Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Voeding 25 apr 2020
Leestijd: 4 minuten

Zó gezond zijn kiemgroenten

In tijden van corona is het niet onverstandig om je weerstand te verhogen. Ook al ben je misschien nog jong en vitaal, écht iedereen is vatbaar voor dit nieuwe, hardnekkige virus. Dus naast voldoende slaap en veel groente en fruit, kun je maar beter wat extra vitamines tot je nemen. Nu kun je die slikken in de vorm van supplementen, maar je kunt ook kiemgroenten eten!

Kiemgroenten zijn jonge, nét ontkiemde plantjes en onvervalste vitamine-bommetjes! Ze zitten niet alleen vol antioxidanten, maar bevatten relatief vaak veel meer voedingsstoffen dan de gewone ‘volgroeide’ groenten. Elke dag een plukje kiemen op je brood of door je salade en je pakt gelijk veel verse vitaminen mee.

Wat zijn kiemen precies?

Alle planten en bomen produceren zaden zoals erwten, peulvruchten, granen, pitten en noten, met als doel hun eigen soort voort te laten leven. Deze zaden zitten vol met energie, die als voeding dienen voor de start van het plantje dat uit het zaadje ontstaat.

Kiemgroenten zijn jonge plantjes met wortel die door een juiste combinatie van temperatuur, licht en vochtigheidsgraad voortkomen uit het zaadje.

Lees ook: Gezond oud worden? Met deze tips kan je ouderdomskwalen voorkomen

De kiem haalt al zijn voeding enkel uit het zaadje. Deze voedingsstoffen worden omgezet in waardevolle voedingswaarden, die voor de mens makkelijk opneembaar zijn. Het hangt van het zaadsoort af wat de ideale omstandigheden en tijdsduur zijn om het zaadje te laten ontkiemen.

Waarom zijn kiemgroenten zo gezond?

Vanwege het feit dat ze in een vroeg stadium geoogst worden, bevatten ze een hoge concentratie vitaminen, mineralen, enzymen en eiwitten.

Met name als je dit vergelijkt met de volwassen groenten. Door de dunne celwand van de kiemgroenten, zijn deze stoffen voor mensen veel sneller en makkelijker opneembaar.

Ook lezen: Moeite met gezond blijven nu je thuis zit? Zo voorkom je quarantainekilo’s

Eigenlijk kun je een kiem het beste zien als levende voeding. Kiemen groeien namelijk nog door tót het moment dat je ze in je mond stopt. Daardoor bevatten ze grote hoeveelheden antioxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken.

Vrije radicalen veroorzaken stress in je lijf

Vrije wat?! Vrije radicalen zijn, kort door de bocht gezegd, bijproducten van je stofwisseling. Ze veroorzaken schade aan je cellen en je weefsel en dit wordt oxidatieve stress genoemd. En dat zorgt weer voor een snellere veroudering.

Vind je vast ook interessant: Wel of geen vitaminen bijslikken? De feiten en fabels over voedingssupplementen

Het is een vrij technisch verhaal dat we je graag besparen, maar het komt erop neer dat een teveel aan vrije radicalen in je lichaam ervoor kan zorgen dat allerlei lichaamsprocessen worden verstoord. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de rol die vrije radicalen spelen bij onder andere suikerziekte, alzheimer, vaatverkalking en kanker.

Zelf kiemgroenten kweken

Kiemen zitten niet alleen bomvol antioxidanten. De meeste kiemgroenten zijn ook nog eens rijk aan vezels en dragen ze daarom bij aan een goede spijsvertering. En het mooie is: je hebt alleen water nodig om de zaden in je eigen keuken te kweken en laten uitgroeien tot kiemen.

Geef de plantjes genoeg water, licht en liefde en je hebt binnen no time je eigen biologische vitamine-bommetjes gecreëerd.

Soorten kiemgroenten

We kennen allemaal alfalfa en taugé, maar er zijn wel 20 verschillende soorten kiemgroeten. Ze hebben ieder een unieke smaak, maar ook een uniek uiterlijk en unieke kracht. Onze favorieten:

Adzukikiemen hebben een nootachtige smaak en zijn geschikt voor warme gerechten, roerbakschotels en salades. Ze zijn goed voor de spijsvertering en tevens een bron van vitamine C, fosfor en kalium.

Knoflookkiemen smaken naar (jawel) knoflook, bevatten onder andere vitamine B6 en C en fosfor en zijn erg lekker als amuses, als decoratie en op een pizza.

Broccolikiemen hebben een milde broccoli smaak en zijn lekker bij visgerechten of op belegde broodjes. Naast vitamine C, E en K1, bevatten broccolikiemen een hoge concentratie antioxidanten. Ter vergelijking: één toefje van 10 gram bevat ongeveer evenveel antioxidanten als 300 gram tot 500 gram gewone broccoli.

Radijskiemen hebben de bekende, pittige radijssmaak. Je hebt gele, groene en rode radijskiemen; de groene zijn nog nét even wat pittiger dan de gele en de rode zijn wat peperiger. Ze zijn rijk aan vitamine C en smaken heerlijk op een broodje kaas, in salades en bij vleesgerechten.

China Rose is de enige kiem in 2 kleuren en lijkt qua smaak erg op de gele radijskiem. Deze groen-paarse kiemen hebben de scherpste smaak van alle radijskiemen en zitten bomvol vitamine C, B6 en E. Overigens doen deze het ook erg goed als decoratie.

Kijk op deze website voor lekkere recepten en waar de kiemgroenten verkrijgbaar zijn. Ze worden dagelijks in Nederland gekweekt, geoogst en verpakt, dus hamsteren is niet nodig!

Meer healthy vibes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️