Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 19 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

De lessen uit het boek The Happiness Project

Gretchen Rubin was tevreden met haar leven. Ze had een droombaan als schrijfster, was getrouwd met de liefde van haar leven en had twee dochters. Toch besloot ze op een dag dat het tijd was voor een radicale verandering. Het leven is te kort om niet zo gelukkig te zijn als je kan zijn, vond ze. Dus startte ze The Happiness Project.

Ze besloot zich een jaar lang te storten op het vinden van geluk. In het boek The Happiness Project vertelt ze op een eerlijke, maar toch luchtige manier over haar zoektocht en de lessen die ze eruit kon trekken.

Lessen uit The Happiness Project

Het boek is zeker een aanrader, dus lees ‘m zeker. Dit zijn maar een paar van de tientallen lessen die uit het boek te halen zijn.

Je kan jezelf gelukkiger maken

Ik gooi er even een cliché tegenaan: je hebt de regie over je eigen leven. Je kan jezelf gelukkiger maken. Dit betekent niet dat jij je constant moet afvragen wat geluk dan is en of het mogelijk is om dat te bereiken.

Nee, vraag jezelf: kan ik gelukkiger worden? En zo ja, op welke manier dan? Neem vervolgens concrete en kleine stappen om daar te komen.

Werk elke dag aan jezelf

Een super mooi inzicht in The Happiness Project: wat je elke dag doet, doet er mee toe dan wat je eens in de zoveel tijd doet. Het klinkt heel logisch, maar toch focussen mensen zich vaak op de lange termijn als ze denken aan geluk.

Lees ook: 7 verdomd goede tips om ‘s morgens gelukkiger wakker te worden

Geld maakt niet gelukkig, maar het helpt wel

Volgens Gretchen in The Happiness Project kan geld ons gelukkig maken als we het op de juiste manier spenderen. Zo gaf zij bijvoorbeeld geld uit aan duur keukenapparaat, en gebruikt ze dat nu elke dag om gezonde smoothies te maken voor haarzelf en haar familie.

Een ander voorbeeld: dat sporten veel voor je geluk kan doen, is geen geheim en ook zeker een les die je uit het boek kan halen. Maar als jij jezelf met moeite naar de sportschool sleept, kunnen we verklappen dat je na een tijdje niet meer zal gaan. In plaats van elke maand je sportschool ‘sponsoren’ met twintig euro, kan je beter geld uitgeven aan iets wat je écht leuk vindt, zoals misschien een dure yogaschool.

Gedraag je zoals jij je zou willen voelen

Als jij je meer energiek wil voelen, doe dan net alsof je energiek bent. Sport, probeer iets nieuws, ruim op, ga wandelen. Je zal zien dat je dan ook energieker wordt. Hetzelfde geldt als jij je chagrijnig voelt. Als je lacht, complimenten geeft of iets liefs doet voor een collega of een vriendin, zal je zien dat het chagrijnige gevoel als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Kortom: fake it until you feel it!

Gretchen’s Happiness Project is niet jouw Happiness Project

In het boek stelt de schrijfster ‘the secrets of adulthood‘ op en de eerste is: “Be Gretchen.” Daarmee spoort ze zichzelf aan om helemaal zichzelf te zijn. Ze wil leuk vinden wat ze écht leuk vindt, in plaats van wat anderen cool vinden. Zo vindt ze het idee van schaken leuk, maar blijkt in de realiteit dat ze er helemaal niets aan vindt.

Wat voor Gretchen werkt (zoals opruimen), hoeft niet voor mij te werken. Van opruimen gaan de haren op mijn armen rechtop staan. Wat wel voor mij werkt, kan voor jou saai zijn.

Het is misschien wel de belangrijkste les van het boek: we zijn allemaal verschillend en geluk betekent voor ons allemaal dus ook wat anders. Alhoewel je veel lessen uit het boek The Happiness Project kan halen, zal je toch echt op zoek moeten gaan waar jij gelukkig van wordt. Maar geloof ons: dat is al de eerste stap.

Verder lezen over geluk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
De lessen uit het boek The Happiness Project
Sluiten