Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Psyche 20 okt 2020
Leestijd: 5 minuten

10 boeken die je op weg helpen naar een georganiseerd leven

Je hebt het druk, druk, druk. Een mailbox die overstroomt en een tafel die vol ligt met papieren; je ziet door de bomen het bos niet meer.

Je probeert je to do lijstje af te werken, maar aan het einde van de dag vraag je jezelf af wat je eigenlijk al die tijd hebt gedaan. Hoe houd je orde in de chaos? Deze 10 boeken helpen je op weg naar een georganiseerd en productief leven.

10 x boeken voor een georganiseerd leven

1. Essentialism – Greg McKeown

In zijn boek laat Greg McKeown zien hoe je een productiever leven kunt leiden. Hij heeft cursussen gegeven bij grote bedrijven als Apple, Google en Facebook. Volgens Greg moet je niet alles willen doen, het draait om het nastreven van ‘the right thing, in the right way, at the right time‘. Selecteer de dingen die essentieel zijn en focus je daar op.

2. Getting Things Done – David Allen

Gettings Things Done is de sleutel tot productief werken zonder stress. David Allen laat in zijn boek zien hoe eenvoudige hulpmiddelen voor een georganiseerder leven kunnen zorgen – zowel op het gebied van werk als privé.

Ook interessant: Zo houd je werk en privé goed gescheiden als je thuis werkt

Met deze methode wordt in een oogopslag duidelijk wat je waar en wanneer moet doen, zodat je je tijd nuttig in kunt plannen. Volgens David ligt je vermogen om productief te zijn, evenredig aan je vermogen om te ontspannen. Pas als je hoofd leeg en georganiseerd is, kun je op een productieve manier werken. Hier vind je een voorproefje van zijn boek.

3. Eat That Frog – Brian Tracy

Er is niet genoeg tijd om alles op ons to do lijstje gedaan te krijgen. Succesvolle mensen proberen ook niet alles te doen; ze focussen zich op de belangrijkste taken en zorgen ervoor dat die gedaan worden. ‘Eat That Frog’ is een metafoor voor het starten met de meest uitdagende taak van de dag – degene die je het liefste uit zou willen stellen.

Zo heb je die ‘kikker’ in ieder geval alvast gehad. Dit boek geeft je de meest effectieve methodes om dit soort taken niet langer uit te stellen en zo meer te bereiken in minder tijd.

4. One Year to an Organized Life – Regina Leeds

Een georganiseerd leven zorgt voor meer vrijheid, minder ergernissen, een betere gezondheid en het helpt je om nog meer gedaan te krijgen. Volgens Regina Leeds kan iedereen een georganiseerd leven leiden.

Must read: Hoe je je immuunsysteem kan versterken door te werken aan je mentale gezondheid

Het boek helpt je van week tot week op weg en je kunt er op ieder moment mee starten. Regina geeft je tips om taken op te delen en gewoontes over te nemen die je leven eenvoudiger maken. Van de keuken tot je financiën – na het lezen van dit boek is alles weer op orde.

5. Ready for Anything – David Allen

Hoe bereik je meer in je leven zonder nóg harder te werken? David Allen laat je aan de hand van een aantal productiviteitsprincipes zien dat dit eigenlijk heel eenvoudig is. Als je weet wat je drijfveren zijn, en wat de belemmeringen, kan niets je meer tegen houden op weg naar een productief leven. Het boek helpt je om je hoofd leeg te maken en te focussen op de dingen die er echt toe doen en zo meer structuur in je leven aan te brengen.

6. Superhuman By Habit – Tynan

Onze wilskracht is beperkt en niet genoeg om al onze doelen te bereiken. Toch rekenen we er elke dag op als we onze taken gedaan willen krijgen. De oplossing ligt in het creëren van gewoontes en zo onze doelen, onafhankelijk van onze wilskracht, te bereiken.

Tip: 7 podcasts die je helpen groeien in je carrière en de rest van je leven

Het boek focust zich op de filosofie achter het creëren van gewoontes, maar ook op de praktische kant van het toepassen van deze gewoontes. Het boek laat je zien wat de voor- en nadelen zijn van bepaalde gewoontes en hoe je ze kunt toepassen in het dagelijkse leven.

7. The Checklist Manifesto – Atul Gawande

Atul Gawande laat zien dat er twee soorten fouten zijn: fouten die we maken door onwetendheid en fouten die we maken doordat we niet op de juiste manier gebruik maken van wat we weten. De meeste fouten die gemaakt worden zijn van de tweede soort. Atul laat je zien hoe je ervoor kunt zorgen dat je minder fouten maakt. Volgens hem is een checklist de oplossing.

8. The Power of Less – Leo Babuata

In het dagelijkse leven zijn er talloze afleidingen die ervoor zorgen dat je niet kunt focussen op de belangrijke dingen. The Power Of Less laat je zien hoe je door minder te doen, meer gedaan kunt krijgen.

Het helpt je te focussen op de belangrijke dingen en laat je zien hoe je onnodige afleidingen uit je leven kunt bannen. Op deze manier kun je jouw doelen behalen en je leven – for the better – veranderen.

9. The Seven Habits of Highly Effective People – Stephen Covey

Stephen Covey helpt je met zeven eenvoudige gewoontes op weg naar een effectiever leven. Het laat je zien welke eigenschappen succesvolle mensen gemeen hebben en hoe je dit in je eigen leven toe kunt passen.

Het boek is een bestseller en de inspiratiebron geweest voor veel invloedrijke personen: van presidenten tot CEO’s. De methode helpt je op weg naar succes op verschillende vlakken in je leven, zowel in je carrière als privé.

10. Zen To Done – Leo Babauta

Zen To Done is een eenvoudige methode die laat zien hoe een aantal basisgewoontes kunnen leiden tot een georganiseerder en productiever leven. De methode maakt gebruik van andere populaire productiviteitsmethodes – Getting Things Done van David Allen en Stephen Covey’s 7 Habits of Highly Effective People – en voegt hier eigen ideeën aan toe.

De methode Zen To Done zorgt voor minder stress en minder stress betekent een gezonder en gelukkiger leven.

Meer leesvoer?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️