Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Welzijn 26 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Niet schrikken: zoveel bacteriën zitten er in je handdoek en beddengoed

Je handdoeken vervangen, de lakens van je bed verschonen en het huis schoonmaken. De een doet het om de drie dagen, de ander misschien eens per twee weken. Hoe vaak moet je al deze huishoudelijke klusjes doen om ervoor te zorgen dat alles spik en span is? Want dat bacteriën van vochtige handdoeken houden is geen geheim.

Daarom zochten we het precies uit!

Je handdoeken vervangen

Een redacteur van de NRC heeft de wetenschappelijke literatuur naar het meermaals afdrogen van het lichaam met één handdoek doorgespit en stuitte op een onderzoek dat stamt uit de jaren 30. De schrijvers van het artikel, Herbert Please en Lester Himebaugh, keken met ouderwets bacteriekweekonderzoek of mensen zichzelf en elkaar besmetten via handdoeken.

In het artikel van de NRC wordt het onderzoek als volgt beschreven: “vier mensen kregen ieder zes steriele handdoeken mee naar huis. De eerste handdoek gebruikten ze één dag. Daarna droogden ze zich met de tweede twee dagen achtereen af, met de derde drie en zo verder. Na één keer gebruik telden de onderzoekers 700 tot 38.000 bacteriekolonietjes op een uitgeknipt stukje handdoek. Na zes dagen waren het er 178.000 tot 800.000.”

Lees ook: Dit is hoe vaak je je beddengoed eigenlijk zou moeten wassen

Volgens Please en Himebaugh wordt iemand die dezelfde handdoek meer dan eenmaal gebruikt voor handen, gezicht of lichaam opnieuw geïnfecteerd met de bacteriën die eerder op de handdoek zijn achtergelaten. Regelmatig je handdoeken (heet) wassen is daarom niet onverstandig. Als het aan de onderzoekers ligt na één keer al, maar 2 of 3 keer moet ook makkelijk kunnen. We leven immers heel wat hygiënischer dan in de jaren 30.

Je bed verschonen

Het is misschien niet wat je horen wil, maar je hebt heel wat gezelschap in bed. “Je lakens bevatten sporen van schimmels, bacteriën, huidschilfers, pollen, zweet, speeksel, urine en huidcellen” vertelt Philip Tierno, een microbioloog en patholoog aan de New York University School of Medicine aan Tech Insider. “Bovendien gebruiken mensen cosmetica; ze smeren oliën en crème op hun lichaam, wat vervolgens allemaal in bed komt.”

Ook uit een studie uit 2015 blijkt dat ons bed niet altijd even fris is. De studie – welke is gepubliceerd in de Journal of Allergy – toont aan dat donskussens en synthetische kussens tussen de 4 en 17 verschillende soorten schimmels kunnen bevatten. En door de tijd heen, stelt Tierno, kunnen schimmels, bacteriën en allergenen zich dramatisch ophopen.

Lees ook: The Sex Issue: milieuvriendelijk zijn tussen de lakens? Dat doe je zo

Volgens Tierno is het noodzakelijk om je bed relatief schoon te houden, zodat je lichaam niet te veel wordt blootgesteld aan deze allergenen. Om allergieën te voorkomen raadt hij aan om je lakens ongeveer één keer per week te wassen.

Schoonmaken

Om de vloer en kasten in huis goed schoon te kunnen maken is het belangrijk dat je eerst droog schoonmaakt en daarna nat. Dus: eerst stofzuigen en afstoffen, dan dweilen en afnemen met een vochtige doek. Geen hoge wiskunde in principe.

Tip: Geen zin in schoonmaken? Zo zet je het om naar de ultieme zentraining

Hoe vaak je als Assepoester in de weer moet zijn? Dat kunnen we helaas niet zeggen. Strikte schoonmaakregels zijn er niet. En het ligt er natuurlijk ook een beetje aan of je een smeerpoets bent of niet. Hoewel er geen duidelijke richtlijnen zijn, geeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu wel een paar goede tips:

  1. Wordt een plek snel vies, maak deze dan vaker schoon. Plekken die snel vies worden zijn bijvoorbeeld de wc, de vloer, en dingen die mensen veel aanraken zoals deurklinken, lichtknoppen, trapleuningen en kranen.
  2. Maak vaker schoon als er iemand in huis ziek is. Besmettelijke ziektes (zoals griep of buikgriep) krijg je door bacteriën en virussen. Je kunt niet helemaal voorkómen dat je ziekteverwekkers binnenkrijgt. Maar je kunt dit risico wel kleiner maken.

Ziezo, dat weet je dan ook weer.

Meer over hygiëne?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️