Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 26 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

Zo houd je je bloedsuikerspiegel in balans (volgens de Glucose Goddess)

We hebben allemaal wel eens last van niet-te-stoppen cravings. Zoet, zout of een combinatie van beide (toffee pretzel, anyone?). Volgens Jessie Inchauspé, beter bekend als de Glucose Goddess, is het allemaal gerelateerd aan de schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Daarom heeft ze de Glucose Goddess-methode bedacht om deze in balans te brengen.

Laten we eens kijken naar haar tips en tricks om een evenwichtige bloedsuikerspiegel te bereiken, zonder de lol van het leven te verliezen.

Nieuwe gezonde gewoontes

Met 2,5 miljoen volgers op Instagram is de Franse Jessie Inchauspé een ware health influencer. Haar eerste boek Glucose revolutie was dan ook wereldwijd een gigantische hit, maar er bleef behoefte naar meer handvaten voor het dagelijkse leven. Daarom publiceerde ze recentelijk een nieuw boek: Glucose revolutie in de praktijk.

Hiermee helpt ze je binnen vier weken – zonder diëten – gewicht te verliezen, meer energie te krijgen en te genieten van een evenwichtiger leven. Het is een concreet stappenplan, wat ze heeft getest onder 2700 mensen.  Na vier weken had 90 procent van de deelnemers minder honger, 67 procent voelde zich gelukkiger en 38 procent was daadwerkelijk afgevallen.

Tot slot zei 99 procent van de deelnemers dat ze na afloop van het programma wilden doorgaan met de acties. Ze hadden levenslange nieuwe gewoonten ontwikkeld. En daar zit natuurlijk de sleutel. Dat het niet iets is wat je eventjes doet als een quick fix voor een gezond lichaam. Nee, het moet een nieuwe healthy lifestyle worden, met nieuwe gezonde gewoontes die je for life kunt volhouden.

10 tips voor meer balans in je bloedsuikerspiegel

Voor inspiratie over de Glucose Goddess-methode kun je natuurlijk terecht op haar Instagram pagina, waar ze (bijna) dagelijks super handige tips deelt. Maar de strekking van het verhaal luidt als volgt:

1. Word je bewust van wat je eet

Eén van de pijlers van de methode van de Glucose Goddess is bewustwording van je voedselkeuzes. Ze benadrukt het belang van het begrijpen van de impact van verschillende voedingsmiddelen op de bloedsuikerspiegel. Jessie blijft hameren op het kiezen voor complexe koolhydraten zoals volle granen, groenten en peulvruchten, omdat deze een geleidelijkere afgifte van glucose in het bloed veroorzaken.

2. Vermijd snelle suikers en eenvoudige koolhydraten

Een belangrijke stap in het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel is het vermijden van geraffineerde suikers en eenvoudige koolhydraten. Deze voedingsmiddelen, zoals frisdrank, wit brood en snoep, worden snel afgebroken, waardoor er een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel ontstaat. Dit wordt gevolgd door een scherpe daling, wat resulteert in een energiedip en snack-trek. Jessie: “Kies liever voor natuurlijke zoetstoffen en complexe koolhydraten die langzamer worden verteerd.”

3. Verhoog je vezelinname

Vezelrijk voedsel is essentieel voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Vezels vertragen de spijsvertering en verlengen de afgifte van glucose in de bloedbaan. Dit helpt pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel te voorkomen. De Glucose Goddess raadt aan om voedingsmiddelen zoals volle granen, peulvruchten, groenten en fruit op te nemen in je dieet om je vezelinname te verhogen.

4. Eet niet te veel

Overmatige calorie-inname kan leiden tot een overbelasting van het lichaam met glucose, wat resulteert in een schommelende bloedsuikerspiegel. Door bewust te zijn van de portiegroottes en te luisteren naar de verzadigingssignalen van het lichaam, kan men de bloedsuikerspiegel beter in balans houden en onnodige snack-trek voorkomen.

5. Combineer koolhydraten met eiwitten en gezonde vetten

Een andere belangrijke tip van de Glucose Goddess is om koolhydraatrijke voedingsmiddelen te combineren met eiwitten en gezonde vetten. Deze combinatie vertraagt de opname van glucose in het bloed en helpt de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Voorbeelden van gezonde combinaties zijn volkoren crackers met hummus, appels met notenboter of een groene salade met gegrilde kip en avocado.

6. Eet regelmatig en sla geen maaltijden over

Om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en te voorkomen dat snack-trek toeslaat, moet je regelmatig eten. Lange periodes tussen de maaltijden kunnen leiden tot een te lage bloedsuikerspiegel, waardoor je vatbaarder wordt voor het maken van ongezonde keuzes. Een regelmatig eetpatroon helpt de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden en houdt je energieniveaus constant gedurende de dag.

7. Drink veel water

Dit is vast geen nieuws, maar het moet toch gezegd worden: water speelt een essentiële rol bij het handhaven van een evenwichtige bloedsuikerspiegel. Jessie benadrukt het belang van voldoende hydratatie om een goede bloedcirculatie te behouden en de opname van glucose in de cellen te vergemakkelijken. Drink daarom veel water gedurende de dag en vermijd suikerhoudende dranken.

9. Blijf in beweging

Regelmatige lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je algehele gezondheid, maar het kan ook helpen om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Fysieke activiteit verbetert de gevoeligheid van het lichaam voor insuline, waardoor glucose efficiënter uit het bloed kan worden opgenomen. Jessie promoot dagelijkse beweging, of het nu gaat om wandelen, yoga of twerken. Als je maar elke dag beweegt.

10. Take a chill pill

Stress heeft een aanzienlijke invloed op de bloedsuikerspiegel. Bij stress geeft het lichaam hormonen vrij die de bloedglucose kunnen verhogen. Het beheersen van stress is daarom essentieel om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Door middel van meditatie, ademhalingsoefeningen en ontspannende activiteiten kun je stress verminderen.

Blijven genieten

Maar wees niet te streng voor jezelf. Onthoud dat het leven ook gaat om te genieten, dus af en toe mag je best genieten van een guilty pleasure zonder schuldgevoel. Met de juiste aanpak kun je je bloedsuikerspiegel in balans brengen en je energieker voelen dan ooit.

Ben jij een echte zoetekauw? Zo houd je je bloedsuikerspiegel in evenwicht (en waarom dat belangrijk is)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️