Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Betere wereld 14 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Good News: Amsterdam stopt met fossiele marketing op metrostations

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: Amsterdam stopt met fossiele marketing op alle metrostations.

In Amsterdamse metrostations zie je tegenwoordig geen reclames voor nieuwe dieselauto’s of spotgoedkope vluchten meer.

Reclames passen niet in duurzaamheidsbeleid

In december vorig jaar stuurde burgerinitiatief Verbied Fossiele Reclame samen met 51 Amsterdamse organisaties een brief, waarin zij de gemeente opriepen om reclame voor fossiele brandstoffen te verbieden.

Good News: RADION in Amsterdam heeft nu een 100% vegan menukaart

Volgens de initiatiefnemers passen deze reclames namelijk niet in het duurzaamheidsbeleid van de gemeente. En daar hebben ze gelijk in: als je hoort dat je vaker het OV moet pakken is het inderdaad best gek om overal autoreclames te zien.

Metrostations als eerste stap

Dat dacht de gemeente ook. Met steun van Groenlinks, de PvdA, Denk, de SP en de Partij voor de Dieren werd een motie aangenomen. Hierin stond dat Amsterdam de fossiele marketing moet terugdringen. En metrostations zijn dus de eerste stap.

Dit betekent onder andere dat reclames voor benzine, vliegvakanties en producten die draaien op fossiele energie verbannen zijn. Het verbod geldt voor 40 metrostations, goed voor bijna 300 schermen en in totaal 10 procent van de reclames.

Hoopvolle stap

Greenpeace Nederland vindt het een geweldige actie van onze hoofdstad. Woordvoerder Meike Rijksen vindt het een hoopvolle stap, omdat de ban van tabaksreclames volgens haar ook veel effect heeft gehad. ”Binnen roken is nu niet meer voor te stellen. We hopen dat hetzelfde gaat gelden voor fossiele brandstoffen.”

Bedrock ontdekt Nederland: kom tot rust bij The Unbound in Amsterdam

Zelf zegt Amsterdam de eerste stad ter wereld te zijn die reclame van fossiele producten verbiedt. Hopelijk volgen andere steden snel!

Bedrock Talks over klimaatverandering

Het is een feit: de wereldwijde temperatuur stijgt. In de afgelopen 30 jaar hebben we 50 procent van alle CO2 ooit uitgestoten. We spraken met Jelmer Mommers (klimaatjournalist bij De Correspondent) over klimaatverandering en hoe het er met onze wereld nu voorstaat. En als je nu spontaan in huilen uitbarst, no worries: dit is een verhaal met hoop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️