Stel jezelf deze 10 vragen voor meer zelfinzicht (zo leer je jezelf pas écht kennen)
We hebben allemaal wel eens last van malende gedachten. Dan kun je – bij voorkeur in bed, als je niet kunt slapen – uren nadenken over fouten die je lang geleden maakte, dingen die je nog moet doen of gewoon gesprekken waarvan je zou willen dat ze ooit plaatsvinden. Je kunt natuurlijk proberen om níet aan die dingen te denken, maar het is veel effectiever om aan andere dingen te denken, dus je gedachten ergens anders op te focussen. Door te proberen mindful te denken, creëer je bovendien positievere gedachten. Deze vragen zijn niet alleen goed om je focus te verleggen, maar geven ook nog eens veel zelfinzicht. (Zelf)reflectie heeft namelijk meerdere voordelen voor je zelfinzicht: zo ben je bijvoorbeeld beter in staat jezelf te beoordelen (op een manier die overeenkomt met die van anderen), volgens onderzoek. Zelfinzicht kan op zijn beurt zorgen voor minder angsten en depressies en meer zelfvertrouwen. Daarnaast heeft een moment van reflectie soms een soort meditatie-effect, omdat je je sterk concentreert en overzicht creëert.
Waar leef jij voor?
Ik zeg regelmatig iets als: ‘Jemig, ik ben hier niet voor gemaakt.’ Jij ongetwijfeld ook, maar waar ben je dan wél voor gemaakt? Je levensdoel omschrijven is zeker niet het gemakkelijkste wat er is, maar is wel heel waardevolle informatie voor je focus. Maar geen zorgen: volgende maand kun je altijd weer een ander antwoord geven.
Lees ook: Relax. Je hoeft nergens in uit te blinken om tevreden te zijn met jezelf
Wat is geluk?
Interpreteer deze vraag helemaal zoals je dat wilt: bedenk jouw definitie van geluk (niet valsspelen met woordenboeken) of maak een lijstje met dingen waar je gelukkig van wordt (iets makkelijker, maar niet minder nuttig).
Welke impact wil je maken op de mensen van wie je houdt?
Je gaat waarschijnlijk dagelijks om met vrienden en familie, maar heb je de basis van die relatie ooit uitgepluisd? Je biedt hen natuurlijk sowieso een toegevoegde waarde door er alleen al te zijn, maar het kan ook zijn dat je iets specifiekers achter wilt laten.
Dit vind je misschien ook leuk: 10 vragen die kunnen leiden tot een gelukkiger leven
Wat is het beste advies dat je jezelf ooit hebt gegeven?
Als je terugkijkt op hoe je tien jaar geleden was, zijn er vast tientallen adviezen die je jezelf-van-toen zou willen geven. Maar ongemerkt komt het ook wel vaak voor dat je jezelf-in-het-nu een advies geeft, al is het maar naar aanleiding van bijvoorbeeld een artikel dat je hebt gelezen. Het enige probleem is dat je die vaak meteen weer vergeet. Overigens een leuke variant op deze vraag is: wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?
Aan welke negatieve dingen denk je te vaak?
Het is heel verleidelijk om vaker negatieve dan positieve gedachten te hebben. Stiekem weet je ook wel dat dat niet de bedoeling is, maar de kans is groot dat je dat niet aan jezelf wil toegeven. En als je het niet erkent, kun je het natuurlijk ook niet veranderen.
Wat zou je anders doen als niemand je zou veroordelen?
Je hoort vaak de vraag: wat zou je doen als je alle geld en tijd van de wereld had? Maar naast geld, is er nog een ander belangrijk iets wat veel mensen tegenhoudt om dingen te doen: de mening van anderen. Hoewel je daar steeds minder last van krijgt naarmate je ouder wordt, houdt het je misschien toch onbewust tegen.
Als je morgen dood zou gaan, wat zou je vandaag dan doen?
Oké oké, een beetje cliché is deze vraag wel. Maar weet jij het antwoord eigenlijk wel?
Dit vind je vast ook interessant: TED Talk: Sam Berns’ 3 levenslessen voor een gelukkig leven (het is niet zo moeilijk als het lijkt)
Wat beschouw jij iedere dag als vanzelfsprekend? (terwijl je er vaker stil bij zou willen staan)
Dankbaarheid doet veel goeds voor je geluksgevoel (en dat van andere mensen), maar toch staan veel mensen er te weinig bij stil. Als je een lijst maakt van dingen die je als vanzelfsprekend beschouwt, wordt die waarschijnlijk héél lang. Het gevaar ligt wel op de loer dat je je daar schuldig over gaat voelen, maar dat is dan weer niet de bedoeling.
Wat waardeer je het meest aan je huidige leven?
Een beetje voortbordurend op de vorige vraag, maar toch is ‘ie iets anders. Over welk aspect van je leven ben jij het meest tevreden? Als je niet kunt kiezen, is dat natuurlijk alleen maar een goed teken; als je maar weinig dingen kunt verzinnen, moet je misschien ook even nadenken over de aspecten die je zou willen veranderen.
Wat is de meest waardevolle levensles die je ooit leerde van een fout?
Fouten zijn er om van te leren, luidt de welbekende uitspraak. Op het moment zelf denk je daar waarschijnlijk niet aan, maar achteraf is het goed om er wel op terug te blikken (en – juist – van te leren). We weten dat ‘levensles’ een beetje heftig klinkt, maar gewoon ‘les’ mag uiteraard ook.
Meer lezen over zelfontwikkeling?
- Waarom ik stop met mijn zoektocht naar een allesomvattende passie (en dat nog beter is ook)
- Zo ontwikkel je meer zelfdiscipline
- Harder, better, faster, stronger: waarom het altijd meer moet in deze prestatiemaatschappij