Laura Saija
Laura Saija Planeet 22 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

6x plastic producten die je niet hoeft te kopen voor de badkamer

Helaas is plastic niet biologisch afbreekbaar en nog steeds wordt er te veel plastic gedumpt in de zee. Per uur belandt er maar liefst een hoeveelheid plastic in de zee waarmee je elf Olympische zwembaden kunt vullen. Hierdoor sterven elk jaar 100 miljoen dieren.

Hoe cliché het ook is, een beter begin, begint bij jezelf. Je zou je bijvoorbeeld kunnen afvragen op welke manier je minder plastic zou kunnen gebruiken, zeker in de badkamer.

Plastic in badkamer

De volgende zes producten hoef je niet te kopen voor de badkamer.

1. Douchegel

Douchegel in een fles bevat onnodig veel plastic. Ten eerste is de verpakking van plastic en daarnaast bevat de inhoud meestal veel microplastic. Douchegel bestaat voor 90 procent uit water. Ouderwetse zeepblokken gaan een stuk langer mee en hebben geen plastic verpakking.

2. Shampoo

Ook shampoo en crèmespoeling hoeven niet in een plastic verpakking gekocht te worden. Binnen no-time zijn deze plastic verpakking gevuld met water en microplastic op en belanden ze bij het afval. Ook shampoos en conditioners zijn in de vorm van zeepblokken te koop.

3. Wegwerpscheermesjes

Elke week een nieuw scheermesje gebruiken? Dat zorgt voor onnodig veel plastic afval. Het lijkt misschien maar een klein voorwerp, maar stel je eens voor hoe groot de berg afval is als je moeder, buurvrouwen en al je vriendinnen elke week een scheermesje weggooien.

4. Bodylotion

Eigenlijk kun je elke vorm van bodylotion vervangen voor olie. Je kunt natuurlijke oliën gebruiken zoals kokos of amandel, maar je kunt ze ook kopen met een geurtje. Uiteraard zonder plastic verpakking.

5. Maandverband

Ook maandverband zorgt voor onnodig veel plastic afval, dat meestal ook niet goed te scheiden is. Het wordt namelijk met plastic laagje en al in het badkameremmertje gegooid en komt vervolgens bij het restafval terecht. Een goed duurzaam alternatief is menstruatieondergoed.

6. Plastic tandenborstel

Gebruik je een gewone plastic handtandenborstel? Deze kun je makkelijk vervangen voor een bamboe variant. Hetzelfde geldt trouwens voor een plastic haarborstel.

Hoe kun je energie besparen in de badkamer?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️