Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 30 jul 2018

10 vragen die kunnen leiden tot een gelukkiger leven

De hele dag door stellen we onszelf en anderen vragen. Vaak gaat het om iets onbenulligs als ‘wat zal ik eens gaan eten vanavond’ of ‘hoe was je vakantie’? Maar hoe zit het met de dingen die écht belangrijk zijn? We delen tien vragen die kunnen leiden tot een gelukkiger leven.

1. Kan ik je om een dienst vragen?

Ben je iemand die het fijn vindt om anderen te kunnen helpen, maar het lastig vindt om hulp te vragen? Just do it.

Want weet je, anderen vinden het misschien net zo fijn om een keer iets voor jou te kunnen betekenen. En buiten dat, het maakt je leven ook een stuk makkelijker.

2. Zullen we nummers uitwisselen?

Stel je loopt in de kroeg een leuke man of vrouw tegen het lijf. Je hebt een gezellig gesprek, maar moet dat onderbreken omdat je over tien minuten ergens anders hebt afgesproken.

Nu zijn er twee dingen die je kan doen: de ander een fijne avond wensen en zeggen dat je het een gezellig gesprek vond, óf gewoon voorstellen om nummers uit te wisselen. Je wil achteraf geen spijt krijgen toch?

3. Waar ben ik dankbaar voor?

Volgens wetenschappers kan dankbaarheid ons geluksgevoel vergroten. Vraag jezelf daarom iedere avond waar je dankbaar voor bent. Wat is er die dag gebeurd dat je heeft doen glimlachen, of een goed gevoel heeft gegeven? Vind je het lastig? Doe deze geleide meditatie voor meer dankbaarheid.

Het kunnen grote, maar ook hele simpele dingen zijn. Het zonnetje dat op je gezicht scheen bijvoorbeeld, een complimentje dat je hebt gekregen, of het feit dat je partner voor je heeft gekookt.

Ook interessant: Dit is de positieve werking van dankbaarheid

4. Hoe kan ik meer liefde geven aan de mensen om mij heen?

Dat je van de mensen die dichtbij je staan houdt is misschien heel vanzelfsprekend voor je, maar vraag jezelf af hoe je dat nog meer kunt laten blijken.

Stuur bijvoorbeeld een kaartje naar een vriendin (zomaar, omdat je zo blij met haar bent) en laat je partner regelmatig weten wat je voelt. Liefde maakt ons gelukkig. En je weet wat ze zeggen: wie geeft, zal ook ontvangen.

Verder lezen: We zoeken ons geluk bij een ander (en daar gaat het mis volgens Jan Geurtz)

5. Kunnen we mijn salaris bespreken?

Heb je het idee dat je wel wat meer zou mogen verdienen dan je nu doet, of dat je stappen hebt gemaakt die beloond mogen worden? Vraag dan gewoon eens aan je baas of jullie een keer samen kunnen gaan zitten om je salaris te bespreken.

Voel je niet bezwaard om dit te vragen, maar onthoud het volgende: als je het niet vraagt, is het antwoord altijd nee.

6. Wat kan ik vandaag nog doen om mijn doelen te bereiken?

Aan het begin van dit jaar heb je misschien een paar goede voornemens bedacht, of doelen voor jezelf opgesteld. Maar zeg eens eerlijk; houd je jezelf daar nog aan?

Grote kans dat het idee om een paar kilo kwijt te raken of het idee om een boek te schrijven allang weer naar de achtergrond is verdwenen. Vraag jezelf daarom wat je vandaag nog kunt doen om je doelen te bereiken. Niet morgen, maar vandaag.

Reflecteren op je doelen: Zo maak je een ritueel van zelfreflectie (en leer je nog meer over jezelf)

7. Heb je zin om koffie te drinken?

Heb je plannen om voor een langere periode naar het buitenland te gaan en kan je wel wat tips gebruiken, of wil je bijvoorbeeld informatie inwinnen om je eigen bedrijf te starten?

Ga op zoek naar mensen die je verder kunnen helpen. Dat hoeven niet per se mensen te zijn die je persoonlijk kent. Misschien heeft een vriendin wel een leuke collega die in het land heeft gewoond waar jij graag heen wil, of kent je buurman iemand die ook een eigen bedrijf heeft gestart. Vraag diegene gewoon eens om samen koffie te drinken. Wie weet wat eruit bloeit!

8. Wat wil ik nou écht?

Onze weken zijn vaak zo volgepland met werk, sport en sociale activiteiten dat we amper de tijd nemen om stil te staan bij de vraag: wat wil ik nou écht? Sluit je ogen, adem een paar minuten diep in en uit, en keer je aandacht naar binnen.

Vraag jezelf: wat is het dat ik nou het allerliefst wil? En zit ik dan op het juiste spoort, of zijn er dingen die ik anders moet doen?

9. Omring ik mezelf met positieve mensen?

Als je omgaat met positieve mensen dan heeft dat ook een invloed op jou, en sta je waarschijnlijk positiever in het leven. Kijk daarom eens goed naar je vrienden- en kennissenkring.

Met wie ga je veel om? En geven deze mensen je energie of zuigen ze juist alle energie uit je? Weet je het antwoord stiekem al maar vind je het moeilijk om er iets mee te doen? In dit artikel leggen we uit hoe je een ongezonde vriendschap verbreekt.

10. Hoe kan ik een verschil maken in deze wereld?

Vraag jezelf hoe je een verschil kunt maken in deze wereld. Dat kan natuurlijk op vele manieren. Misschien heb je altijd al een keer vrijwilligerswerk willen doen maar is het er nog nooit van gekomen.

Of misschien heb je een idee voor een duurzaam initiatief. Maar het kan ook nog kleiner. In dit artikel leggen we bijvoorbeeld uit wat het effect is als we één dag per week geen vlees zouden eten.

Meer lezen over duurzaam geluk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
10 vragen die kunnen leiden tot een gelukkiger leven
Sluiten