Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 9 sep 2022
Leestijd: 6 minuten

7 tips voor het ontwikkelen van een betere relatie met jezelf

De relatie met jezelf is de belangrijkste relatie die je ooit zult hebben. Uiteindelijk zijn we zelf de enige persoon met wie we vanaf onze geboorte tot aan onze dood een relatie zullen hebben. Daarom kun je maar beter tijd steken in een goede relatie met jezelf, zéker voordat je een relatie met iemand anders aangaat.

In plaats van het buiten onszelf te zoeken, moeten we onze innerlijke relatie ontwikkelen en inzien dat de liefde die we zoeken niet alleen buiten ons bestaat.

Lang en gelukkig leven

We raken maar al te vaak verstrikt in de overtuiging dat er maar één manier is om een gelukkig leven te leiden: een partner zoeken, trouwen, kinderen krijgen, en nog lang en gelukkig leven.

We besteden zo veel aandacht aan relaties en het vinden van een partner, dat we ons in allerlei bochten wringen om te zijn wie we denken te moeten zijn, zodat anderen van ons houden.

Je bent meer dan een sociale status

In plaats van dat je probeert om de perfecte partner te manifesteren, zou je eerst bij jezelf naar binnen moeten kijken. Het wordt tijd dat je diep van jezelf gaat houden en erop leert vertrouwen dat je leven een voor jou unieke betekenis heeft, die veel verder gaat dan je sociale status.

Hoe zit het met jouw zelfliefde? Doe de test en beantwoord deze 12 vragen

Als we al onze energie naar buiten richten of ons helingsproces alleen maar richten op het vinden van een liefdespartner, zien we nog steeds niet waar het echt om gaat. De relatie met jezelf is namelijk de belangrijkste relatie die je ooit zult hebben.

De basis begint bij jezelf

Ook al doe je er alles aan om een liefdevolle relatie met iemand anders op te bouwen, die relatie kan op een gegeven moment tot een einde komen, ook al denk je misschien dat dat nooit zal gebeuren. We willen niet cynisch doen, maar je weet gewoon nooit van tevoren wanneer het tijd is om ergens mee te stoppen.

Laat je hierdoor niet afschrikken. Juist door thuis te komen in je eigen persoonlijke levensbestemming, zul je de basis vinden die je nodig hebt om het leven en de relaties op te bouwen die je graag wilt. Dan kun je het soort verbinding ervaren waar je hart zo naar verlangt.

Jij bént de liefde

Thuis komen in jezelf klinkt misschien een beetje abstract, maar het is eigenlijk heel simpel. Thuis is niet een andere persoon of een plek buiten jezelf. Thuis is de liefde die je in je hebt. Het is de herinnering dat je al compleet bent.

Op deze manier kan je jezelf ‘helen’ (en kan het helingsproces beginnen)

Ja, zelfs met je verwondingen. Zelfs met de littekens uit je verleden. Je hoeft geen liefde na te jagen; je moet je de liefde herinneren die je bent. Om de patronen te helen die ons ongelukkig en verdrietig maken, moeten we eerst onze relatie met onszelf versterken. Daarmee beginnen we het helingsproces.

Ruimte voor transformatie

Heb je het idee dat je door een relatiebreuk, een scheiding of door een andere crisis, bent beschadigd en minder van jezelf bent gaan houden? Dan is het tijd voor helend werk, zodat je je trauma’s en pijnlijke herinneringen kunt integreren. Alleen dan ontstaat er ruimte voor transformatie.

Een paar dingen die je in ieder geval in je achterhoofd moet houden tijdens het helingsproces:

1. Wees zacht voor je hart

Terwijl je je weg in dit proces vindt, kun je delen van jezelf tegenkomen die heel lang weggestopt zijn geweest. Je kunt ook ongemakkelijke gevoelens tegenkomen zoals schaamte, schuldgevoelens en verdriet. En soms stoot je vlak voor een vervelend moment op een muur en heb je de neiging om het op te geven.

Weet dat het helemaal niet erg is als je je gaandeweg het proces niet zo fijn voelt. Deze gevoelens betekenen gewoon dat je het proces belangrijk vindt, dus neem dan gewoon wat tijd voor jezelf en ga daarna weer verder.

2. Overweeg om even een poosje geen alcohol te drinken en geen verdovende middelen te gebruiken

Als je je verleden onderzoekt en je relatiepatronen onder ogen ziet, is het handig als je goed kunt voelen of je wel of niet goed in je vel zit. Doe niets wat je energie naar beneden kan halen of een negatieve gemoedstoestand kan veroorzaken.

Minderen met alcohol? Zo maak je het jezelf een stuk makkelijker

Overweeg om een poosje geen alcohol te drinken en ook geen andere middelen te gebruiken (als je dat doet) en in plaats daarvan te kiezen voor water, kruidenthee, volwaardige voeding, en meer contact met de elementen, zoals de zee, rivieren, bossen, bergen en tuinen, want die zijn allemaal helend.

3. Maak jezelf tot een prioriteit

Tijdens dit proces is het belangrijk om regelmatig tijd voor jezelf te nemen, goed voor jezelf te zorgen, en jezelf op de eerste plaats te zetten. Als je de neiging hebt om te veel te geven of de rol van verzorger op je te nemen voor je vrienden, familie of partner, dan herinner ik je er nu aan dat je eerst aan jezelf moet geven.

Om je veilig in je eigen lichaam te kunnen voelen en overtuigd te zijn van je waarde als mens, moet je afgestemd zijn op je behoeften en je eigen welzijn bovenaan je prioriteitenlijstje zetten.

4. Houd een dagboek bij

Het is aan te raden om een dagboek bij te houden, zodat je alles wat bij je opkomt verder kunt onderzoeken of nog eens kunt nalezen. Misschien heb je wel een vriendin of een partner met wie je dit helingsproces wilt delen.

Houd een dagboek bij en merk meteen deze voordelen

Dan kun je bijvoorbeeld elke week met elkaar bespreken wat je hebt geleerd en kun je elkaar tijdens het proces ondersteunen.

5. Koppel er geen tijdslimiet aan

Je hoeft niet binnen een bepaalde tijd alles uitgepuzzeld te hebben of volledig geheeld te zijn. Benader dit innerlijke proces met eerbied en zie je heelwording als iets waar je de rest van je leven (!) mee bezig zult zijn.

Er valt altijd meer te leren. Haal de druk van je schouders om snel resultaten te behalen, en laat alles wat zich ontvouwt een langzaam, zacht en voedend proces zijn.

6. Maak ruimte voor meer vreugde in je leven

Laat je genezingsproces geen obsessie worden. Hoewel het natuurlijk fantastisch is om trauma’s uit het verleden op te ruimen en blokkades weg te nemen die al generaties lang in de familie zitten.

Een pleidooi voor meer genot en plezier in het leven

We moeten er ook op bedacht zijn dat we ons niet zo sterk op het genezingsproces gaan richten dat we vergeten waar het allemaal voor dient: het ervaren van meer vreugde en verbinding! Maak ruimte voor spel en gelach en geef jezelf telkens een schouderklopje als je weer een stap op je pad hebt gezet.

7. Verdiep je in je spirituele kant

Dit proces is een prachtige gelegenheid om je verbinding met de spirituele wereld of spirit te herinneren. Dit is de bron van onvoorwaardelijke liefde, die in en rondom ieder van ons aanwezig is. We kunnen deze verbinding voelen als we dromen, als we mediteren en als we in de natuur zijn.

Het kan een God zijn, Moeder Natuur of gewoon ‘de bron’. Je mag helemaal zelf ontdekken hoe jouw persoonlijke relatie met de spirit eruitziet.

Wil je meer lezen over het versterken van de relatie met jezelf? Lees dan het boek Word de ware van Sheleana Aiyana (Rising Woman).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️