijn. Het zorgt voor ontspanning, maar ook voor een lichte verhoging van goede cholesterol. Dat is een goed teken, so far. “Ook verkleint alcohol de stolling, waardoor het bloed wat dunner wordt,” vertelt Leonard Hofstra, cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland aan Quest.

Wat Harvard onderzoek zegt over alcohol

Maar, (natuurlijk is er ook een maar), elk lichaamsdeel dat in aanraking komt met de alcohol heeft daarentegen óók een vergrote kans op kanker. Het gaat dan bijvoorbeeld om de keel, slokdarm en alvleesklier. Op die manier worden de kleine positieve effecten die alcohol heeft, overschaduwd door de negatieve effecten van alcohol.

Bovendien is er een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd de Harvard Medical School dat uitwees dat ook het drinken van kleine hoeveelheden alcohol voor een vergroot risico op hart- en vaatziekten zorgt.

Is rode wijn nu wel of niet goed?

Rode wijn zou echter wel gezonder zijn dan dranken zoals bier of cocktails. Dat komt omdat in rode wijn de stof ‘resveratrol‘ zit, die voorkomt in de schil van druiven. Sommige onderzoeken die zijn uitgevoerd naar het effect van deze stof op onze gezondheid, zijn positief. Andere onderzoeken wijzen echter weer het tegenovergestelde uit.

Mindful drinking: dít zijn de 6 gezondste alcoholische dranken

Of rode wijn uiteindelijk nu wel of niet goed voor je is, is sowieso lastig te zeggen om de simpele reden dat ‘gezondheid’ gepaard gaat met veel verschillende factoren. Zoals voeding, sporten en mentale gesteldheid bijvoorbeeld.

Stel: jij sport een paar keer per week, eet gevarieerd en gezond en drinkt bij het avondeten een glaasje rode wijn, dan is het een heel ander verhaal dan wanneer je daarbij rookt, niet sport en vet eet.

Dat glaasje rode wijn toch maar laten staan

Kortom: je kan dus niet met zekerheid zeggen dat een glaasje rode wijn gezond voor je is. Zoals het Voedingscentrum en andere gezondheidsinstanties zeggen: alcohol is op géén manier goed voor ons.

Wat vaker alcohol later staan, is dus toch zo’n gek idee nog niet. Alcohol is echter zo normaal in onze maatschappij dat men vaak vreemder opkijkt wanneer je niet drinkt dan wanneer je wél drinkt.

Wist je dat er gelukkig heel wat lekkere alcoholvrije alternatieven zijn? En er voldoende party hacks zijn om het jezelf makkelijker te maken als je (even) geen alcohol drinkt? Zo kun je op het terras toch een lekker alcoholvrij biertje of wijntje drinken deze zomer!

Minderen met alcohol? Zo maak je het jezelf een stuk makkelijker

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️