Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 14 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Vaderwond: dit ervaar je als je geen vaderfiguur in je leven hebt

Aankomende zondag is het Vaderdag. Een dag om stil te staan bij de vaderfiguur in je leven, in welke vorm dan ook. Iedere familie is anders, sommige mensen groeien op met één vader, anderen zelfs met twee vaders en er zijn ook mensen die het zonder vader moeten doen. De manier waarop jij opgroeit, kan het leven behoorlijk beïnvloeden. Wanneer je een vaderfiguur mist, kan dit zorgen voor een vaderwond.

Ook als je wél een vader hebt, maar geen emotionele steun ervaart, kan het zijn dat je te maken krijgt met deze zogenaamde ‘vaderwond’.

De vaderwond

Iedereen heeft een vader. Zelfs als je hem maar kort gekend hebt of misschien zelfs nooit ontmoet hebt, heeft je vader invloed op wie jij bent als persoon. Er zijn verschillende psychologen die omschrijven op welke manier vaders impact hebben op de ontwikkeling van kinderen, adolescenten en volwassenen.

De vaderwond ontstaat als je opgroeit met een afwezige vader. Dit heeft psychologische gevolgen en impact op je zelfbeeld, gevoel van eigenwaarde en de manier waarop je relaties opbouwt met anderen. Het gemis van een vader zorgt voor een leegte die je moeilijk kunt opvullen.

Gebrek aan onvoorwaardelijke liefde

Omgaan met een emotioneel of fysiek afwezige vader, laat verwondingen achter in je ziel. Het heeft impact op de manier waarop je in relaties staat, want je vader is immers je eerste mannelijke ‘hechtingsfiguur’. Als kind heb je behoefte aan de aanwezigheid en onvoorwaardelijke liefde van een vaderfiguur omdat je dan het gevoel ervaart dat je veilig bent.

Wanneer je een vaderfiguur mist, geeft dit een onveilig gevoel. Er is niet iemand om op terug te vallen.

De vaderwond herkennen

In eerste instantie hebben mensen vaak niet door wat de impact van een afwezige vaderfiguur eigenlijk is. Pas als ze struggelen met het leven, komen ze erachter dat ze te maken hebben met een vaderwond. Je vader of de situatie waarin jij bent opgegroeid, kun je niet veranderen. Hoe jij in het leven staat wel!

Er zijn verschillende manieren om te helen en om te groeien op persoonlijk vlak. Zodra jij je bewust wordt van de impact van een afwezige vader, zet je de eerste stappen om gelukkiger te leven. Hiermee kun je de vaderwond herkennen:

 • Je bent bang voor afwijzing;
 • Je hebt weinig zelfvertrouwen;
 • Je wil je constant bewijzen;
 • Je valt op onbereikbare types;
 • Je stelt je dienstbaar op tegenover anderen;
 • Je hebt geen vertrouwen in je partner;
 • Je voelt je ongeliefd;
 • Je ervaart geen support of steun;
 • Je voelt je eenzaam;
 • Je hebt angstige gevoelens;
 • Je zit niet lekker in je vel.

Herken jij je in een of meerdere van de bovenstaande punten, dan is het de moeite waard om uit te zoeken hoe het zit met jouw vaderwond.

Geef er een positieve wending aan

Wanneer je negatieve gevoelens laat sluimeren, werkt dit door in je professionele en persoonlijke leven. Het heeft zelfs impact op je gezondheid. Daarom is het belangrijk om de vaderwond te herstellen en dat kan. Zo geeft het boek De Vaderfactor waardevolle inzichten over de relatie tussen vader en kind en de invloed daarvan op jouw persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. Een helend boek dat aanzet tot reflectie en verandering.

Of je nou een goede of slechte relatie had, of je je vader gekend hebt of dat hij nog leeft, er zijn altijd patronen en door deze inzichtbaar te maken, leer je om bepaalde keuzes te maken waardoor je positiever in je schoenen staat.

De impact van je vader op relaties

Zeker als je worstelt met het vinden – of houden – van een gezonde relatie, is het fijn om te achterhalen waar deze gevoelens en emoties nou eigenlijk vandaan komen. Houd je mensen op afstand of vraag je juist enorm veel bevestiging? Ben je heel afhankelijk of wil je op niemand leunen? Al deze gevoelens ontstaan door onzekerheden uit het verleden.

Want als je als kind of jongvolwasse niet krijgt wat je nodig hebt, probeer je dat de rest van je leven te compenseren. Tenzij je er op een andere manier naar leert kijken en je zelf de regie terug pakt over jouw leven. Je vaderfiguur, afwezig of aanwezig, verander je niet. De manier waarop jij met jouw verleden en de emoties omgaat wel.

De Vaderfactor

de vaderfactor
€32,50
Shop hier
 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️