Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 25 jul 2023
Leestijd: 6 minuten

Hoe je bewuster kunt leven door te focussen op alle vijf de zintuigen

In onze drukke en vaak hectische levens vergeten we soms te genieten van de kleine, alledaagse momenten die ons gelukkig kunnen maken. Genieten van elke druppel uit je mini espressokopje of wegzwijmelen bij een prachtig nummer. Gretchen Rubin, auteur van het boek Sensationeel leven kwam erachter dat je bewuster kunt leven (en dus meer kunt genieten) als je leeft met alle vijf de zintuigen.

Door zowel je ogen, neus, mond, oren en huid te gebruiken kunnen je de wereld om je heen ten volle ervaren en waarderen.

Zelfkennis is de sleutel tot geluk

De naam Gretchen Rubin ken je misschien wel van The Happiness Project, een boek uit 2009 over het jaar waarin ze zich volledig richtte op het (krijgen van) geluk. Het werd een New York Times-bestseller waarvan inmiddels meer dan 3,5 miljoen exemplaren in 30 verschillende talen over de toonbank zijn gegaan. Ze inspireerde mensen over de hele wereld om hun levens te verrijken en positieve veranderingen aan te brengen.

Jarenlang was Gretchen bezig met het bestuderen van de menselijke aard en met reflecteren over hoe we een gelukkiger bestaan kunnen opbouwen: de wetenschap van de ziel. Eén van haar belangrijkste inzichten was dat we gelukkig worden als we onszelf goed leren kennen. Hoe meer je leven een afspiegeling is van jouw eigen karakter, waarden en interesses, hoe gelukkiger je zal zijn.

Overspoeld door uitbundigheid

Ondanks al deze inspanningen had ze de afgelopen jaren het gevoel dat ze vastzat in haar hoofd – dat ze niet in verbinding was met de wereld en andere mensen, en dus ook niet met zichzelf. Tot ze op een dag een bindvliesontsteking kreeg, waardoor ze een paar uur amper kon zien. Daardoor besefte ze zich ineens hoe belangrijk haar zicht was en ervoer ze haar leven als nooit tevoren.

Gretchen: “Nooit eerder had ik de wereld zo intens beleefd – het was buitengewoon. Terwijl ik vanaf de oogarts mijn weg door de straten vervolgde, werd ik overspoeld door golven van uitbundigheid die maakten dat ik hardop wilde lachen of tegen een wildvreemde voorbijganger wilde zeggen: ‘Moet je die bomen zien! Zijn ze niet schitterend?’”.

Verbinden met je lichaam

De bindvliesontsteking was binnen een paar dagen over, maar wat ze had ervaren, liet haar niet meer los. Ze probeerde al een hele tijd uit te vogelen wat er ontbrak in haar leven en die onvergetelijke wandeling onthulde het antwoord: ze moest verbinding maken met al haar vijf zintuigen.

“Ik had mijn lichaam behandeld alsof het de auto was waarmee mijn hersenen rondreden door de stad, maar mijn lichaam was niet een of ander vehikel van mijn ziel waar je geen aandacht aan hoefde te schenken zolang het nog reed. Mijn lichaam was – door middel van mijn zintuigen – mijn essentiële verbinding met de wereld en met andere mensen.” aldus Gretchen.

Bewustzijn vergroten

Dit inzicht was een keerpunt voor Gretchen en het motiveerde haar om dieper te graven in hoe ze haar dagelijkse leven kon verrijken door bewust te zijn van alle vijf de zintuigen. Ze wilde diepere waardering voelen voor de momenten waaruit haar leven bestond. Ze wilde uit haar hoofd en in haar leven zien te raken en ze wilde haar kennis van de wereld, haarzelf en van andere mensen verdiepen.

Door ons te concentreren op wat we zien, horen, ruiken, proeven en voelen, kunnen we ons bewustzijn vergroten en een diepere verbinding maken met onszelf en onze omgeving. Gretchen: “Tijdens die wandeling had ik intense vitaliteit gevoeld, omdat ik zo aandachtig had gelet op de sensaties die door mijn lichaam stroomden, en die ervaring toonde me de weg voorwaarts. Ik wilde geen seconde meer missen.”

De vijf zintuigen

Het is ook zo dat wanneer één zintuig ermee ophoudt, de andere extra alert voelen. Daarom worden de lichten gedimd voor een concert, want we horen beter in het donker. En daarom doen we onze ogen dicht tijdens het zoenen, zodat we beter kunnen voelen. Hierbij een aantal tips om je zintuigen beter in te zetten:

  • Zien: Neem de tijd om de schoonheid om je heen te observeren. Sta stil bij de kleuren, vormen en texturen van de natuur, kunstwerken of geliefden. Richt je aandacht bewust op de details die anders vaak onopgemerkt blijven.
  • Horen: Luister actief naar geluiden om je heen. Of het nu het zingen van vogels is, het klaterende geluid van water of het gelach van vrienden, het zijn deze geluiden die ons eraan herinneren om in het huidige moment aanwezig te zijn.
  • Ruiken: Geuren kunnen sterke emoties en herinneringen oproepen. Probeer bewust aandacht te schenken aan de geuren om je heen. Denk aan de geur van vers gemaaid gras, een geurige bloem, of het aroma van een zelfgemaakte maaltijd.
  • Proeven: Geniet intens van de smaak van voedsel en drank. Neem de tijd om elke hap langzaam te proeven en waardeer de complexiteit van de smaken die je ervaart.
  • Voelen: Sta stil bij hoe je je lichamelijk voelt. Of het nu de zachte streling van een briesje op je gezicht is, de warmte van de zon op je huid, of het knuffelen van een geliefde, erken en waardeer deze fysieke sensaties.

Tips van Gretchen Rubin

De theorie van Gretchen Rubin in Sensationeel leven herinnert ons eraan dat geluk te vinden is in de kleine alledaagse momenten en ervaringen die we vaak als vanzelfsprekend beschouwen. Een paar tips uit haar boek:

  • Creëer dagelijkse rituelen: Door bewuste rituelen te creëren, zoals een korte wandeling in de natuur, het drinken van een kopje thee terwijl je de geur opsnuift, of het bewust bereiden van een maaltijd, kun je je zintuigen regelmatig activeren en bewuster leven.
  • Schakel af van schermen: Neem af en toe een digitale detox en richt je aandacht op de echte wereld om je heen. Laat je zintuigen de natuurlijke schoonheid en menselijke interactie opnieuw ontdekken.
  • Praktiseer mindfulness: Mindfulness-meditatie kan je helpen om je bewust te worden van het huidige moment en je zintuigen te betrekken bij je ervaringen.
  • Omring jezelf met positieve prikkels: Vul je omgeving met positieve visuele en auditieve stimuli, zoals inspirerende kunstwerken, ontspannende muziek of natuurlijke geluiden.

In onze drukke levens vergeten we soms te genieten van de kleine, alledaagse momenten die ons gelukkig kunnen maken. Door bewust te leven en te leren focussen op alle vijf de zintuigen, kunnen we een betekenisvoller en bevredigender leven leiden.

De lessen uit het boek The Happiness Project

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️