Margje Hoogland
Margje Hoogland Reizen 24 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Wil je op reis maar ook iets betekenen of doen? Zó kan dat

Steeds meer reizigers willen niet alleen op reis omdat het henzelf iets brengt. Ze willen ook iets betekenen voor het land waar ze naartoe gaan. Soms wordt er wel eens gezegd dat de millenials dit alleen maar doen om hun eigen geweten te sussen, maar echt betekenisvol reizen brengt zeker iets goeds. 

Maar hoe doe je dat dan? Eigenlijk hangt betekenisvol reizen sterk samen met bewuster reizen. Ook slow travel is een vorm van betekenisvol op reis gaan. Je houdt meer rekening met de lokale bevolking, natuur en cultuur en reist op een manier waar iedereen wat aan heeft.

1. Vermijd massatoerisme

Door massatoerisme te vermijden en meer buiten de gebaande paden te reizen, zorg je ervoor dat er minder druk komt te staan op de mensen, natuur en cultuur van een bepaald gebied. Je verspreidt die druk meer en zorgt ervoor dat ook andere gebieden van jouw reis kunnen profiteren. En eerlijk? Off the beaten track reizen is ook een heel toffe ervaring.

6 redenen waarom reizen je een beter mens maakt

2. Kies voor lokaal

Als je bewuster wil reizen helpt het niet alleen om eens andere gebieden te bezoeken. Het helpt ook om de hulp van de lokale bevolking in te schakelen. Ga eten in kleine restaurantjes, schakel de locals in als gids, koop wat in een klein souvenirwinkeltje of volg een kookles.

Je draagt dan trouwens niet alleen financieel iets bij. Door in contact te zijn met mensen uit anderen delen van de wereld kun je veel van elkaar leren.

3. Verminder je CO2

Door te reizen op een manier waarbij je minder CO2 uitstoot, draag je minder bij aan de klimaatverandering. Ga bijvoorbeeld eens met de trein, huur een camper of – super avontuurlijk – ga liften. Daardoor kun je het vliegtuig laten staan. Dat is ideaal omdat de impact van een vliegreis zo’n 7 tot 11 keer heftiger dan per trein reizen.

Wil je toch eens een verre reis maken? Blijf dan wat langer weg, zodat je niet na een paar weken alweer in het vliegtuig stapt. En compenseer je reis, ook al is de impact daarvan maar klein.

4. Ga niet te veel afdingen

Wil je graag een mooi souvenir mee voor thuis? Probeer dan niet te veel af te dingen. Het hoort er vaak wel een beetje bij, maar ga er niet te ver in door. Misschien gaat het voor jou maar om een paar euro, maar voor de locals is dat een flink bedrag. Die paar euro kun je vast wel missen.

https://www.bedrock.nl/bedrock-talks-duurzaam-reizen/

5. Bewust verblijf

Ook je verblijf kun je bewust kiezen. Verblijf bijvoorbeeld in een ecolodge als je duurzaamheid belangrijk vindt. Wil je meer bijdragen aan de lokale bevolking, kies dan voor een homestay. Dat is ook nog eens een heel bijzondere ervaring.

In Nederland of Europa kun je net zo goed voor zulke alternatieven kiezen. Verblijf eens in een huisje in de natuur of ga kamperen bij de boer.

6. Werk mee aan een project

Vrijwilligerswerk heeft lang niet altijd een positieve impact. Vooral kinderen hebben vaak helemaal geen baat bij jou als vrijwilliger. Als je maar korte tijd met ze werkt, kunnen ze zelfs last krijgen van hechtingsproblematiek. In sommige gevallen gaat vrijwilligerswerk zelfs ten koste van de mensen voor wie het eigenlijk is bedoeld.

Conscious traveling: 7 tips om betekenisvoller op reis te gaan

Zou je toch graag je handen uit de mouwen willen steken? Doe dan goed onderzoek en kijk waar je mensen echt bij kunt helpen. Misschien kun je mensen wel helpen bij het maken van een sollicitatiebrief of cv. Je kunt ook bij andere lokale projecten aansluiten. Je kunt bijvoorbeeld bomen planten of mee helpen het strand schoon te maken. Op die manier ben je betekenisvol aan het reizen op een écht waardevolle manier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️