Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 18 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Deze dingen kun je gemakkelijk in je eentje doen (probeer het gewoon een keer)

In onze maatschappij ligt er een behoorlijk taboe op alleen zijn. Introverten die op vrijdagavond liever op de bank een boek lezen dan de stad in gaan, worden vreemd aangekeken, en als je geen behoefte hebt aan een relatie vinden mensen je al helemaal raar. In je eentje op wereldreis gaan is daarentegen wel weer stoer. Tja, wat moeten we daar nou mee?
Simpel: ons er niks van aantrekken. Als je behoefte hebt aan alleen zijn, moet je dat vooral doen; als je het totaal niet hebt, dan doe je dat niet. Toch kun je het in dat geval wel een keer proberen. Gewoon, om te kijken hoe het is. En omdat sommige dingen misschien nogal wel leuker zijn zónder gezelschap. Deze dingen kun je prima in je eentje doen!

Naar de bioscoop gaan

Als ik aan mensen vertel dat ik het liefst in mijn eentje naar de films ga, snappen ze dat vaak niet. Maar toen ik een tijdje een abonnement op de bioscoop had, merkte ik dat er eigenlijk heel veel mensen zijn die alleen in de bioscoop zitten. Logisch ook, want het is geweldig! Goed, je kunt er achteraf misschien met niemand over praten, maar het is enorm fijn om in je bubbel te kruipen en van een film te genieten zonder iemand naast je die je steeds aanstoot of popcorn eet – en dan heb ik het nog niet eens gehad over het feit dat je ongegeneerd kunt janken bij elke film zonder dat je je voor iemand hoeft te schamen.

Een tripje maken

We begrijpen dat je misschien geen zin hebt om weken of zelfs maandenlang in je eentje te reizen: ondanks dat je meestal wel mensen ontmoet onderweg, is het toch best een grote stap. Maar wat dacht je van een paar dagen? Zelfs als je ‘gewoon’ naar een stad in Nederland of België gaat (waar ze lekker veilig je eigen taal spreken), is het een leuke test om te kijken of het misschien toch niet iets voor jou is. Het kan heel fijn zijn om met niemand rekening te hoeven houden – geen gezeur van mensen die naar het strand willen terwijl jij het liefst een museum in duikt, bij wijze van spreken. En wil je drie uur lang luisteren naar iemand die op een openbare piano speelt, dan kan dat ook gewoon.

Een museum bezoeken

Datzelfde geldt eigenlijk voor musea: ook daar is het meestal zo dat je gezelschap net in een andere tentoonstelling is geïnteresseerd, of bijvoorbeeld veel harder of langzamer loopt dan jij. Als je alleen naar een museum gaat, kun je je volledig op de kunst focussen en zo veel (of weinig) lezen als je zelf wilt.

Dit vind je vast ook leuk: Waarom we ons soms alleen voelen in gezelschap van anderen (en wat we hieraan kunnen doen).

Naar een concert gaan

Je kent vast wel het probleem: je wilt héél graag naar een concert van je favoriete artiest, maar er is niemand die ook naar zijn of haar muziek luistert. En omdat je je niet comfortabel voelt bij alleen gaan, blijf je maar thuis – om miserabel op social media te bekijken hoe andere mensen wel van de muziek genieten. De oplossing: toch maar gewoon in je eentje gaan! Met een beetje geluk kom je al leuke mensen tegen in de rij voor de concertzaal en heb je voor volgende concerten meteen wél vrienden om mee te slepen.

Koffie drinken

Het taboe op werken in een cafeetje is al jaren geleden opgeheven; inmiddels stikken alle vintage koffiebarretjes van de hipsters die soja lattes drinken en belangrijk doen met hun laptop. Maar heb je ooit overwogen om koffie (of thee) te gaan drinken zónder je laptop? Gewoon naar buiten staren, mensen kijken en gesprekken afluisteren… Heerlijk.

Een wandeling maken

Een goede boswandeling maakt ons gelukkiger, creatiever en minder gestrest. Dat kun je dus best in je eentje doen – ook als je geen hond hebt, ja. Natuurlijk is het leuk om goede gesprekken te voeren terwijl je wandelt, maar in je eentje lopen fungeert juist ook als een soort meditatie om je gedachten de vrije loop te laten. En houd je niet van wandelen, dan kun je je natuurlijk altijd nog wagen aan een fietstocht.

Bij al deze dingen is het wel belangrijk dat je de goede mindset hebt. Als je bij een concert de hele tijd om je heen kijkt of er mensen zijn die het wellicht vreemd vinden dat jij hier in je eentje bent, zul je er natuurlijk nooit van genieten – en dat geldt ook voor de rest. Gelukkig kun je alleen zijn wel oefenen: hoe vaker je het doet, hoe meer plezier je erin hebt. En dat is soms gewoon heel erg fijn als andere mensen niet kunnen of je behoefte hebt aan wat me time. Veel plezier!

Going solo?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️