Leonie Collombon
Leonie Collombon Reizen 25 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

The best of both worlds: op deze bestemmingen combineer je een stedentrip met natuur

Had je me grofweg tien jaar geleden gevraagd wat mijn droombestemming was, dan had ik waarschijnlijk New York, Tokio of Barcelona tegen je gezegd. Het zijn nog steeds plekken waar ik graag naartoe zou gaan, maar liever reis ik nu af naar hoge bergen, helderblauwe meren of een ruige oceaan. Nog beter? Een stedentrip mét natuur, waarbij je the best of both worlds combineert.

Een paar dagen door een stad slenteren, een museum bezoeken, nieuwe cafeetjes ontdekken en tot laat een cocktail drinken, om vervolgens door te trekken richting een natuurgebied en daar urenlang te hiken.

Een stedentrip met natuur combineren is als je het mij vraagt de beste vakantie. Hoeveel natuur je opzoekt en hoeveel dagen je in een stad blijft, is afhankelijk van jouw eigen reisschema, maar op déze Europese bestemmingen is het sowieso mogelijk.

Stedentrip met natuur combineren: Salzburg, Oostenrijk

De Alpen zijn bij uitstek het gebied waar je een bezoek aan een stad goed met de natuur kunt combineren. Ga je bijvoorbeeld naar de Oostenrijkse Alpen, dan liggen de prachtige bergen op een steenworp afstand van Salzburg. De historische stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en dat zegt eigenlijk genoeg over hoe mooi het er is.

Hier blijf je je verbazen over oude gebouwen en geschiedenisverhalen. Klaar met de drukte? Dan ben je op nog geen uur rijden midden in de bergen waar je uren achter elkaar kunt wandelen (of skiën in de winter!).

Skopje, Noord-Macedonië

Een gigantische stad is het niet, maar ook dat heeft juist z’n charme. Skopje is de hoofdstad van Noord-Macedonië en is relatief klein, waardoor je aan twee dagen wel genoeg hebt. Op de derde dag breng je dan een bezoek aan de Matka Canyon, die je binnen een klein uur bereikt vanuit het stadscentrum.

Deze kloof is zeer geliefd onder liefhebbers van watersport, maar ook wandelaars en kampeerders komen er graag. Naast deze Canyon kent Noord-Macedonië genoeg andere nationale parken, dus een langere natuurvakantie met Skopje als fijne afwisseling kun je er ook van maken.

Canterbury, Engeland

De kust van Zuid-Engeland is een nog altijd goedbewaard geheim, waarvan maar weinig mensen weten dat het er soms tropisch aandoet. In de zomer is het, in combinatie met Canterbury, de perfecte bestemming voor een strand- en wandelvakantie, in de winter is het vooral dat laatste waarvoor je erheen wilt. De adembenemende kliffen en rotsachtige stranden doen je mond openvallen, beloofd. Deze stedentrip met natuur-combinatie is om van te dromen.

Kopenhagen, Denemarken

De Deense stad staat dan wel bekend om z’n hipheid, maar wist je dat je bij een bezoek aan Kopenhagen ook eenvoudig de natuur in kunt? Op een uur rijden vind je verschillende kustplaatsen waar je achter de duinen volledig tot rust komt, rijd je nog een uur langer dan bereik je de spectaculaire krijtrotsen van Møns Klint.

Op een zonnige dag behoorlijk toeristisch, maar daardoor niet minder mooi. Een (huur)auto maakt het overigens een stuk makkelijker -maar dat geldt misschien voor alle bestemmingen in deze lijst.

Reykjavik, IJsland

Ook Reykjavik is een fantastische bestemming wanneer je een stedentrip met natuur wilt combineren. De hoofdstad van het eiland kent genoeg cafeetjes, winkels en restaurants om je in een echte stad te wanen, maar met één figuurlijke stap erbuiten sta je al in de natuur.

Een specifiek natuurgebied is hier bijna niet aan te raden, want op IJsland is werkelijk waar alles de moeite waard. Trek er maar een week of twee voor uit!

Ruth (29): ‘Ik ben al vijf jaar op wereldreis’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️