Sophie Golbach
Sophie Golbach Welzijn 27 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Biohacking: wat is het precies?

Biohacking: misschien ken je de term al wel, en anders doe je er misschien onbewust al wel aan. Hacken… Daarbij denk je waarschijnlijk aan inbreken in een systeem en (her)programmeren. Dat is bij biohacking eigenlijk niet anders. Alleen gaat het dan om je eigen lichaam. Je herprogrammeert je lichaam zodat het optimaal kan presteren. Biohacking is een trend op het gebied van zelfverbetering.

Biohacking groeide de laatste jaren uit tot een sterke stroming binnen gezondheid en lifestyle. Maar wat is biohacking dan?

Biohacking: wat is het?

Hier komt het eigenlijk op neer; biohacking is het inzetten van biologie en technologie om je lichaam optimaal te laten presteren. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Biohacking draait vooral om langer leven, lekkerder in je vel zitten en het verbeteren van het menselijk leven.

Interessant: met deze technologie wordt lichaamswarmte omgezet in energie

Klinkt dat nog steeds erg vaag? Om je een beter beeld te geven, kunnen we je het volgende voorbeeld geven; het innemen van supplementen of vitaminen om je immuunsysteem te verbeteren. Dat is natuurlijk maar een simpel voorbeeld en sommige mensen gaan veel verder dan dat met biohacking.

Verschillende soorten biohacking

Supplementen zijn maar een heel klein onderdeel van biohacking. Er zijn namelijk verschillende soorten, van simpele gewoonteveranderingen tot aanpassingen die bijna futuristisch lijken. Bij biohacking kan je namelijk ook je DNA wijzigen of implantaten nemen voor bijvoorbeeld een beter geheugen.

Binnen de biohacking zijn er drie stromingen; self tracking, human performance improvement en human enhancement.

Nowatch: de eerste wearable ter wereld die stress kan meten

  1. Self tracking; het bijhouden van hoe gezond je leeft met behulp van data. Hierbij kan je denken aan smartwatches en slaapritme-apps en andere technologie waarmee je je levensstijl bijhoudt.
  2. Human performance improvement; het aanpassen van je levensstijl, om je gezondheid te vergroten. Dit is dus de stroming waar je die vitamines en mineralen slikt.
  3. Human enhancement; dit is de stroming waar de meeste extreme maatregelen worden genomen. Bij deze stroming kan je bepaalde elementen aan je lichaam toevoegen, bijvoorbeeld het laten implanteren van chips.

Te ver gaan met biohacking?

Er zijn mensen die zelf met biohacking en technologie experimenteren. Zoals je je misschien kan voorstellen, zijn er wel gevaren verbonden aan dat experimenteren. Je kan er te ver mee gaan.

Dat het niet altijd veilig is, bewees de Amerikaanse biohacker Aaron Traywick wel. Zo injecteerde hij zichzelf bijvoorbeeld met een medicijn nog voordat het was getest en op de markt was gebracht. In 2018 kostte een ander experiment Traywick zijn leven, toen hij een overdosis nam.

Als technologie een drug zou zijn, wat waren dan de bijwerkingen?

De Nederlandse biohacker Peter Joosten geeft daarbij ook toe dat je te ver kan gaan met biohacking, maar benadrukt tegen de NOS dat je biohacking eens bij jezelf zou kunnen proberen om te zien wat de effecten zijn. Zelf heeft hij al een chip in zijn hand, ongeveer zo groot als een rijstkorrel, waar zijn adresboek op staat.

Ethisch dilemma

Biohacking is dus jezelf verbeteren als mens met behulp van technologie. De eerste stappen daarvoor zijn al gezet. Maar misschien vraag je je nu af of dat zomaar kan en mag. Naast medische risico’s zijn er ook ethisch gezien nog veel vragen wat betreft biohacking.

In hoeverre mag je bijvoorbeeld experimenteren met je eigen lichaam? Is mensverbetering wenselijk? En welke gevolgen heeft het voor de maatschappij? Dat zijn allemaal lastige vragen waar mensen over na moeten denken.

Zelf biohacking doen

Klinkt dat allemaal een beetje te eng voor jou? Dan kan je biohacking dus ook op een veel simpelere manier doen, zoals we eerder noemden, met supplementen en vitaminen. Biohacking gaat lang niet altijd zo ver, de kans bestaat namelijk dat jij bijvoorbeeld een stappenteller hebt.

5 podcasts over persoonlijke groei (fijne motivatie voor het nieuwe jaar)

Zo zijn er nog meer simpele, natuurlijke en vooral ongevaarlijke manieren van biohacking die jij zelf thuis kan doen.

  1. Eet gezond en gevarieerd. Dit zeggen we bij Bedrock al vaker, maar het is één van de beste manieren om je fysiek en mentaal goed te voelen.
  2. Beweeg dagelijks. Wil je een gezond en fit lichaam creëren, dan is sport eigenlijk onmisbaar.
  3. Mediteer regelmatig. Biohacking gaat niet alleen over het verbeteren van je lichaam, maar ook over je mindset. Met meditatie zorg je voor meer balans en mentale rust.
  4. Slaap voldoende. Tijdens je nachtrust herstelt je lichaam zich en kunnen je hersenen informatie beter verwerken.
  5. Doe aan yoga. Net als meditatie heeft yoga een positief effect op lichaam én geest. Je probeert balans te vinden tussen beiden.

Doe je deze dingen al? Dan doe je op natuurlijke wijze al een beetje aan biohacking. Ook leuk; de spannende thrillerserie Biohackers op Netflix.


Waarom persoonlijke ontwikkeling steeds belangrijker is (en wat het überhaupt is)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️