Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 22 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

Deze 10 supplementen zijn essentieel voor vrouwen

Een gezond lijf begint allemaal bij gezonde voeding. Zoals het Voedingscentrum adviseert: eet gevarieerd en ga voor 250 groenten en 2 stuks fruit per dag. Toch zeggen sommige geneeskundigen dat we niet meer al onze vitamines en mineralen uit onze voeding kunnen halen en dat we supplementen nodig hebben als aanvulling op ons eetpatroon.

Geen idee welke je moet slikken? Deze supplementen zijn speciaal goed voor vrouwen.

Weer in balans met supplementen

De moderne vrouw wil het allemaal. Een succesvolle carrière, een groot sociaal leven, tijd om te sporten, een liefdespartner en misschien wel een gezin. Dan is het lastig om ook nog gezond en fit te blijven. Zeker als je moeder bent kan er een hormonale disbalans ontstaan.Hierdoor kun je je uitgeput voelen, slaapproblemen ervaren, gestresst raken en zelfs onzeker worden.

Door vitamines bij te slikken krijg je belangrijke voedingsstoffen binnen die jouw levenskwaliteit verbeteren, je hormonen weer in balans brengen en je van binnenuit gezonder maken. Dan is het een stuk minder erg als je een avondje doorhaalt, weinig slaap vanwege een baby of een hectische periode op je werk hebt.

Supplementen voor vrouwen

Deze 10 voedingssupplementen zijn essentieel voor vrouwen:

1. Omega-3

Dit is vooral belangrijk voor je hersenen, je ogen en het hart. Omega-3 de overkoepelende term voor een groep essentiële vetzuren die bijdragen tot het behoud van een normale bloeddruk en hersen-, hart- en ooggezondheid.

2. Foliumzuur

Foliumzuur is een essentiële voedingsstof, omdat niet genoeg foliumzuur betekent dat er niet genoeg rode bloedcellen zijn, wat je energieniveau beïnvloedt. Dit moet je dus vooral slikken tegen vermoeidheid. Het werkt samen met Vitamine B6 en B12 om het homocysteïne gehalte in het bloed onder controle te houden.

3. Vitamine B12

Vitamine B12 helpt het lichaam voedsel om te zetten in brandstof om energie te produceren en metabolisaties van vetten en eiwitten. Wat tevens helpt bij het goed laten functioneren van het immuunsysteem.

4. Vitamine D3

Vitamine D is essentieel voor een efficiënt gebruik van calcium, wat resulteert in gezondere botten. Daarnaast helpt Vitamine D bij je immuunfunctie en vermindering van ontstekingen.

5. Vitamine E

Vitamine E werkt als antioxidant en beschermt zo de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel. Daarnaast speelt het een rol bij het regelen van de stofwisseling in de cellen.

6. Rhodiola

Rhodiola rosea is een kruid dat populair is vanwege zijn adaptogene eigenschappen, wat betekent dat het vermoeidheid en uitputting in langdurige stressvolle situaties kan verminderen. Met andere woorden, het kan het lichaam helpen zich op een gezonde manier aan te passen aan stress en stemming. 

7. IJzer

IJzer is een essentieel mineraal is voor de aanmaak van rode bloedcellen, die ervoor zorgen dat je meer energie hebt en je weerstand ondersteunt.

8. Vitamine K2

Vitamine K2 is een voedingsstof is die je helpt de calcium in je lichaam te gebruiken om gezonde botten te behouden. Dat niet alleen, het ondersteunt ook de gezondheid van het hart en van de huid.

9. Magnesium

Magnesium ondersteunt jou als je je uitgeput voelt en maar moeilijk kunt ontspannen. Het is een mineraal dat samenwerkt met Vitamine D3 en K2 voor de gezondheid van de botten. Daarnaast is magnesium betrokken bij meer dan driehonderd chemische reacties in ons lichaam, waaronder spier- en zenuwfunctie en bloeddrukregulatie.

10. Tryptofaan

Tryptofaan speelt een rol bij de productie van de neurotransmitter Serotonine, waardoor je humeur een boost krijgt en je je beter kunt concentreren. Het bevordert ook het cognitief vermogen en andere mentale prestaties. Tevens maakt Tryptofaan Melatonine aan, die zorgt er kort gezegd voor dat je slaperig wordt in de avond en dat je een goede nachtrust tegemoet gaat.

Alles in één

Misschien is deze lijst een beetje overweldigend en ben je bang dat je nu dagelijks een hele batterij aan pillen moet wegwerken om gezond te blijven. En dan zou je ook nog moeten kiezen van welk merk en overal de etiketten van moeten gaan lezen. Maar gelukkig bestaan er multivitamines, die al deze 10 essentiële ingrediënten bevatten.

Mira Essential is speciaal ontworpen en geformuleerd voor vrouwen (vanaf 18 jaar). Aangezien het leven al ingewikkeld genoeg is, hebben ze een supplement ontworpen waarvan je maar één capsule per dag hoeft in te nemen. Na zo’n twee tot drie weken merk je meestal al verschil; je slaapt beter en voelt je energieker.

Supplementen speciaal voor moeders

Een ander goed merk met supplementen voor vrouwen is Femmegetic. Zij richten zich speciaal op moeders, die na de bevalling worstelen met tekorten aan vitamines en mineralen, welke zijn opgebouwd tijdens de zwangerschap. Met hun deskundig samengestelde supplementen, waarbij je kunt kiezen voor ‘meer rust’, ‘meer energie’ of ‘weer in balans’, kun je de hormonen en vitamines aanvullen die je nodig hebt om je goed te voelen.

Twijfel je of je genoeg vitaminen en mineralen via je voeding binnenkrijgt? Laat je waarden ‘s checken bij de huisarts of ga in gesprek met een orthomoleculair voedingsdeskundige. Wil je er meer over lezen? Dan raden we het boek De supplementenwijzer van Juglen Zwaan aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️